Μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου κειμένου (γιατί να το κρύψουμε;) που γράφτηκε πριν από μερικούς μήνες ώστε να σας κατατοπίσει στις καλοκαιρινές σας διακοπές, αποφασίσαμε να κάνουμε άλλο ένα, αυτή τη φορά για τις χειμερινές σας εξορμήσεις. Κάτι σαν pre Christmas edition. Ο Τάσος Δούσης και ο Ευτύχης Μπλέτσας, οι βασιλιάδες του σέλφι στικ, είναι οι οδηγοί μας σε δύο μαγικά ταξίδια στην Σουηδική Λαπωνία και την Βιέννη, τους δύο άκρως χριστουγεννιάτικους αυτούς προορισμούς που πιθανότατα βρίσκονται ήδη στη λίστα σας. Καλά, για την ώρα καθίστε σπίτια σας και κλείστε τη μουσική, ούτε μέχρι το περίπτερο δεν θα μπορείτε να πάτε σε λίγο. Συγκρίναμε λοιπόν τις εκπομπές τους με σκοπό να σας βοηθήσουμε στην επιλογή των ταξιδιωτικών tips και στο πώς θα πορευτείτε όταν με το καλό κλείσετε τα εισιτήριά σας, σύμφωνα πάντα με τα όσα είδαμε και σημειώσαμε από τις εκπομπές τους. Δεν ήταν εύκολο, για πολλούς λόγους. Εκτός του ότι έχουμε τρομερή αδυναμία και στους δύο, η Σουηδική Λαπωνία είχε διπλά επεισόδια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καεί ο εγκέφαλός μας -δεν ήθελε και πολύ.

Ποιος από τους δύο ταξίδεψε καλύτερα; Ποιος έκανε τις πιο ποιοτικές επιλογές και ποιος έσκασε στο φαγητό; Ποιος έκανε εκπομπή κάτω από τα σκεπάσματα και ποιος τέσταρε την ακουστική σε παλάτι; Όλες οι απαντήσεις στο κείμενο που ακολουθεί. 

Εικόνες, Τάσος Δούσης

«Ταξίδι, απόλαυση, όνειρο, ξεγνοιασιά, φαντασία, προορισμοί, περιπέτεια, γεύσεις, αρώματα, περιπλάνηση, αποπλάνηση, μαγεία, συναισθήματα, αγάπη, αρμονία, δημιουργία, γαλήνη, χαρά, δύναμη, χρώματα, φύση, πολιτισμοί, άνθρωποι (εμφανίζεται η πίσω όψη μιας κυρίας), έμπνευση, εικόνες». Έτσι ξεκινά η εκπομπή του Τάσου Δούση και τον βλέπουμε να ανοίγει την αγκαλιά του. 

Σουηδική Λαπωνία:

Σουηδική Λαπωνία γιατί πρέπει με κάποιο τρόπο να συμβαδίσουμε με το πνεύμα των ημερών. Εντυπωσιακό και ευφάνταστο ξεκίνημα πάνω σε έλκηθρο, με την Εύα, η οποία έχει δακρύσει από την αντηλιά και την συγκίνηση, να κρατά το σέλφι στικ και τον Τάσο Δούση (που φοράει γυαλιά, δεν είναι κορόιδο) να μας καλωσορίζει όσο ο κρύος αέρας γλιστρά στην καλοδιατηρημένη του επιδερμίδα. Όσο προσπαθεί να μας βάλει στο κλίμα, μας εξηγεί πως, όσοι σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα και τον Άγιο Βασίλη στο άκουσμα της Λαπωνίας, σκεφτόμαστε λάθος. Τον βλέπουμε να κάνει σνόουμομπιλ ρισκάροντας τη ζωή του, να περπατά στο χιόνι και να παίζει με αυτό (cringe). Μας δείχνει ένα δωμάτιο ξενοδοχείου σε σχήμα UFO και μας ξεκαθαρίζει ότι είναι πολύ μικρό και ότι δεν θα έμενε με τίποτα εκεί ενώ λίγο αργότερα, πάντα στο Χάρατζ, μας δείχνει ένα ξενοδοχείο που επιπλέει πάνω σε παγωμένη λίμνη. Μάλιστα, βουτάει στους -5 και ναι, θα το πούμε, φοβηθήκαμε για τη ζωή του, ειδικά όταν είδαμε την αντίδρασή του. Τελικά το απέρριψε και βούτηξε σε τζακούζι και ήπιε κόκκινο κρασί. Μας δείχνει ένα ξενοδοχείο από πάγο, γενικά έχει πολλά ξενοδοχεία η Σουηδία αν καταλάβαμε σωστά. Πηγαίνει σε σπα και βάζει την Εύα να περπατήσει στο νερό (στο περίπου). Οι εκπομπές του χωρίζονται σε δύο μέρη (κάτι που μου έβγαλε την πίστη) γιατί έτσι πρέπει να κάνουν οι υπερπαραγωγές. Από το Χάρατζ πήγε στην Κιρούνα. Ωραίες εικόνες (see what I did there), τάρανδοι, σκυλιά χάσκις, χιόνι και ωραία τοπία. Αξίζει να αφιερώσετε το χρόνο σας.

