Σε αυτά τα δυο γεμάτα χρόνια πανδημίας, που μας πάντρεψαν με την αρρωστοφοβία, μας σύστησαν με τις πιο βασικές γνώσεις βιολογίας, με τις οποίες είχαμε να έρθουμε σε επαφή από την τρίτη λυκείου και μας στέρησαν βασικά δομικά στοιχεία της ανθρωπίλας μας, κάποιοι πήραμε τα μαθήματά μας πολύ καλά. Αν δεν είναι θέμα κάποιου συνδρόμου καλού μαθητή, που έμαθε να σφίγγει καλά τη μάσκα στη μύτη, μπαίνοντας στο σούπερ μάρκετ, να βάζει πάντα αντισηπτικό αφού πιάσει το πόμολο της πόρτας, ακόμα και αν έπλυνε πριν λίγο τα χέρια του, τότε μιλάμε για άφθονη τύχη το γεγονός πως μερικοί δεν έχουμε κολλήσει ούτε τον ορθόδοξο κορωνοϊό, τον εκ Κίνας φερμένο, ούτε τη μετάλλαξη Δέλτα, ούτε την Όμικρον, που έχει φτάσει τα κρούσματα σε μια κορυφή που δεν πιστεύαμε ότι θα “κατακτούσαμε” σε αυτή τη χώρα.

Το τελευταίο διάστημα, αυτή η τύχη μετατράπηκε σε φλερτ με ένα είδος ναρκισσισμού ή μανίας, με memes που προέβαλαν όσους δεν έχουν νοσήσει ποτέ σαν σούπερ ήρωες ή σαν τον Νίο στο Μάτριξ, που αποφεύγει έντεχνα τις βολές. Όπου βολές, λογικά, τα φτερνίσματα που μεταδίδουν τον ιό. Έπειτα αυτή η «νίκη», έγινε χιουμοριστικό παράπονο, σε στυλ Ματίνα Μανταρινάκη. Και τι μου λείπει εμένα δηλαδή και δεν με θέλει ο covid.

“Τα φρούτα μου έχουν γεύση Detol Λεβάντα Πορτοκάλι”

Ο Χαρίδημος (29 ετών) είναι από όσους ακόμα αντιστέκονται στον κορωνοϊό ή κορωνοϊός αντιστέκεται σε εκείνους. Βέβαια, ο ίδιος, φαίνεται να έχει καταλήξει πως το μόνο που μπορεί να πει για εκείνον το γεγονός ότι μέσα σε αυτά τα δυο χρόνια δεν έχει συναντηθεί με τον ιό, είναι ότι μάλλον είναι πιο αντικοινωνικός από όσο νόμιζε.

“Πλένω ακόμα τα ψώνια μου με Detol. Θα χρειαστεί να πω κάτι άλλο; Ίσως το ότι δεν έχω κολλήσει λέει πιο πολλά για την κοινωνική μου ζωή παρά για το πόσο προσέχω ενσυνείδητα. Αποφεύγω τα πολυσύχναστα μπαρ, προτιμώ τις ήσυχες γωνιές της πόλης και προτιμώ να περπατήσω από το να μπω σε λεωφορείο. Καλά, μεταξύ μας τώρα, εάν μπορώ να δω τους φίλους μου σε σπίτι, ακόμη καλύτερα. Και όπως καταλαβαίνουμε και οι φίλοι μου είναι εξίσου περίεργοι σπιτόγατοι, με αποτέλεσμα να έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε το θετικό pcr. Επίσης, μεγάλος φαν της τηλεργασίας, το γραφείο έχω να το δω από τον Μάρτιο του 20. Θα μου πεις, σινγκλ είσαι δεν ήρθες σε πιο στενή επαφή με κάποιον εκτός του κύκλου σου; Δεν αντάλλαξες σωματικά υγρά με πιθανά κρούσματα; ΧΑΧΑ θα σου απαντήσω, που μέσα στην πανδημία μετακόμισα σε σπίτι με μονό κρεβάτι γιατί αποφάσισα πως δεν υπάρχει λόγος να κοροϊδεύω τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να πω πως με φρικάρει πια ο κόβιντ. Αλλά, έτσι για να μην βαριέμαι, το έχω δει σαν πρόκληση να μην κολλήσω. Παρόλα αυτά, η ζωή μου πλέον κυλάει σε νορμάλ ρυθμούς. Κι ας έχουν καμιά φορά τα φρούτα μου γεύση Detol Λεβάντα Πορτοκάλι”, αναφέρει.

