Μια υπόθεση με πολλά κενά, που μυρίζει “συγκάλυψη” και εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Θεσσαλονίκης, όπου οι κατηγορίες για ομαδικό βιασμό περιγράφονται ως «κατάσταση που παρεκτράπηκε». Με την έλευση του νέου χρόνου, οι αστυνομικοί του Τμήματος Λευκού Πύργου δέχθηκαν την καταγγελία μιας 24χρονης, η οποία ανάφερε ότι ναρκώθηκε και βιάστηκε σε σουίτα ξενοδοχείου της πόλης, αναφέροντας τα ονόματα τεσσάρων γόνων γνωστών επιχειρηματικών οικογενειών. Αμέσως μετά οι τέσσερις νεαροί οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Οι τρεις αφέθησαν άμεσα ελεύθεροι, ενώ κρατήθηκε ο τέταρτος, αυτός που διοργάνωσε το πάρτι, ο οποίος οδηγήθηκε σε εισαγγελέα και ανακριτή. 

Από κει και πέρα, δεν λείπει και το αναμενόμενο victim blaming, όπου όχι μόνο συσκοτίζει τη συζήτηση, αλλά στιγματίζει και τα θύματα. Το “τι δουλειά είχε εκεί;” είναι μια μόνιμη επωδός, ξεπλένοντας την ταξική διάσταση της σεξουλικής κακοποίησης και του βιασμού.

https://twitter.com/hashtag/skai_xeftiles?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Πάμε όμως λίγο να μιλήσουμε για τα ροζ πάρτι επιχειρηματιών, που χρόνια τώρα βλέπουμε ως επικεφαλίδες σε λαϊκές εφημερίδες (παγκοσμίως). Αν πατήσετε στο Google τον τίτλο “Ροζ πάρτι κατέληξε σε βιασμό”  θα δείτε δημοσιεύματα που αναπαράγουν το αφήγημα ότι αν το θύμα ήταν σεξεργαζόμενη, τότε μάλλον υπάρχουν ελαφρυντικά για τους φερόμενους ως δράστες. Πράγμα που έκανε και η κυρία Μάνδρου στον ΣΚΑΪ. Ρώτησε ξεκάθαρα τον δικηγόρο της 24χρονης γυναίκας που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού αν υπήρχε δελεαστικό αντάλλαγμα (οικονομικής φύσης) για να οδηγηθεί σε αυτού του είδους την πράξη (τον βιασμο).

Και τίθεται έτσι το εξής ερώτημα: Κάποιες γυναίκες αξίζουν την παραβίαση του σώματός τους επειδή είναι  σεξεργάτριες (κάτι που δεν προκύπτει για την περίπτωση της 24χρονης); Όχι, αυτό είναι επί της παρούσης το λάθος ερώτημα. Γιατί έγινε αυτή την ερώτηση στον δικηγόρο της 24χρονης; Γιατί πρέπει να γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με μια γυναίκα που ναρκώθηκε και βιάστηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Γιατί μας νοιάζει ο λόγος που βρέθηκε στο δωμάτιο και τι έκανε εκεί; Γιατί πρέπει να συσχετιστεί στο μυαλό του μέσου τηλεθεατή με γυναίκα “αμφιβόλου ηθικής”; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ατζέντα όταν τίθενται τέτοιου είδους ερωτήματα;

Σε δεύτερο επίπεδο, πρέπει κάποιος να εξηγήσει στην κυρία Μάνδρου ότι τα σεξεργαζόμενα άτομα μπορούν να πέσουν θύματα βιασμού. Και ότι το το trafficking δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την σεξεργασία. Οι πελάτες είναι αυτοί που γίνονται βίαιοι, σπάνε στο ξύλο τις σεξεργάτριες και τις κακοποιούν σωματικά, λεκτικά και ψυχολογικά, αυτοί που τις βιάζουν.

