Δύο από τους κύριους χαρακτήρες του How I Met Your Mother, ο Τεντ Μόσμπι και ο Μπάρνι Στίνσον, με τα λόγια τους αλλά και τις πράξεις τους, ενίσχυσαν την «ιδέα» μιας κυρίαρχης ανδρικής ιδεολογίας σε όλη τη διάρκεια της επιτυχημένης είναι η αλήθεια sitcom σειράς. Διαφορετικές μορφές τοξικής αρρενωπότητας έκαναν την εμφάνισή τους μέσω της συμπεριφοράς των δύο φίλων. Αν και, επιφανειακά πάντα, αυτή η σειρά μπορεί να μοιάζει με μία ιστορία που δίνει βάρος στη φιλία, την αγάπη και τη ζωή, υπάρχουν μερικές «τρύπες» που δεν μπορούν -παρά την καλή μας διάθεση- να περάσουν απαρατήρητες.

Σε όλη τη διάρκεια της εννιάχρονης πορείας του σόου, βλέπουμε αυτούς τους χαρακτήρες να ζουν σε έναν κόσμο που μοιάζει να είναι φτιαγμένος αποκλειστικά για αυτούς. Υπάρχει η παραδοσιακή και συντηρητική όψη της ανδρικής κυριαρχίας στους χαρακτήρες του Tεντ και του Μπάρνι, χρησιμοποιώντας τελικά τα προνόμια και τη δύναμή τους για να πετύχουν τον σκοπό τους. Ακολουθούν 5 στιγμές ακραίας τοξικής αρρενωπότητας από το How I Met Your Mother.

via GIPHY

Η επιμονή του Τεντ

Ο Τεντ είναι ένας «απελπισμένος» ρομαντικός σε όλη τη σειρά και μπορούσε να γίνει και ιδιαίτερα ενοχλητικός αφού ξεπερνούσε συχνά τα όρια. Βλέπουμε αυτή την τοξική επιμονή να λαμβάνει χώρα στην ερωτική ζωή του Τεντ, ιδιαίτερα όταν ενδιαφέρεται για ένα κορίτσι που ονομάζεται Στέλα. Ο Τεντ, ο οποίος είναι ασθενής της Στέλα, της ζητά να βγουν πολλές φορές μέσα σε έξι εβδομάδες. Κάθε φορά που λέει όχι, αλλά στο τέλος της τελευταίας τους συνεδρίας, ο Τεντ σχεδιάζει ένα ραντεβού δύο λεπτών στους δρόμους της Νέας Υόρκης εν αγνοία της. Στην πραγματική ζωή, η συμπεριφορά του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παρενόχληση.

Το slut-shaming

Όταν οι άντρες θεωρούνται ελεύθεροι, τους λένε «εργένηδες», ενώ οι γυναίκες που θεωρούνται ελεύθερες, τις αποκαλούν συχνά «τσούλες». Αυτό ουσιαστικά ενισχύει την ιδέα ότι οι άνδρες μπορούν να είναι ενεργοί σεξουαλικοί και οι γυναίκες όχι. Η Ρόμπιν βιώνει σίγουρα σεξισμό και ντροπή σε ορισμένες από τις συζητήσεις γύρω από το σεξ στα επεισόδια “The Naked Man”, Season 4 και Episode 9, ενώ ο Τεντ και ο Μπάρνι συζητούν ανοιχτά και γιορτάζουν τη σεξουαλική τους ζωή λες και δεν τρέχει τίποτα.

Το περίφημο Playbook

Το Playbook είναι μια συλλογή από τα διαφορετικά ψέματα που χρησιμοποιεί ο Barney για να κάνει το παιχνίδι του με τς γυναίκες. Το Playbook όχι μόνο μειώνει τη γυναικεία νοημοσύνη, αλλά ανοίγει και τον δρόμο προς την χειραγώγηση. Ο Μπάρνι μπόρεσε να κάνει έναν σημαντικό αριθμό γυναικών να κοιμηθούν μαζί του με βάση τα ψέματα που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο.

via GIPHY

Το «αστεία» του Μπάρνι

Ο Μπάρνι είναι ένας πολύ αγαπητός χαρακτήρας με πολλούς θαυμαστές, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι σχεδόν κάθε φορά που εμφανίζεται στην οθόνη, κάνει διάφορα σεξουαλικά σχόλια στις γυναίκες γύρω του. Τα περισσότερα, αν όχι όλα τα σχόλια, υποτίθεται ότι είναι «αστεία», αλλά οι άνθρωποι πιθανότατα θα εξακολουθούν να αισθάνονται δυσφορία στο άκουσμα αυτών των λέξεων. Η συμπεριφορά του ενισχύει την ιδέα ότι ένας άντρας πρέπει να χρησιμοποιεί τη σεξουαλική κατάκτηση ως μετρητή για τον ανδρισμό του και αυτό είναι ταπεινωτικό, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Η «κλίμακα» του Μπάρνι 

Ο Μπάρνι συνδέει την ελκυστικότητα μιας γυναίκας με τη διαφορετικότητα της νοοτροπία της. Σύμφωνα με την «κλίμακα», μια γυναίκα επιτρέπεται να είναι «τρελή» μόνο αν είναι εξίσου καυτή. Αυτή η ιδέα είναι εξαιρετικά σεξιστική καθώς βάζει τις γυναίκες σε ένα κουτί, αφήνοντας τελικά την αξία τους να προσδιορίζεται από τους γύρω τους. Η καυτή/τρελή κλίμακα εμφανίζεται σε όλη την ποπ κουλτούρα και διαιωνίζει τα ίδια μηνύματα, ότι η αξία μιας γυναίκας προσδιορίζεται μέσα από μια ανδρική προοπτική.