Το 1989, τα Guerilla Girls, μια κολλεκτίβα ανώνυμων καλλιτεχνίδων, είχε κάνει μια εύλογη ερώτηση: «Χρειάζεται να είναι γυμνές οι γυναίκες ώστε να μπουν στο Met;». Είμαστε στο 2022 και το ερώτημα δεν απαντήθηκε με σαφήνεια, ούτε ακριβώς με αισιοδοξία. Τα γυναικεία γυμνά συνήθως είναι φτιαγμένα από και για το αντρικό βλέμμα. Οι γυναίκες καλλιτέχνιδες δεν έχουν τον ίδιο χώρο να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε σχέση με τους άντρες του είδους και μια έκθεση έρχεται να αλλάξει για λίγο αυτή την τροχιά, αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο γυναικείας παρουσίας στην τέχνη, που όλο αμφισβητείται μα ποτέ δεν καταρρίπτεται.

Στο Fotografiska New York η έκθεση NUDE, στοχεύει στο να αναδείξει το γυμνό μέσα από το πρίσμα των θηλυκοτήτων, μέσα από πορτραίτα που υμνούν τη διαφορετικότητα. Τα έργα που απαρτίζουν την έκθεση είναι δημιουργίες 30 καλλιτεχνιδών. «Σε αντίθεση με τη ζωγραφική, η φωτογραφία δεν είναι ένα μέσο που το κατείχαν οι άντρες για δεκαετίες», αναφέρει ο Johan Vikner, διευθυντής των εκθέσεων του Fotografiska, μιλώντας στο Dazed. «Στην τέχνη, μας έχουν παρουσιαστεί τα ίδια είδη γυμνών καθόλη τη σύγχρονη δυτική ιστορία. Μια θεώρηση αποφασισμένη και απεικονισμένη, από άντρες για ένα αντρικό κοινό».

Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο το «νέο γυμνό», μέσα από τα μάτια, την έμπνευση και τον φακό 30 καλλιτεχνίδων, 20 διαφορετικών εθνικοτήτων. Στόχος τους είναι αφενός να αναγνωριστούν ως φωτογράφοι, αφετέρου να ισορροπήσουν την έμφυλη ανισότητα στην τέχνη.

Στις φωτογραφίες που απαρτίζουν την έκθεση, οι ταυτότητες φύλου είναι ρευστές, τα γυμνά σώματα δεν έχουν καμία διάθεση να ακολουθήσουν στάνταρ ομορφιάς και γούστα της αρρενωπότητας όπως τα ξέραμε κατά καιρούς.

«Αυτή η συλλογή σύγχρονων καλλιτέχνιδων που χρησιμοποιούν το γυμνό σώμα σαν γλώσσα, για χάρη της τέχνης, της ομορφιάς, της εκπροσώπησης, σαν υποκείμενο και αντικείμενο, είναι ένα παράδειγμα του τι είναι ακριβώς το νέο γυμνό και πώς μοιάζει», αναφέρει ο Vikner σε συνέντευξή του στο Dazed.

Καθώς η έκθεση ξεκινά βστις 11 Φεβρουαρίου, και δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δεν θα καταφέρουμε να τη δούμε από κοντά, ας πάρουμε μια γεύση με τις παρακάτω φωτογραφίες.