Πρέπει να μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, την ταξικότητα των βιασμών και της έμφυλης βίας. Καμία γυναίκα που πηγαίνει σε πάρτι είτε αυτό είναι σε σουίτα ξενοδοχείου είτε σε υπόγα στα Πατήσια δεν πρέπει να υφίσταται victim blaming. Καμία γυναίκα που υπέστη βιασμό, που ναρκώθηκε και βιάστηκε ενώ ήταν λιπόθυμη δεν πρέπει να γίνει βορά του μισογυνισμού της κοινωνίας μας.

Στο μεταξύ βέβαια στα κοινωνικά δίκτυα παρακολουθούμε μια “οπερέτα” διαψεύσεων.

Η παραδοχή του βιασμού ως «κατάσταση που παρεκτράπηκε»

«Με χτύπησαν και μου πήραν το κινητό, δεν έκανα εγώ τις αναρτήσεις», λέει ο Μάνος Παπαδόπουλος,  ο οποίος είχε κάνει την αρχική ανάρτηση στο Instagram περιγράφοντας το συμβάν με λεπτομέρειες (ουσιαστικά με παραδοχή του βιασμού της 24χρονης). Με νέα ανάρτησή του ισχυρίζεται ότι δεν έχει εμπλοκή, αλλά κάποιοι τον είχαν ξυλοκοπήσει (μπράβοι του φίλου της 24χρονης) για να του πάρουν το κινητό και να κάνουν την ανάρτηση.

https://twitter.com/hashtag/metooGR?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

To Twitter

Συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να «διαρρέουν» ονόματα (κυρίως από το λογαριασμό του ακτιβιστή Ηλία Γκιώνη) και ιδιότητες προσώπων που φέρονται να συμμετείχαν τόσο στο πάρτι του ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, όσο και στον καταγγελθέντα ομαδικό βιασμό έπειτα από χρήση ναρκωτικών. Φημολογείται η ύπαρξη κυκλώματος πορνείας και ναρκωτικών.

Οι διαψεύσεις  του Δημήτρη Φιντιρίκου

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Φιντιρίκος με ανάρτηση του στο Instagram επισημαίνει πως «εμπλέκεται το όνομά μου, μέσω αμφιβόλου προελεύσεως λογαριασμών στο Instagram, σε μία αποτρόπαια πράξη κακοποίησης νεαρής κοπέλας», τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια των γιορτών, απουσίαζε στο εξωτερικό. «Η στάση ζωής και οι αρχές μου δεν θα μου επέτρεπαν ποτέ να διανοηθώ κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Ήδη έχω προβεί σε μήνυση εις βάρος συγκεκριμένου προσώπου που χρησιμοποιεί το όνομα μου, αυθαίρετα και συκοφαντικά», προσθέτει ενώ ξεκαθαρίζει επίσης, πως «ουδεμία σχέση έχω με το video της Ιωάννας Τούνη, κάτι που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει και η ίδια».

Η Τούνη και η μπάλα στην κερκίδα

Η Ιωάννα Τούνη με μία σειρά από stories που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, αποκαλύπτοντας το όνομα του ανθρώπου που διέρρευσε το δικό της revenge porn βίντεο πριν από τέσσερα χρόνια. Εκείνος το αρνείται κατηγορηματικά και καταθέτει μήνυση.

Η 24χρονη θύμα βιασμού

Η 24χρονη κοπέλα που έπεσε θύμα βιασμού μετά από πρωτοχρονιάτικο πάρτι στη σουίτα πεντάστερου ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης δήλωσε στον δικηγόρο της Θανάση Ζιώγα, έξω από το γραφείο της ανακρίτριας πως “αυτό που έπαθα εγώ, δεν θέλω να το πάθει κανένα άλλο κορίτσι. Δεν θα κάνω πίσω”. Και αυτό, μαζί την καταδίκη των “ανώνυμων” high profile δραστών, θα πρέπει  να κρατήσουμε.