Διαμονή: Tree Hotel. Όταν ο Τάσος Δούσης έμενε πάνω στα δέντρα εσείς τρώγατε βελανίδια. Oh, wait… Σε κόκκινο ξενοδοχείο λοιπόν «μέσα στην άσπιλη φύση». Εννοείται πως είχε τζακούζι και εννοείται ότι η Εύα  με μαγιό και σκουφί (όπως λέμε βερμούδα με φούτερ) βούτηξε σε αυτό για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. 

Camp Ripan Hotel: Με τζακούζι, σπα και θερμαινόμενη πισίνα.

Φαγητό: Η αρχή έγινε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και δεν μπήκε καν στον κόπο να μας πει τι δοκίμασε. Φανταστείτε πόσο χάλια ήταν. Στο πιάτο του διακρίναμε κάτι σαν τάκος, κρέας και πατάτες. Λίγο αργότερα κλέβει τη δουλειά του Ευτύχη Μπλέτσα και διαφημίζει κάτι μουστοκούλουρα. 
Πριβέ γεύμα πάνω στο παγωμένο χιόνι με καπνιστό τάρανδο λαχανικά και σως σκόρδου με κρέμα τυριού. Το γλυκό δεν το ανέφερε, αν και έμοιαζε με cinnamon rolls. Μάλλον τα πέταξε. Φτάνει στην Κιρούνα και τρώει ένα μικροσκοπικό παραδοσιακό γλυκό. Η Εύα δοκιμάζει μουσακά (έχουμε και στην Ελλάδα) και ο Τάσος Δούσης χοιρινό με πατάτες, χωρίς να δείχνει ενθουσιασμένος. Δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του σεφ γιατί σκεφτόμαστε σκηνικά Μποτρίνι. Διαφημίζει ένα κέικ. Γενικά μας απογοήτευσε σε αυτό το επεισόδιο διότι δεν έδωσε έμφαση στην κουζίνα.

Ποτό: Κόκκινο κρασί, «ποτό από τα φρούτα του δάσους». 

Highlight επεισοδίου: H Εύα φτιάχνει καφέ στις 7.30 το πρωί, πηγαίνει στο δωμάτιο και ξυπνάει τον Τάσο Δούση οποίος μετά από ένα αγουροξυπνημένο «τι έγινε Ευάκι;», μας δείχνει τη θέα μέσα από τα σκεπάσματα. Πραγματικό έπος. Στο 7:33.

Happy Traveller, Κυριάκος Μητσοτάκης Ευτύχης Μπλέτσας

Το επεισόδιο ξεκινά με αρκετά close ups τα οποία μας έκαναν να νιώσουμε άβολα. Φτάνει στην Στοκχόλμη με την γυναίκα του, την Ηλέκτρα και μας κάνει γνωστό ότι θα πάρει ένα λεωφορείο που κοστίζει 10 ευρώ. Μας δείχνει το κέντρο της πόλης. Ρε Ευτύχη, στη Λαπωνία δεν είπαμε; Κλέβει ένα ποδήλατο. Όχι, εντάξει, το νοικιάζει. Του κάνει ξενάγηση ο Ράγκναρ ένας Έλληνας που σπουδάζει εκεί και μάλλον δεν του ζήτησε χρήματα όπως θα έκανε ένας επαγγελματίας. Μας ενημερώνει ότι δεν έχει άλλο μπουφάν γι’ αυτό το ταξίδι. Κρίμα. Μπαίνει επιτέλους σε τρένο για την Σουηδική Λαπωνία και την Κιρούνα. Μπουκάρει σε ένα ορυχείο 500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Βόλτα με σνόουμομπιλ. Μας δείχνει ένα μήλο από Ελλάδα. Πάει στο παγωμένο ξενοδοχείο, αυτό που είδατε και στις Εικόνες. Προχωράμε. Επισκέπτεται το σπα γιατί το αξίζει. Αλλάζει περιοχή και κατευθύνεται βόρεια, στο Αμπίσκο. Βλέπουμε ένα φαράγγι.

Διαμονή: «Σε έναν θόλο, μέσα στο δάσος, κάτω από τα αστέρια». Σε μια ειδική σκηνή δηλαδή. Βλέπει από εκεί το βόρειο σέλας. Μας ξεφτίλισε.

Camp Ripan Hotel: Στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Τάσο Δούση ξύλο, ξύλο, ξύλο, σε «ένα από τα καλύτερα στην Κιρούνα».

Τουριστικός σταθμός Αμπίσκο: Σε καμπίνα. Τίμια, σαν σπίτι που μοιάζει με hostel. 

Φαγητό: Βρόμικο από καντίνα, δεν ξέρουμε τι και δεν θέλουμε να μάθουμε. Τρώει μια ρέγκα από κονσέρβα που βρομάει απίστευτα δεν μπορώ να γράψω άλλο, θα κάνω εμετό που σύμφωνα με τα λεγόμενά του έχει γεύση χαλασμένης αντζούγιας. Ό,τι χειρότερο έχει φάει ποτέ στη ζωή του. Ακολουθεί μία τορτίγια με ρέγκα, πίκλα, κρεμμύδι, πατάτα. Τρώει μπισκότα βρώμης τα οποία διαφημίζει και δεν θα το κρύψουμε, περιμέναμε πώς και πώς αυτή τη στιγμή. Σούπα με σολομό και ψωμί. Λευκή σοκολάτα που διαφημίζει. Μήλο, το οποίο επίσης διαφημίζει. Δεν κρίνουμε, πρέπει κάπως να βγει η εκπομπή. Ρίζες με καπνιστό τάρανδο. Πάλι κρέας τάρανδου. Ρέγκα με σάλτσα. Πάει σε σούπερ μάρκετ γιατί Μπλέτσας είσαι και αγοράζει ένα σκασμό σνακ. Μαγειρεύει ο ίδιος μια μακαρονάδα. Πρωινό με μαρμελάδα (τη διαφημίζει). Ξανά μήλο. Cinnamon roll.

Ποτό: Χυμός πορτοκαλιού και καφέ.

Highlight επεισοδίου: Το παρ’ ολίγον ξέρασμα όταν άνοιξε την κονσέρβα με την «παλαιωμένη» ρέγκα. Στο 11:00.

Εικόνες, Τάσος Δούσης

Αυστρία, Βιέννη:

