Γιατί οι νέοι κάνουν τόσο λίγο σεξ; Αναρωτήθηκε το κορυφαίο περιοδικό The Atlantic και η Βάνα Κράβαρη εδώ. Παρά τη χαλάρωση των ταμπού και την άνοδο των εφαρμογών για dating, ζούμε σε μια εποχή σεξουαλικής ύφεσης. Σε διάστημα μιας γενιάς, το σεξ έχει περάσει από κάτι που οι περισσότεροι μαθητές λυκείου έχουν βιώσει σε κάτι που οι περισσότεροι δεν έχουν. Δεν συμβαδίζει με την αντίληψη του κοινού – οι περισσότεροι από εμάς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι άλλοι άνθρωποι κάνουν πολύ περισσότερο σεξ από ό, τι  ισχύει στην πραγματικότητα.

Το Match.com διεξάγει μια ετήσια έρευνα (Το Match είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία γνωριμιών με sites που εξυπηρετούν περισσότερες από 50 χώρες σε δώδεκα γλώσσες). H ανθρωπολόγος Έλεν Φίσερ ερευνά για τη σελίδα την σεξουαλική συμπεριφορά των χρηστών της. Κάθε χρόνο ολόκληρη η εταιρεία Match είναι μάλλον συγκλονισμένη με το πόσο λίγο σεξ κάνουν οι νέοι. Αυτή η γενιά μπαίνει στην ενηλικίωση κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου, που χαρακτηρίζεται από την πανδημία Covid-19, την ολοένα επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή και την οικονομική αστάθεια. Είναι πολύ πιο πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην σταδιοδρομία τους παρά στις ερωτικές σχέσεις.

Περίπου το 60 τοις εκατό των ενηλίκων κάτω των 35 ετών ζουν τώρα χωρίς σύζυγο ή σύντροφο. Ένας στους τρεις ενήλικες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ζει με τους γονείς του. Υπάρχουν πολλές θεωρίες, θα μπορούσε να είναι συνέπεια της κουλτούρας της μόνιμης σύνδεσης με τα social, των οικονομικών πιέσεων (δεν παίζει φράγκο), της αύξησης των ποσοστών  του άγχους, της εκτεταμένης χρήσης αντικαταθλιπτικών (τα χάπια μου κι ένα ταξί να φύγω), της streaming τηλεόρασης, της πτώσης των επιπέδων τεστοστερόνης, του ψηφιακού πορνό, της χρυσής εποχής του δονητή, των εφαρμογών γνωριμιών, των smartphones, της υπερφόρτωσης πληροφοριών, της παχυσαρκίας. Ονομάστε μια σύγχρονη μάστιγα, και κάποιος, κάπου, είναι έτοιμος να την θεωρήσει υπεύθυνη για την αποχή των νέων από το σεξ. μελέτη “Finsex” της Φινλανδίας διαπίστωσε μείωση της συχνότητας επαφής, μαζί με τα αυξανόμενα ποσοστά αυνανισμού. Κάνουμε -σύμφωνα με τις έρευνες πάντα- 1,4 φορές την εβδομάδα σεξ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 0,4. Βέβαια, το 47 τοις εκατό των παντρεμένων ανθρώπων δεν έχει κάνει σεξ για τουλάχιστον ένα μήνα. Κρίμα.

Στις Κάτω Χώρες, η μέση ηλικία κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν για πρώτη φορά σεξουαλική επαφή αυξήθηκε από 17,1 το 2012 σε 18,6. Στην Ιταλία, οι μισοί από τους νέους 25 έως 34 ετών ζουν τώρα με τους γονείς τους. Η Σουηδία, η οποία είχε να κάνει εθνική μελέτη σεξ για 20 χρόνια, ξεκίνησε το 2018 μια, θορυβημένη από δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι και οι Σουηδοί έκαναν λιγότερο σεξ. Η χώρα, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη, είναι προφανώς απρόθυμη να διακινδυνεύσει τη γονιμότητα της. Το 2005, το ένα τρίτο των Ιαπώνων ανύπαντρων ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών ήταν παρθένες. Στην Ιαπωνία όμως υπάρχει και το κίνημα sekkusu shinai shokogun (“σύνδρομο αγαμίας”). Η Ιαπωνία είναι μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών και καταναλωτών πορνό στον κόσμο και ο δημιουργός ολόκληρων νέων ειδών πορνό, όπως το bukkake, Τους αρέσει να την βρίσκουν digital. Πώς πατάς εσύ κάθε μέρα καρδούλες σε γυναίκες στο Instagram που για κάποιο περίεργο λόγο (φίλτρα) δεν συναντάς στην καθημερινότητά σου; ΑΥΤΟ. Στην Ιαπωνία, λοιπόν, έχουν τα τα καταστήματα onakura, όπου οι άνδρες πληρώνουν για να αυνανίζονται ενώ οι γυναίκες υπάλληλοι παρακολουθούν. Δεν θέλουν καν να τους αγγίζουν. Μόνο viewing.

