Οι ζώνες σώζουν ζωές. Αυτονόητο σήμερα, αλλά έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια και να επιβληθούν πολλά πρόστιμα για να πειστούν οδηγοί και επιβάτες. Κι αν σου φαίνεται υπερβολικό ρίξε μια ματιά στο πώς αντιμετώπιζαν το θέμα πολλοί Έλληνες οδηγοί πριν από 20 περίπου χρόνια.

Ακόμα και σήμερα όμως είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των θυμάτων και όσων παθαίνουν μόνιμες βλάβες εξαιτίας των τροχαίων. Θυμήσου ότι και η μόνιμα δραστήρια και αισιόδοξη Γεωργία Καλτσή είδε την ζωή της να αλλάζει (και βαράθηκε να ακούει το “κρίμα, τόσο ωραίο κορίτσι” εξαιτίας ενός τροχαίου.

Στη Νέα Ζηλανδία αποφάσισαν όμως να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες της χώρας σχετικά με τα οφέλη της χρήσης της ζώνης. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το VICE απευθύνθηκαν σε νεαρούς άνδρες επιζώντες τροχαίων ατυχημάτων προκειμένου να φωτογραφηθούν και να μοιραστούν την τραυματική τους εμπειρία. Μια επιλογή όχι τυχαία, αφού η επιθετική και επικίνδυνη οδήγηση αποτελούν επιτελέσεις της αρρενωπότητας. Εκατοντάδες δήλωσαν συμμετοχή και από αυτούς επιλέχθηκαν δέκα για να γίνουν τα πρόσωπα της καμπάνιας.

Στη συνέχεια, οι 10 άνδρες έδειξαν φωτογραφίες τους αμέσως μετά τα τροχαία τους και μια ομάδα FX makeup αναδημιούργησε πάνω στο σώμα τους όλες τις ουλές, τις μελανιές και τα τραύματα που είχαν. Ξέρεις τι ξεχώριζε: το τραύμα από τη ζώνη ασφαλείας. Αυτό το τραύμα που τους έσωσε τη ζωή. Αυτό το τραύμα που είναι σαν παράσημο.  Οι φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν σε διαφημιστικές πινακίδες για να περάσουν με ένα τρόπο αρκετά εύληπτο την ανάγκη χρήσης της ζώνης ασφαλείας.

Αν δεν έχεις πειστεί ακόμα, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω φωτό: