Ένας μεγάλος συγγραφέας μπορεί να «ζωγραφίσει» μια εικόνα με λέξεις και να μας δώσει να καταλάβουμε τα χαρακτήρα της εμφάνισης ενός πρωταγωνιστή σε λίγες μόλις γραμμές. Συχνά βλέπουμε να δίνεται τεράστια προσοχή στις περιγραφές, με τα επιλεγμένα χαρακτηριστικά να βοηθούν στη διαμόρφωση μιας προσωπικότητας, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αυτή είναι και η μαγεία ενός καλού μυθιστορήματος.

Πολλές φορές, εάν το βιβλίο μετατραπεί σε ταινία, αυτές οι προσεκτικά επιλεγμένες λεπτομέρειες που διαβάζουμε στις λευκές σελίδες μπορούν να αγνοηθούν και αυτό γιατί ένας ηθοποιός μπορεί να μην μοιάζει αρκετά με τον χαρακτήρα, αλλά να είναι πραγματικά καλός στη δουλειά του. Ο καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Brian Joseph Davis, όμως, δεν το βλέπει έτσι.

Μέσα από το εξαιρετικό του πρότζεκτ, το The Composites, το δημιουργεί αστυνομικά σκίτσα με βάση αυτά που διαβάζει στις περιγραφές των βιβλίων που κάποτε κράτησε στα χέρια του. Και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά φανταστικό. Να και κάτι καλό που κάνει η αστυνομία.

Ο Davis δημιούργησε τις εικόνες αυτές χρησιμοποιώντας ένα «ελεύθερο» λογισμικό για σκίτσα της αστυνομίας. Χειρίστηκε τις ασπρόμαυρες εικόνες για να ταιριάζουν στο όραμα του συγγραφέα και πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι συναρπαστικό να βλέπεις τις λέξεις να ζωντανεύουν μπροστά σου.

Lisbeth Salander, The Girl with the Dragon Tattoo

Katniss Everdeen, The Hunger Games

 

 

Jack Torrance, The Shining

Annie Wilkes, Misery, 

Daisy Buchanan, The Great Gatsby,

Lux Lisbon, The Virgin Suicides

Marla Singer, Fight Club

Javert, Les Misrables