«Τι είναι η Βιέννη λοιπόν για εμένα; Η Βιέννη είναι ένα παραμύθι και αν πάτε Χριστούγεννα είναι ένα πανέμορφο γιορτινό παραμύθι πασπαλισμένο με αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια». Έλα, γεια, το κλείνουμε το μαγαζί. Με μια πρόταση τα είπε όλα. Η επιλογή της Αυστρίας και της Βιέννης δεν ήταν τυχαία αφού μάτια και Instagram έχουμε, είδαμε τα stories και καταλάβαμε ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που πέρασαν τις μέρες της άδειάς τους εκεί. Ο αγαπημένος μας gonzo δημοσιογράφος και ταξιδευτής ξεκινά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου. Κάνει βόλτα με άμαξα και σκορπά λίγη από τη χρυσόσκονή του. Ανεβαίνει σε μια ρόδα λούνα παρκ. Περιήγηση στο σύμπλεγμα κτιρίων Χόφμπουργκ. Μπουκάρει σε ανάκτορο, τον μπερδεύουν για βασιλιά και υποκλίνονται. Βόλτα από το καφέ Σεντράλ και την παλαιότερη στοά της Ευρώπης. Κόβει βόλτες, παίρνει ακόμα και το μετρό. Δεν το περιμέναμε από εκείνον να πέσει τόσο χαμηλά.

Διαμονή: Δεν μάθαμε ποτέ. Μάλλον κοιμήθηκε στο ανάκτορο.

Φαγητό: Σούπα goulash, λουκάνικο, κορυφαίο σνίτσελ, κέικ, γλυκό με σοκολάτα και σαντιγί, 

Ποτό: Λευκό κρασί, Glϋhwein, κόκκινο κρασί, καφέ, 

Highlight επεισοδίου: Κατεβαίνει στις κατακόμβες του Αγίου Στεφάνου με το σέλφι στικ, η εικόνα γίνεται ασπρόμαυρη και ένα αυστριακό κομμάτι ντύνει την μαγική και κάπως σουρεαλιστική αυτή στιγμή. Στο 8:41.

Happy Traveller, Ευτύχης Μπλέτσας

«Πού είσαι;  Πού είσαι;». Στη Βιέννη είναι. Χωρίς πολλά πολλά, κάνει τσεκ ιν στο ξενοδοχείο του. Ακόμα δεν ξεκίνησε η εκπομπή και διαφημίζει μπισκότα, ενώ έχει προλάβει να κάνει επιδρομή στα σούπερ μάρκετ της περιοχής και μας δείχνει τοπικά προϊόντα. Πρώτη βόλτα στην πόλη και κάθεται για φαγητό. Παίρνει το μετρό σαν καλός αιώνιος φοιτητής που είναι και πάει έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου και την όπερα της Βιέννης. Αράζει σε ένα καφέ-μπαρ που μοιάζει με βιβλιοπωλείο με φοιτητές. Μας δείχνει διάφορα γνωστά σημεία της πόλης. Πηγαίνει έξω από το ανάκτορο, δεν τολμάει να μπει μέσα. Κάνει τουρ με έναν Αυστριακό που δεν θέλουμε να ξέρουμε τι έχει κάτω από το κρεβάτι του. Τσεκάρει τα φημισμένα γλυκά της πόλης και ανεβαίνει σε λεωφορείο. Ακούει  κλασική μουσική. Διαφημίζει ό,τι έχει φέρει μαζί του, από λουκάνικα μέχρι τυροκαυτερή. Καφέ Σεντράλ γιατί αν δεν πας εκεί είναι σαν να μην έχεις πάει Βιέννη. Πάλι τρώει. Σταμάτα ρε άνθρωπε. Βόλτα στα περίχωρα και σε οινοποιείο και κλείνει την εκπομπή πάλι με φαγητό. Σταμάτα πια, σταμάτα.

Διαμονή: Hotel Beethoven Wien, στο «καρακέντρο της πόλης».

Φαγητό: γκοφρέτα, σοκολάτα, ντοματόσουπα με κανέλα, Κις Λορέν με σαλάτα, goulash, κρουασάν, φρούτα, ψωμί με μαρμελάδα, βιενέζικο λουκουμά (πού τα βάζει όλα αυτά;), σνίτσελ, σολοκατίνα, κέικ σοκολάτας, μηλόπιτα, αλλαντικά με ψωμί, προσούτο, τυριά.

Ποτό: αναψυκτικό στρούντελ και λεμονάδα με βότανα, καφέ.

Highlight επεισοδίου: Βγάζει κραυγές σε παλάτι ο αθεόφοβος για να τεστάρει την ακουστική. Στο 19:37 θα το βρείτε.