Τι θα έκανες εσύ εξαιτίας του έρωτα; Ένας μηχανικός λογισμικού (Software Engineer) από το Μπρούκλιν έφτιαξε για τη σύντροφό του το νέο μας ιντερνετικό κόλλημα. Έχεις δει κάτι περίεργα στάτουζ στα social με τριάντα πράσινα, μαύρα και κίτρινα κυβάκια κι αναρωτήθηκες τι έχεις χάσει και τι έχει συμβεί και έπαθες FOMO; Μιλάμε για ένα διαδικτυακό παζλ δεν απαιτεί τίποτα από εμάς εκτός από λίγα λεπτά απολαυστικής συγκέντρωσης. Ανανεώνεται καθημερινά και μπορείς να το παίξεις μόνο μια φορά την ημέρα. Φυσικά, αυτό είναι το κλειδί για να κολλήσεις και να θέλεις να επιστρέψεις την επόμενη και την μεθεπόμενη. Τι να κάνουμε παιδιά; Δεν πάμε στα μπαρζ, δεν ακούμε μουσική, μετράμε θετικά κρούσματα στις παρέες μας.

https://twitter.com/LisaMarrey1/status/1481602234211356672?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Josh Wardle ήξερε ότι ο σύντροφός του αγαπούσε τα παιχνίδια με λέξεις, έτσι δημιούργησε ένα παιχνίδι εικασίας μόνο για τους δυο τους. Ως παιχνίδι για το επίθετό του, το ονόμασε Wordle. Στο Wordle ο παίκτης έχει έξι προσπάθειες να μαντέψει μια λέξη με πέντε γράμματα, με παρόμοιο τρόπο όπως το παιχνίδι Mastermind. Όπως και στα επιτραπέζια παιχνίδια Battleship ή Mastermind , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πενιχρές χρωματιστές πληροφορίες για να βελτιώσετε την επόμενη εικασία σας και να πλησιάσετε τη λέξη-στόχο.

https://twitter.com/hashtag/DailyWordleClub?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Αφού το ζευγάρι έπαιξε για μήνες και αφού έγινε γρήγορα εμμονή στην ομάδα WhatsApp της οικογένειάς του, μόλις το παρουσίασε σε συγγενείς, ο κ. Wardle σκέφτηκε ότι μπορεί να ασχοληθεί με κάτι και το κυκλοφόρησε στον υπόλοιπο κόσμο τον Οκτώβριο. Την 1η Νοεμβρίου έπαιξαν 90 άτομα. Την Κυριακή, λίγο περισσότερο από δύο μήνες αργότερα, έπαιξαν περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι. Τρία με πέντε λεπτά θα σου πάρει να το λύσεις. Δεν απαιτεί πολύ χρόνο και η έλλειψη του το κάνει πιο επιθυμητό. Δεν θα σου στέλνει ειδοποιήσεις να επιστρέψεις να παίξεις. Και είναι δωρεάν. Δεν θέλει τα λεφτά σου. Το  δωρεάν διαδικτυακό παιχνίδι λέξεων που σχεδιάστηκε ως δώρο αγάπης αποδεικνύεται καθημερινό δώρο για όλους μας. Ένα Wordle κυκλοφορεί κάθε μέρα και είναι το ίδιο για όλους σε όλο τον κόσμο.

Μπαίνεις εδώ. Στην πρώτη προσπάθεια βάζεις στην τύχη μια λέξη που αποτελείται από πέντε γράμματα και πατάς enter. Τα κουτάκια που χρωματίζονται γκρι σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στη λύση. Τα κουτάκια με κίτρινο χρώμα σου δείχνουν ότι τα γράμματα υπάρχουν αλλά δεν βρίσκονται στη σωστή θέση. Τέλος, τα κουτάκια με πράσινο σου δείχνουν ότι τα γράμματα που επέλεξες βρίσκονται εκεί που πρέπει. Προχωράμε.

Ο δημιουργός του είναι πρώην μηχανικός λογισμικού για το Reddit, δημιούργησε δύο συλλογικά κοινωνικά πειράματα στον ιστότοπο, που ονομάζονταν The Button και Place. Το Wordle δεν είχε τη δυνατότητα να μοιράζεται τα αποτελέσματα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο κ. Wardle παρατήρησε ότι οι παίκτες μοιράζονται τα αποτελέσματά τους πληκτρολογώντας ένα πλέγμα από πράσινα, κίτρινα και μαύρα emoji, έτσι δημιούργησε έναν αυτοματοποιημένο τρόπο για να καυχιούνται οι παίκτες για τις επιτυχίες τους χωρίς spoiler.

Η ελληνική -εθιστική- έκδοση

Ο Διομήδης Σπινέλλης πιστεύοντας ότι αυτό το παιγνίδι πρέπει να υπάρχει και για ελληνικές λέξεις, πήρε την έτοιμη υλοποίηση του παιγνιδιού της ταλαντούχας Katherine Peterson και την προσάρμοσε στα ελληνικά. Πατήστε εδώ.

Όπως λέει και στην ανάρτησή του ο καθηγητής «Για την υλοποίηση μετέτρεψα στα ελληνικά μια λίστα επιτρεπτών λέξεων και μια λίστα από λέξεις που καλούμαστε να μαντέψουμε. Η (μικρή) αυτή συνεισφορά μου βασίστηκε σε δυο ακόμα πυλώνες. Για τη δημιουργία των επιτρεπτών λέξεων χρησιμοποίησα το ελληνικό λεξικό ορθογραφικού ελέγχου που ξεκίνησε το 1999 ως πτυχιακή εργασία δυο φοιτητών μου που επέβλεψα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. (Σήμερα έχει υιοθετηθεί σε πολύ εξελιγμένη μορφή από τα περισσότερα προγράμματα λογισμικού ανοιχτού κώδικα, όπως το Libre Office και το Firefox).  Επίσης, αποφάσισα η λίστα ερωτήσεων να αποτελείται από τις πιο κοινές ελληνικές λέξεις. Για να τις βρω, ανέλυσα τη συχνότητα όλων των λέξεων στο σώμα κειμένου της ελληνικής Βικιπαίδειας που είναι επίσης ελεύθερα διαθέσιμο. Αν έχετε την περιέργεια, ανάμεσα στα 10,6 εκατομμύρια λέξεις πέντε γραμμάτων που εμφανίζονται στα ελληνικά λήμματα οι τρεις πιο συχνές είναι οι εξής:  ΕΙΝΑΙ, ΟΝΟΜΑ, ΟΠΟΙΑ».

Καλή επιτυχία.