Είναι αξιοσημείωτο όσο και τρομακτικό, διαβάζουμε στο Gates Notes, το πόσο γρήγορα η Οmicron έχει κυριαρχήσει σε πολλές χώρες. Σε μόλις επτά εβδομάδες, οδήγησε σε ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλείας σε όλο τον κόσμο. «Είμαι ακόμα αισιόδοξος ότι η πανδημία μπορεί να τελειώσει κάποια στιγμή το 2022» λέει ο Γκέιτς, «αλλά πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία».

«Η Οmicron ήταν μια ατυχής υπενθύμιση ότι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί η απειλή του COVID-19 είναι να εξαλειφθεί παντού. Όσο ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί σε υψηλό επίπεδο σε ορισμένα μέρη του κόσμου, θα κινδυνεύουμε πάντα για μια άλλη καταστροφική παραλλαγή. Οι καινοτομίες που αλλάζουν το παιχνίδι – συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και των νέων αντιιικών φαρμάκων – θα σώσουν ζωές, αλλά δεν θα επιταχύνουν πραγματικά το τέλος της πανδημίας μέχρι να είναι προσβάσιμες σε όλους». Μπουμ, καπιταλισμός λέγεται αυτό αλλά δεν θέλουμε να τον ταράξουμε.

via GIPHY

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ίδρυμα Gates ανανεώνει την επένδυσή του στο CEPI. «Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω μια νέα δέσμευση 150 εκατομμυρίων δολαρίων για το μελλοντικό της έργο για τον COVID και όχι μόνο. Το ίδρυμά μας βοήθησε στη δημιουργία του CEPI το 2017 για να επιταχύνει τις εργασίες για τα εμβόλια κατά των νέων μολυσματικών ασθενειών και να διασφαλίσει ότι αυτά τα εμβόλια φτάσουν στους ανθρώπους στις φτωχότερες χώρες. Ο οργανισμός έχει διαδραματίσει ανεκτίμητο ρόλο στην πανδημία του COVID-19 ως ένας από τους ηγέτες του COVAX, της παγκόσμιας προσπάθειας να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Αλλά η δημιουργία νέων εμβολίων δεν αρκεί, συνεχίζει ο τύπος που ευθύνεται για τα τσιπάκια. «Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι μπορούν να επωφεληθούν από τα εμβόλια έχουν πρόσβαση σε αυτά, και εκεί είναι που ο κόσμος απέτυχε συλλογικά στην απόκρισή του στον COVID. Ενώ τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια δόσεις διανεμήθηκαν το περασμένο έτος, λιγότερο από το ένα τοις εκατό πήγε σε άτομα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Δεν έχει νόημα το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι που διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης σε πιο πλούσιες χώρες εμβολιάστηκαν πριν φτάσουμε στα πιο ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, εκείνων με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

via GIPHY

Πρέπει να τα πάμε καλύτερα την επόμενη φορά που ο κόσμος θα αντιμετωπίσει ένα παθογόνο που έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει μια πανδημία. Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα τελευταία δύο χρόνια αν όλοι στον κόσμο είχαν πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά εμβόλια για τον COVID μέσα σε έξι μήνες. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς την επόμενη πανδημία καθώς η παραλλαγή του Omicron αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά έχουμε την ευκαιρία να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος δεν θα βιώσει ποτέ ξανά αυτές τις δυσκολίες. Η επένδυση σε οργανισμούς όπως το CEPI είναι ένα σημαντικό βήμα που μας φέρνει πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς πανδημίες».