Έχουμε κάπου χάσει την μπάλα με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, σε σημείο που όλοι πια δεν ασχoλούμαστε και τόσο σοβαρά. Όχι ότι είναι σωστό, αλλά εντάξει, έχουμε και τα όρια μας. Η τελευταία μετάλλαξη που έγινε γνωστή και έπαιξε έντονα στα media, είναι αυτή της Deltacron και η ονομασία της μας γύρισε πίσω στα παιδικά μας χρόνια, τότε που περιμέναμε το Σαββατοκύριακο για να δούμε Transformers.

Όπως φάινεται, όμως, χωρίς βέβαια να βάζουμε και το χέρι μας στη φωτιά, η Deltacron τρώει πανηγυρικό άκυρο, με τους δημιουργούς τους των αυτοκινήτων που δεν είναι τελικά αυτοκίνητα και νταλίκες, Takaara Tomy και Hasbro, να ζητούν τα ρέστα.

Η Deltacron, μετάλλαξη που ανήκε ξεκάθαρα στους Decepticons, αφορά παραλλαγή με σημαντικό αριθμό μεταλλάξεων που έχουν ταυτοποιηθεί στην Όμικρον με το γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης Δέλτα και εμφανίστηκε σε 25 κρούσματα στην Κύπρο.

Σύμφωνα όμως με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, πρόκειται για τεχνικό λάθος. Σε ανάρτησή του στο Facebook, o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, έκανε γνωστό ότι:

«Σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος…»