Μια από τις αποδείξεις πως οι μισές θεσμικές διαστάσεις αυτής της χώρας είναι βουτηγμένες σε έναν αόρατο μεσαίωνα, είναι το γεγονός πως τα ομοφυλόφιλα άτομα δεν μπορούσαν, κυριολεκτικά δεν τους επιτρεπόταν, να γίνονται αιμοδότες. Παρόλα αυτά, σήμερα, σε ένα plot twist από τα λίγα, ο Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υπέγραψαν την Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του εντύπου «Ιστορικό Αιμοδότη». 

Στο νέο έντυπο, για πρώτη φορά, ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποσυνδέεται από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες. Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του, δεσμευτεί για αυτή τη μικρή, αλλά και σημαντική αλλαγή. 
Μέχρι πρότινος, το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, όποιος είχε συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

Ο Θάνος Πλεύρης, με ανάρτησή του δημοσιοποίησε το νέο έντυπο, που αντικατέστησε το προηγούμενο, που απέκλειε τα ομοφυλόφιλα άτομα από την πολύτιμη προσφορά της αιμοδοσίας.

https://t.co/knchgphwvs

Συγκεκριμένα, έγραψε:

“Όπως είχα προαναγγείλει υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για το νέο έντυπο Αιμοδοσίας. Το νέο έντυπο αντικαθιστά το προηγούμενο που απέκλειε όσους είχαν ομοφυλοφιλική σχέση και διασφαλίζει την ασφάλεια της διαδικασίας αιμοδοσίας χωρίς να αποκλείει άτομα.”

Σαν να απομακρυνθήκαμε ένα βήμα από τον μεσαίωνα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων ε;