Μια μικρή παρένθεση, και συνεχίζουμε, ο αυνανισμός με πορνό στο διαδίκτυο είναι εθιστικός, προκαλεί δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο και παράγει μια επιδημία στυτικής δυσλειτουργίας. Προχωράμε. Το διαδίκτυο έχει κάνει τόσο εύκολο να ικανοποιήσει κανείς βασικές κοινωνικές και σεξουαλικές ανάγκες που υπάρχει πολύ λιγότερο κίνητρο για να βγει στον πραγματικό κόσμο. Κι όταν βγαίνουν: Φασωνομάστε απλά επειδή δεν έχουμε κοινωνικές δεξιότητες. Και πώς γνωρίζονται οι νέοι άνθρωποι; Μια λέξη: Tinder. Αλλά μανντέψτε, κι εκεί, το περισσότερο σεξ το κάνουν οι όμορφοι άνθρωποι. Οι υπόλοιποι απελπίζονται μετά από μια σειρά αποτυχημένων ραντεβού κι αγοράζουν δονητές ή πέφτουν με τα μούτρα στο Pornhub. Η μοντελοποίηση της συμπεριφοράς σας μετά από αυτό που έχετε δει στην οθόνη μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία για το πώς φαίνεστε και ακούγεστε ενώ κάνετε σεξ.

Τα νέα παιδιά δεν ερωτεύονται ή φλερτάρουν με τον ίδιο τρόπο.  Το να την πέσεις σε κάποιον αυτοπροσώπως είχε μετατραπεί από φυσιολογική συμπεριφορά σε οριακά ανατριχιαστική. Cringe δηλαδή. Άκου να δεις τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Economist/YouGov τον Νοέμβριο του 2017, το 17% των Αμερικανών ηλικίας 18 έως 29 ετών πιστεύουν τώρα ότι ένας άνδρας που προσκαλεί μια γυναίκα για ένα ποτό “πάντα” ή “συνήθως” αυτό συνιστά σεξουαλική παρενόχληση. Υπάρχουν πολλοί μοναχικοί, μπερδεμένοι άνθρωποι εκεί έξω, που δεν έχουν ιδέα τι να κάνουν ή πώς να βγουν ραντεβού. Ποτέ δεν έμαθαν πραγματικά πώς να γνωρίζουν ανθρώπους στην πραγματική ζωή. Φοβούνται την οικειότητα.

Γιατί δεν κάνουν σχέσεις οι νέοι; Γιατί φοβούνται ότι υπάρχει μια καλύτερη επιλογή για εκείνους εκεί έξω. Έχουν μεγαλώσει με καρδούλες σε status και φωτογραφίες από άπειρα άτομα και θεωρούν φυσιολογικό ότι «αρέσουν» σε πολλούς. Από την άλλη, υπάρχει αυτό το παράδοξο, στους millennials δεν αρέσει να ξεγυμνώνονται. Είναι σεμνότυφοι. Μια άλλη θεωρία είναι ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συσχετίζεται με τη δυσαρέσκεια του σώματος και μάλλον δεν τους αρέσει το γυμνό σώμα τους. Ή το μέγεθος του πέους τους.

Είναι πανδημία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην ψυχική μας υγεία. Το άγχος καταστέλλει την επιθυμία για σεξ στους περισσότερους ανθρώπους. Και, σε ένα ιδιαίτερα ατυχές catch-22, τόσο η κατάθλιψη όσο και τα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της μπορούν επίσης να μειώσουν την επιθυμία.

Μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή δεν είναι απαραίτητη για μια καλή ζωή, αλλά πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι συμβάλλει σε μία.