Η επίδραση του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν στην παγκόσμια λογοτεχνία είναι τεράστια. Ο κόσμος που δημιούργησε αποτελεί την αρχή και το τέλος όλων των fantasy ιστοριών που ακολούθησαν μετά την ολοκλήρωση του έργου του και δεν είναι τυχαίο ότι βλέπουμε λίγη από την φαντασία του ακόμα και σε επιτυχημένα franchise όπως είναι αυτό του Χάρι Πότερ ή του Game of Thrones.

O Tόλκιν, συγγραφέας, ακαδημαϊκός, φιλόλογος και ποιητής, κατάφερε σε 81 χρόνια ζωής να γίνει «ο πατέρας του φανταστικού», γράφοντας μεταξύ άλλων το Χόμπιτ, των Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και το Σιλμαρίλλιον. Μάγοι, ξωτικά, ορκ, νάνοι και διάφορα μυθικά πλάσματα έκαναν την εμφάνισή τους στις σελίδες του και από τότε, σε ό,τι ιστορία fantasy διαβάζουμε, βρίσκονται εκεί.

Ο τεράστιος αυτός συγγραφέας γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 3 Ιανουαρίου του 1892 και εκτός από το να περνά την ώρα του γράφοντας για το Σάιρ, του άρεσε να ασχολείται με την επικαιρότητα, σχολιάζοντας αρκετά συχνά και την δική μας, την ελληνική. Ακολουθούν μερικές σκέψεις του, όπως τις έδωσε στη δημοσιότητα ο μικρότερος γιος του, ο Κρίστοφερ Τόλκιν.