Σιγά μην ηρεμήσουμε το 2022. Όπως έγινε γνωστό, δύο κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον, της Όμικρον 2 ή “stealth Omicron”,  εντοπίστηκαν στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, αφορά δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, η υποπαραλλαγή που ονομάζεται και stealth γιατί δεν ανιχνεύεται εύκολα (ίσως παίζει και Call of Duty) εύκολα, εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 και πρόκειται για τον δεύτερο κλάδο της Όμικρον. Ο καθηγητής τόνισε, η υποπαραλλαγή αυτή, έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που την κάνει μη ανιχνεύσιμη από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή της.

Όπως είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με τη μετάλλαξη Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη».

Από την άλλη, ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τόνισε πως η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον προβληματίζει τους επιστήμονες, αλλά παρ’ όλα αυτά, συνέστησε ψυχραιμία καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει. Όπως επισήμανε, με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» αφού μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος ενώ, όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις. «Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα».