Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: οι ρίζες της έμφυλης βίας είναι πολύ βαθιές. Αντί λοιπόν να συνεχίσουμε να δίνουμε συμβουλές στις θηλυκότητες για το πώς να προφυλάσσονται, πώς να προσέχουν, είναι χρησιμότερο να μιλήσουμε στα αγόρια πώς να σέβονται τα άλλα φύλα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου Επιδαύρου στέλνουν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα προς την παραπάνω κατεύθυνση. Στη χρονιά που σημαδεύτηκε από τις 17 γυναικοκτονίες, τα παιδιά δημιούργησαν ένα σύντομο βίντεο μέσω του οποίου στέλνουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης, με την ευχή να δοθεί τέλος στην έμφυλη βία. Κυρίως, εξηγούν αυτό που πολλοί ενήλικες αρνούνται να καταλάβουν: ότι ο όρος γυναιμοκτονία είναι ο μόνος κατάλληλος για να περιγράψει τις δολοφονίες γυναικών επειδή ακριβώς είναι γυναίκες.

Για δες και χειροκρότησε:

Ας λέμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους. Όπως, είχε σημειώσει και η ομάδα ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ στη συνέντευξη που έδωσε στο Provocateur:

«Ωστόσο, δυστυχώς, πολύ συχνά στα ελληνικά ΜΜΕ βλέπουμε να εμποτίζεται η είδηση (σ.σ. μιας γυναικοκτονίας) με έμμεση ή άμεση σεξιστική υπόχρωση: τι φορούσε το θύμα, ποια ήταν η ζωή της, αν «έδινε δικαιώματα» ή όχι. Εκεί βλέπουμε να αποτυπώνονται και οι απόψεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία. Πιο πολύ θα “πουλήσει” η είδηση αν το θύμα απεικονιστεί ως μια νέα, όμορφη αλλά άτυχη γυναίκα και αν το περιστατικό ονομαστεί «οικογενειακή τραγωδία», παρά αν αναλυθεί με βάση τα πατριαρχικά θεμέλιά του, γιατί αν παρουσιαστεί έτσι, με την πραγματική του μορφή, οι θεατές θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τα μελανά σημεία της κοινωνίας στην οποία μετέχουν».

Τα παιδιά στο βίντεο αναφέρουν όλες αυτές τις φτηνές δικαιολογίες των δολοφόνων, όλα αυτά τα «χάλασε η φάση», «έθιξε τον ανδρισμό μου», « μου ζήτησε να χωρίσουμε», δικαιολογίες που ακούστηκαν από τα χείλη των δραστών. Καμία φάση δεν χάλασε ούτε φυσικά μένουμε με το στόμα ανοιχτό με το πόσο «καλό παιδί» ήταν ο δολοφόνος, που δεν είχε δώσει πότε έως τώρα δικαιώματα.

Αν λοιπόν δεν πέφτουν από τα σύννεφα οι μαθητές ενός Δημοτικού σχολείου, εμείς θα οφείλουμε να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι πλέον με αυτές τις δήθεν “οικογενειακές τραγωδίες”. Άλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία, η έμφυλη βία αποδείχτηκε τελικά πως αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή ως κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες ηλικίας 16 – 44 ετών -και παρόλα αυτά, υπάρχουν εκπρόσωποι της Αστυνομίας που δίνουν συμβουλές σε υποψήφιους γυναικοκτόνους.