Νομίζαμε πως το 2022 μπήκε ήρεμα και ο μόνος μετεωρίτης που θα μας απασχολήσει είναι εκείνος του “Don’t Look Up”. Κάναμε λάθος. Σε άλλα νέα, ένας μετεωρίτης τράνταξε το Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, αφού εξερράγη στην ατμόσφαιρα ακριβώς από πάνω του. Σε αριθμούς, η ενέργεια από την έκρηξη αντιστοιχεί σε περίπου 30 τόνους της εκρηκτικής ουσίας ΤΝΤ.

Η εν λόγω έκρηξη ακούστηκε την Πρωτοχρονιά, με τη NASA σήμερα, πριν από λίγες ώρες να επιβεβαιώνει πως επρόκειτο για έναν μετεωρίτη. Οι επιστήμονες, μάλιστα, προσέθεσαν πως το ωστικό κύμα καταγράφηκε από έναν κοντινό σταθμό υποήχων.

https://t.co/ArtHCEA1RT

«Αν κάνουμε μία λογική εκτίμηση για την ταχύτητα του μετεωρίτη στα 72.400 χιλιόμετρα ανά ώρα, μπορούμε να υπολογίσουμε πως η διάμετρός τους ήταν περίπου ένα μέτρο και η μάζα του κοντά στον μισό τόνο», σημείωσε η NASA.

Ο μετεωρίτης δεν έγινε ορατός λόγω της συννεφιάς που επικρατούσε στο Πίτσμπουργκ εκείνη την ημέρα. Διαφορετικά, θα ήταν ορατός ακόμα και το μεσημέρι, με τη λάμψη της να είναι 100 φορές δυνατότερη της πανσελήνου.

https://t.co/NEhynXQIbP

Κάτοικοι του Σάουθ Χιλς και άλλων περιοχών ανέφεραν πως άκουσαν έναν πολύ δυνατό θόρυβο και ένιωσαν τα σπίτια τους να τραντάζονται. Ναι, δεν πρέπει να ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο. Σε κάθε περίπτωση, αξιωματούχοι της κομητείας επιβεβαίωσαν πως το φαινόμενο δεν ήταν ούτε σεισμός, ούτε κεραυνός.

Καλή χρονιά είπαμε;