Υπάρχουν σειρές που είναι σαν να ταξιδεύεις με Emirates, οι θέσεις είναι άνετες, το προσωπικό ευγενικό και πρόθυμο να σου κάνει τη ζωή καλύτερη και το φαγητό θα ήταν πιάτο τελικού Masterchef. Και, φυσικά, υπάρχουν και σειρές που είναι low cost πτήση με αεροπορική που κάνει το εισιτήριο 19,99€ και φοράς όλα σου τα ρούχα. Το Manifest δεν θα λέγαμε ότι έχει το καλύτερο σενάριο, γνωστούς ηθοποιούς, καλή σκηνοθεσία και προδιαγραφές να φτάσει σε Emmy’s. Βέβαια, είναι στην κορυφή του Netflix και δεν είναι μίνι σειρά, έχει τέσσερις σεζόν. Βέβαια, όλοι έχουμε ταξιδέψει με Easy Jet και Ryanair. Χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις για το τι εισιτήριο πληρώσαμε.

https://twitter.com/DiasRecipes/status/1481357816959057924?ref_src=twsrc%5Etfw

Νομίζω ότι το πρώτο επεισόδιο σε γραπώνει σε ένα binge watching μαραθώνιο. Που μετανιώνεις. Αλλά, έφαγες το δόλωμα. Λοιπόν, μιλάμε για ένα απίστευτο αεροπορικό μυστήριο στο “Manifest” (σειρά που προβλήθηκε το 2018 στο NBC), όταν μια πτήση από την Τζαμάικα με προορισμό τη Νέα Υόρκη χάνεται κάπου πάνω από τον Ατλαντικό και στη συνέχεια προσγειώνεται ανεξήγητα στον προορισμό της 5½ χρόνια αργότερα – αεροπλάνο, πλήρωμα και επιβάτες ανέπαφα. Αγέραστα επίσης. Η επανένωση είναι γεμάτη χαρά και λύπες, καθώς τα αγαπημένα πρόσωπα που θεωρούνται νεκρά πρέπει να ξανασυναντήσουν τους δικούς τους που οι ζωές τους συνέχισαν χωρίς αυτούς.

Αυτό με τα αεροπλάνα και τα μυστήρια είναι ένα κόνσπετ που έρχεται συχνά ως θεματική στις τηλεοπτικές σειρές, πιο πρόσφατο παράδειγμα το Yellowjackets. Στη συγκεκριμένη σειρά, μιλάμε για μια επιστροφή της πτήσης 828 της Montego Air μαζί με  191 ψυχές που δεν είχαν ιδέα ότι χάθηκαν στο χωροχρόνο για 5,5 χρόνια. Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα: πρόκειται για κυβερνητικό πείραμα, τους απήγαγαν εξωγήινοι, υπάρχει κάτι θρησκευτικό στην υπόθεση; Ένας κάποιος αχταρμάς ξεδιπλώνεται στα υπόλοιπα επεισόδια. Δεν μαθαίνεις ποτέ τι συνέβη και τι προκάλεσε την καταιγίδα που δεν ανιχνεύτηκε από τα ραντάρ. Θέλεις να μάθεις, δεν το μαθαίνεις. Δεν συμβαίνει τίποτα ουσιαστικά πέρα από κάτι «καλέσματα» που θυμίζουν ιστορίες με ντετέκτιβ σε τηλεοπτικές σειρές των 90s. Είναι αυτή η σειρά χειρότερη από το φινάλε του Lost;

