Η επιστροφή, η πρεμιέρα -όπως θέλετε πείτε την-, των Ράδιο Αρβύλα για το 2022 έγινε και όχι μόνο έγινε, αλλά απασχόλησε τόσο τα social media όσο και τα δημοσιογραφικά μέσα. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε ένα ενδιαφέρον, όχι τόσο για το περιεχόμενο της εκπομπής, το οποίο ήταν ίδιο (αυτό έλειπε), αλλά για το πώς θα χειριστούν -ξανά- την υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε. Πρώτο, σκληρό μαρκάρισμα και κόκκινη κάρτα για τον Αντώνη Κανάκη και την παρέα του. Από τα πρώτα λεπτά της εκπομπής, το μεγαλύτερο μέρος της διαδικτυακής κοινότητας ασχολήθηκε δικαίως με το ζήτημα αυτό, αφού οι τρεις πλέον παρουσιαστές αποφάσισαν να μην πουν λέξη και να μείνουν στην απάντηση που είχαν δώσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Αυτό που μας έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, είναι ο τρόπος που προσπάθησαν να περάσουν το «μήνυμά» τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, λοιπόν, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάποιο τρόπο, μέσω της υπόθεσης του Στάθη Παναγιωτόπουλου δηλαδή, να περιορίσει όπως μπορεί τη μοναδική εκπομπή που της ασκεί κριτική. Κυρίες και κύριοι, χάθηκε η μπάλα.

Ακολουθούν 4 παρατηρήσεις από την χθεσινή επανεμφάνιση των Ράδιο Αρβύλα:

Το Twitter «δικάζει»

Όταν στο Twitter τρεντάρει μαζί με το #radioarvyla και το #ραδιο_ξεφτιλα και μάλιστα έντονα, τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά. Οι χρήστες της συγκεκριμένης πλατφόρμας αποδεικνύονται σκληροί κριτές, επαναφέρουν μνήμες και φτάνουν το μαχαίρι στο κόκαλο. Η χθεσινή πρεμιέρα των Ράδιο Αρβύλα, σε επίπεδο αρνητικών tweets ήταν καταστροφική. Φυσικά, κύριο θέμα συζήτησης ήταν ο Στάθης Παναγιωτόπουλος και μη αναφορά του από τους πρώην, πλέον, συνεργάτες του.

https://twitter.com/hashtag/%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF_%CE%BE%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%B1?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Το κοινό δεν ξεχνά (διπλής)

Το καταλάβαμε από τις αντιδράσεις στο Τwitter, αλλά και από την τηλεθέαση. Όπως ήδη γράψαμε, η πρεμιέρα τους σχολιάστηκε και με το παραπάνω, κάτι που μας υπενθυμίζει ότι το κοινό δεν είναι διατεθειμένο να ξεχάσει ή να παραβλέψει όσα έγιναν με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο. Από την άλλη, οι Αρβύλα έχουν σταθερό κοινό εκτός από τους μόνιμους πια haters και το 22.7%-19% σε δυναμικό και γενικό σύνολο αντίστοιχα, μας δείχνει ότι η εκπομπή εξακολουθεί να έχει πέραση.

Η σάτιρα είναι απαραίτητη

Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, αλλά να ρίχνεις την ευθύνη στην κυβέρνηση, να υποστηρίζεις ότι έχει στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό με σκοπό να σε φιμώσει και την ίδια στιγμή να παρουσιάζεσαι ως θύμα μετά το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον πρώην συνεργάτη σου, είναι υπερβολικό, ίσως και άκυρο. Παρ’ όλα αυτά, κάθε εκπομπή που κοιτάζει προς τα πάνω και ασκεί κριτική είναι αναγκαία. Τώρα, το πώς ασκεί την κριτική της και αν ο τρόπος είναι σωστός και όχι απαρχαιωμένος, είναι μια άλλη υπόθεση.

Η στασιμότητα κυριαρχεί

Και φτάνουμε στην ουσία, στο χιούμορ και το πώς προσπαθείς να το μεταφέρεις στα άτομα που σε παρακολουθούν. Το μοτίβο της εκπομπής γνωστό, βιντεάκια της επικαιρότητας και μια κάπως light κριτική γιατί, ΟΚ, αυτός είναι ο ρόλος τους. Η εισαγωγή της εκπομπής για το 2022, λοιπόν, ήταν… αυτό που περιμέναμε. Και αυτό δεν είναι θετικό. «Τρία πουλάκια κάθονταν», «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» και «τρία γουρουνάκια». Ναι, είδαμε και το αριστερό προφίλ του Χρήστου Κιούση. Προχωράμε. Εμείς, οι Αρβύλα και το χιούμορ τους μοιάζει να έχει μείνει στάσιμο. Η ερώτηση για το αν τους έχουμε ανάγκη, πάντως, έχει ήδη γίνει.