“Είναι σαν να κάνω σεξ χωρίς προφυλάξεις και να μην κολλάω ΣΜΝ”

Η Δέσποινα (32 χρονών) δεν είναι καθόλου σπιτόγατα. Στη συζήτησή μας, αναφέρθηκαν μπαρ και κλαμπ, με τα δεύτερα να αποτελούν μέρη τα οποία προσωπικά δεν μπορώ να ανακαλέσω καν χωροταξικά. Δεν θυμάμαι πώς είναι πλέον. Εκείνη πάντως εικάζει πως μάλλον έχει κολλήσει, αλλά δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.

“Έχουν περάσει δυο χρόνια από την αρχή της πανδημίας, τρεις δόσεις εμβολίου, απροσδιόριστος αριθμός ποτών και συναθροίσεων σε μπαρς, κλαμπς και πολυσύχναστων παραλιών, όμως ακόμα δεν έχω κολλήσει Covid (η τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα τεστ). To να μην έχεις κολλήσει covid ενώ βγαίνεις κανονικά σαν να μην υπάρχει ο ιός είναι σαν να μην παίρνεις προφυλάξεις και παρόλα αυτά να μην κολλάς κάποιο ΣΜΝ. Μια συνεχομένη σκέψη «δεν μπορεί! Κάποια στιγμή πρέπει να το κόλλησα κι εγώ αλλά να μην είχα συμπτώματα». Η συνεισφορά μου σε κάθε συζήτηση περί Covid πάντα λήγει με τη μανιέρα «παιδιά, εγώ πάντως πιστεύω ότι όλοι το περάσαμε απλώς δεν εκδηλώθηκε» προς απογοήτευση των φίλων μου που το έχουν ακούσει άπειρες φορές . Όταν ακούω ανθρώπους να λένε ότι το κόλλησαν τρεις φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι σκέψεις που περνάν από το μυαλό μου είναι: «τελικά δεν βγαίνω και τόσο πολύ όσο νομίζω», «μήπως μου λείπει κάτι;», «μήπως η ΚΝ95 κάνει τόσο καλή δουλειά;».  Σε κάθε περίπτωση δεν αγχώνομαι, όμως χαίρομαι που έχω μείνει αλώβητη”, λέει.

“Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές έχω υπάρξει επαφή κρούσματος”

Ο Δημήτρης (31 ετών) δεν μπορεί να μετρήσει τις φορές που έχει υπάρξει επαφή κρούσματος, τρέχοντας για test τα οποία ήταν αρνητικά. Για εκείνον, είναι κάτι σαν στοίχημα που συνεχώς κερδίζει χωρίς καν να προσπαθεί, και ομολογεί πως όλο αυτό τον διασκεδάζει. Τι άλλο έχει μείνει πια να κάνουμε σε αυτό το επεισόδιο Black Mirror;

“Βασικά, μου κάνει εντύπωση πως δεν έχω κολλήσει ακόμα. Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές έχω υπάρξει επαφή κρούσματος το τελευταίο δίμηνο. Σίγουρα βαριέμαι να ασχολούμαι άλλο με αυτό, έχουμε και δουλειές να κάνουμε. Ωστόσο, νιώθω και λίγο πως παίζω στην τελευταία πίστα του super mario που προσπαθούν τα πάντα να με φάνε, κι εγώ πρέπει να βρω τρόπο να τα αποφύγω, που δίνει μια νότα διασκέδασης στην ευρύτερη κακομοιριά της συνθήκης. Αλλά όπως και ο super mario, θα κουράσει και αυτό το παιχνιδάκι”, δηλώνει με σιγουριά.

.

|Φωτογραφία από τη σελίδα Μαντάμ Φρικαρώ|