https://twitter.com/NetflixGR/status/1479786809949364225?ref_src=twsrc%5Etfw

Εννοείται ο πιλότος θυμίζει Lost. Στο IMDb, μια κριτική χρήστη συνέκρινε τον πιλότο ως επεισόδιο/μίξη των Lost και This Is Us . Ο ενθουσιασμός μας από το πρώτο επεισόδιο δεν διήρκησε πολύ. Μένουν οι θεατές με ένα παζλ να λύσουν. Οι χαρακτήρες του «Manifest» δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται τόσο πολύ να καταλάβουν τι στο καλό συνέβη, έχουν τα ερωτικά τους, κάτι θέματα υγείας, κάτι κερατώματα, έχουν θέματα. Όπως και η σειρά, σεναριακά. Η σειρά ίσως μιλάει για τις δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή. Δεν κατάλαβα ακόμη. Δεν ξέρω αν είναι θρίλερ επιστημονικής φαντασίας ή κάποιο δραματοποιημένο θρησκευτικό κόνσεπτ (είναι και της μόδας, θα δούμε στο Mega  μια νέα ιστορική-βιογραφική σειρά «Άγιος Παΐσιος», με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών, ακολουθεί την πορεία του Αγίου Παϊσίου, από τη γέννησή του μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να μονάσει).

https://twitter.com/hashtag/Manifest?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Πιστεύω ότι κλείνει το μάτι στο Lost. Γιατί; Ο αριθμός 828, όπως ο νικητήριος αριθμός του Hurley στο “Lost”, γίνεται ένα επαναλαμβανόμενο θέμα. Ίσως να βασίστηκε και στην πραγματική ιστορία της εξαφάνισης της πτήσης 370 της Malaysian Air το 2014 ( η πτήση 370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών -αναφέρεται και ως MH370 ή MAS370- ήταν πτήση επιβατηγού αεροσκάφους το οποίο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014, καθώς πετούσε, σύμφωνα με το προγραμματισμένο του δρομολόγιο, από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία προς το διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνο στην Κίνα. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 227 επιβάτες από 15 χώρες, καθώς και 12 μέλη πληρώματος. Θεωρούνται νεκροί). Ίσως είναι μια βιβλική προφητεία για «αυτούς που καλούνται» να σώσουν τον κόσμο.

Τι συνέβη εκεί πάνω και γιατί, και τι εξηγεί τον ψυχικό δεσμό που συνδέει τους επιβάτες; Δεν βγαίνει νόημα σε 16 επεισόδια και πιστεύω ότι θα δω και την δεύτερη σεζόν και θα καταλήξω στο ίδιο συμπέρασμα. Εννοείται ότι η  σειρά θα κοβόταν και την έσωσε το Netflix. Εννοείται ότι τώρα την πήραμε χαμπάρι ενώ υπάρχει τόσα χρόνια εκεί έξω. Εννοείται καταναλώνουμε ότι μας πετάει ο αλγόριθμος.

Εννοείται ότι έχει πιστό φαν κλαμπ η σειρά, όταν το NBC επέλεξε να ακυρώσει  μετά την 3η σεζόν, το κοινό πήγε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρακαλέσει ώστε το  Manifest να μετακομίσει σε άλλο δίκτυο. Τελικά, μετά από μια τρίμηνη καμπάνια «Save Manifest », το Netflix αποφάσισε να το πάρει για την 4η σεζόν, ίσως να κάνει πρεμιέρα κάποια στιγμή το 2022.

Συμπέρασμα: Ίσως μάθουμε τι συνέβη στις 2 Ιουνίου 2024, αυτός είναι ο χρόνος ζωής των επιβατών της πτήσης 828. Ίσως τότε καταλάβουμε αν βλέπουμε ένα οικογενειακό δράμα ή μια σειρά επιστημονικής φαντασίας

 

https://twitter.com/hashtag/ManifestNetflix?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Υγ: Στους κεντρικούς ρόλους συναντάμε τους Τζος Ντάλας (Once Upon a Time, Thor), Μελίσα Ρόξπουρκ (Star Trek: Beyond, Supernatural), και την Αθηνά Καρκάνης (Saw IV). Στη δημιουργία και παραγωγή της σειράς, τον Ρόμπερτ Ζεμέκις πλαισιώνουν οι: Τζεφ Ρέικ (The Mysteries Of Laura, The Tomorrow People, The Practice), Τζακ Ράπκε (The Borgias, Allied) και η Τζάκι Λεβίν (Wonder Woman, Justice League), ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο βραβευμένος με OSCAR και Emmy,  Ντέιβιντ Φράνκελ (O Διάβολος Φοράει Prada, Dear Diary, Band of Brothers).