Είναι κουραστικό να απαντάς σε μία ερώτηση που έχεις τις ρίζες της στο παρελθόν. Όχι ότι έχουμε κάτι με το «πριν», απλώς είναι φορές που η αγκίστρωση εκεί δεν σε αφήνει να φτάσεις στο «μετά». Ο άνθρωπος, όπως έχει δείξει η Ιστορία, γεννήθηκε για να εξελίσσεται, να αναθεωρεί και να πηγαίνει χρόνο με το χρόνο ένα βήμα παρακάτω. Μόνο που, όταν πέφτει στο τραπέζι η λέξη «οικογένεια», πολλοί κάνουν βήματα προς τα πίσω. Ξεχνούν τους τρόπους τους, ξεχνούν ότι η ερώτηση «πότε θα κάνεις παιδί» είναι αδιάκριτη.

Συνήθως, αυτή η ερώτηση γίνεται στις γυναίκες και ίσως αυτό το κείμενο σε βοηθήσει να καταλάβεις τι εννοούμε. Αλλά όχι, γίνεται και στους άντρες. Ο Γιώργος Αλκαίος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, βρέθηκε σε αυτή την άβολη θέση και χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, απάντησε καταπληκτικά, αν και, η σωστή απάντηση θα ήταν «δεν σε αφορά».

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, εν έτει 2022 κάνει έναν καλεσμένο του αυτή την αδιάκριτη ερώτηση. Το τονίζουμε, βρισκόμαστε στο 2022. Δεν φταίει ο παρουσιαστής, έτσι έμαθε. Από παλιά η ερώτηση αυτή θεωρείτε δεδομένη από τους δημοσιογράφους. Είναι στο χέρι του, όμως, να τη διαγράψει από τις σημειώσεις που βρίσκονται μπροστά του και το κυριότερο, από το μυαλό του.

«Το θέμα δεν είναι το παιδί», απάντησε ο Γιώργος Αλκαίος. «Η αρχή γίνεται με τον συνοδοιπόρο. Και έχω και μία λέξη, δεν τη βρήκα εγώ, μου την είπε ένας πολύ αγαπημένος άνθρωπος, όλοι χρειαζόμαστε τον θεραπευτή μας. Άμα δεν βρούμε τον θεραπευτή μας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πώς να κάνω εγώ παιδί αν δεν έχω βρει αυτόν τον άνθρωπο; Και ξαφνικά θα κάνω εγώ αυτά που κάνανε οι παππούδες μας στους γονείς μας και οι γονείς μας σε εμάς; Και να γίνεται ένας φαύλος κύκλος; Δεν υπάρχει κανένας λόγος για το ‘εγώ’ μου να φέρω ένα παιδί στον κόσμο. Προς Θεού, δεν πάω κόντρα σε εσένα, είναι καθαρά δικό μου θέμα αυτό».

Απλά, λιτά και απέριττα.