Είναι η viral ταινία του Netflix. Διχάζει κοινό και κριτικούς (duh). Γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Άνταμ ΜακΚέι (Vice, The Big Short) Το “Μην Κοιτάτε Πάνω” είναι μια σάτιρα για το πρόβλημα της Αμερικής με την άρνηση της ύπαρξης μιας κρίσης. Που απειλεί την ανθρωπότητα. Ναι, ξέρω, το ζούμε σε όλη την υφήλιο. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Τζένιφερ Λόρενς πρωταγωνιστούν ως αστρονόμοι που ανακαλύπτουν ότι ένας τεράστιος μετεωρίτης πλησιάζει προς τη Γη και θα τερματίσει τη ζωή όπως την ξέρουμε, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι κανείς – και κυρίως η κυβέρνηση των ΗΠΑ – δεν φαίνεται να νοιάζεται. Εντάξει, δεν θα αλλάξει ο κόσμος επειδή είδαμε την ταινία εκατομμύρια άνθρωποι και νιώθουμε woke στην τοποθεσία «καναπές». Θα πεθάνουμε όλοι.

Ενώ ο ΜακΚέι λέει ότι η ταινία προοριζόταν ως μεταφορά/αλληγορία για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, οι θεατές του 2021 θα δουν πολλές ομοιότητες με την πανδημία COVID-19. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο πολιτικοποιείται η απλή πράξη του «κοιτάζω προς τα πάνω» θυμίζει κάπως τον πολιτικό λόγο για το αν θα φορέσετε ή όχι μάσκα κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. Αυτή η ταινία δεν παίρνει σοβαρά τον εαυτό της κι αυτό είναι απολαυστικό. Οκ, θα σας μιλήσει για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα fake news, την εργαλειοποίηση των κρίσεων από τον καπιταλισμό, τον λαϊκισμό σε μίντια και τη διαφθορά στην πολιτική, τον αμοραλισμό των πάντων και την εργατική τάξη που ποδηγετείται χωρίς να το καταλαβαίνει καν από τους ημίτρελους ελίτ. Απεικόνιση της πραγματικότητας το λένε.

Και μόλις φτάσετε στο τέλος, δεν είναι πραγματικά το τέλος – υπάρχουν δύο σκηνές (post end και post credits) για να παρακολουθήσετε. Spoilers ahead. Το σχέδιο διάλυσης του μετεωρίτη – που επινοήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Πίτερ Ισεργουέλ  (Μαρκ Ράιλανς)– αποτυγχάνει. Τόσο ο Πίτερ όσο και η Πρόεδρος Τζέινι Ορλεάν (Μέριλ Στριπ) ψεύδονται και λένε ότι πρέπει να πάνε στο μπάνιο και να φύγουν από το δωμάτιο. Αποδεικνύεται ότι έχουν ένα σχέδιο διαφυγής για τον εαυτό τους και τους πλουσιότερους Αμερικανούς: Περίπου 2.000 άνθρωποι πρόκειται να παγώσουν σε ειδικές κάψουλες κρυογονικής και να δραπετεύσουν σε ένα διαστημόπλοιο που είναι προγραμματισμένο να βρει έναν πλανήτη που μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή.

Η πρώτη σκηνή συμβαίνει “22.740 χρόνια αργότερα”. Το διαστημόπλοιο  διαφυγής με όλους τους πλούσιους βρήκε επιτέλους έναν κατοικήσιμο πλανήτη για να προσγειωθεί. Η Μέριλ Στριπ, ο Μαρκ Ράιλανς και άλλοι ξυπνούν γυμνοί σε έναν παράδεισο, όπου τα επίπεδα οξυγόνου είναι ακόμα υψηλότερα από ό,τι είναι στη γη. Μέριλ, κορμάρα (οκ, είναι body double).

Η Μέριλ Στριπ βλέπει ένα παράξενο πλάσμα και το πλησιάζει. Το πλάσμα τρώει αμέσως το πρόσωπο της Μέριλ Στριπ, σκοτώνοντάς την. Ο Μαρκ Ράιλανς δηλώνει ότι το όνομα του πλάσματος είναι “Bronteroc”, το οποίο εκπληρώνει την προηγούμενη αλγοριθμική πρόβλεψή του για το πώς θα πέθαινε η Μέριλ Στριπ.

Η δεύτερη σκηνή του “Μην κοιτάτε πάνω” έρχεται στο τέλος των credits. Ο χαρακτήρας του Τζόνα Χιλ, Τζέισον Ορλεάν – ο γιος της Προέδρου και αρχηγός του επιτελείου τον οποίο ξέχασε όταν δραπέτευσε – σέρνεται έξω από τα συντρίμμια, αφού ο αστεροειδής έχει χτυπήσει τη Γη. Προφανώς, επέζησε. Το πρώτο πράγμα που κάνει, αφού κάλεσε τη μαμά του, είναι να βγάλει το τηλέφωνό του για να δημοσιεύσει ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Τι συμβαίνει, είμαι ο τελευταίος άνθρωπος στη γη! Μην ξεχάσετε να πατήσετε like και να εγγραφείτε!”.

Η ζωή συνεχίζεται. Πάντα. 

υγ: δείτε το παρακάτω explainer βίντεο, ΠΛΙΖ.