Από ό,τι φαίνεται, ο Θ.Λύτρας είδε σχετικά πρόσφατα την ταινία “Don’t Look Up” και δεν κατάφερε να μην ταυτιστεί, αλλά και να μην πέσει στην παγίδα να χρησιμοποιήσει ατάκα της ταινίας σε ανάρτησή του στα social media. Και με τα δίκια του, βέβαια. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, δανείστηκε τη φράση της Κέιτ Ντιμπιάσκι, της διδακτορικής φοιτήτριας που στην ταινία υποδύεται η Τζένιφερ Λόρενς, “I’m grateful we tried” («είμαι ευγνώμων που προσπαθήσαμε»), σε ένα tweet του, δίπλα στο hashtag #μελέτη_τσιόδρα, για ευνόητους λόγους.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνάς του, μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εξέθεσε την κυβέρνηση, ο καθηγητής φαίνεται πως ένιωσε να βρίσκει νοητικό καταφύγιο στην ταινία του Netflix, που σατίρισε τα όσα ζούμε με τον καλύτερο τρόπο. Γενικά, ό,τι μας κάνει να γελάμε με τις ανεπάρκειές μας, το λες καλή σάτιρα, σαν ακομπλεξάριστος άνθρωπος που είσαι.

Να υπενθυμίσουμε κάπου εδώ πως η μελέτη έκανε λόγο για το ποσοστό θνητότητας των ασθενών εκτός ΜΕΘ, αλλά και τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της επαρχίας στη χώρα μας.

https://twitter.com/hashtag/DontLookUp?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Στην ταινία, όπως ξέρεις, ένας κομήτης φέρνει το τέλος του πλανήτη Γη και ενώ οι επιστήμονες κάνουν ό,τι μπορούν για να μεταφέρουν την αλήθεια στην πολιτική ηγεσία, αλλά και τους πολίτες, κανείς δεν φαίνεται να τους πιστεύει και να αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης. Τα social media κάνουν τη ματαιόδοξη δουλειά τους, τα media χαϊδεύουν αυτιά, οι πολιτικοί «χαϊδεύουν» σκοπιμότητας και οι tech μεγιστάνες προσπαθούν να εντοπίσουν το κουτάκι με τα κέρδη. Σε τι; Σε μια επιβεβαιωμένη καταστροφή.

Διάβασε εδώ περισσότερα για την ταινία, και άφησε τους δικούς μας επιστήμονες να ταυτίζονται με τον ΝτιΚάπριο και τη Λόρενς της ταινίας, όσο εμείς ψάχνουμε τον δικό μας προσωπικό Τιμοτέ Σαλαμέ.