Μια πρωτοποριακή νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα εντόπισε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα απροσδόκητο εργαλείο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της COVID-19: η κάνναβη. Μήπως κάτι ήξεραν οι Αμερικάνοι που στόκαραν χαρτί υγείας και κάνναβη στις καραντίνες;

https://t.co/HEhFCRoojn

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο Journal of Natural Products, με τίτλο “Cannabinoids Block Cellular Entry of SARS-CoV-2 and the Emerging Variants”, τουλάχιστον τρεις ενώσεις που απαντώνται φυσικά στο φυτό κάνναβης παρουσιάστηκαν σε εργαστηριακές δοκιμές να είναι αποτελεσματική στο να εμποδίζει τα μόρια του κορωνοϊού να εισέλθουν στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο μηχανισμός μιμείται αποτελεσματικά τη δραστηριότητα των αντισωμάτων, με τις ενώσεις κάνναβης να προσκολλώνται στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού. Τα ευρήματα έχουν γίνει viral, στο Twitter και εμπνέουν πολλές εικασίες στο διαδίκτυο με το hashtag «#WeedPreventsCOVID».

https://twitter.com/hashtag/weedpreventscovid?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με την πρόθεση να δοκιμάσουν έναν αριθμό βοτανικών εκχυλισμάτων που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να συνδεθούν με την πρωτεΐνη ακίδας του ιού SARS-COV-2, που προκαλεί τον COVID-19. Σημαντική παρατήρηση: τα ευρήματα πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά κλινικών δοκιμών προτού οι ερευνητές πουν με βεβαιότητα εάν λειτουργεί στην πραγματική ζωή με τον τρόπο που λειτουργεί στις ελεγχόμενες συνθήκες ενός εργαστηρίου.

Οι πωλήσεις κάνναβης έφτασαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ανεβαίνουν στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να εκτιναχθούν στα 45,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, σύμφωνα με στοιχεία της Marijuana Business Daily. Βέβαια, η πλειοψηφία των Αμερικανών ζει σε μια πολιτεία όπου κάποια μορφή κάνναβης είναι νόμιμη. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των πολιτειών των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική κάνναβη.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη παράσχει επίσημη καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κανναβινοειδή που προέρχονται από την κάνναβη, όπως το CBD, μπορούν να συμπεριληφθούν σε εμπορικά προϊόντα.