Οκ, όλοι το λίγο πολύ το έχουμε ζήσει: είτε ως καλεσμένοι είτε ως συγγενείς είτε (σπανιότερα) ως νεόνυφμοι. Οι γαμήλιες φωτογραφίες είναι ένα μικρό αναγκαίο βασανιστήριο στο οποίο θα υποβληθείς όποιο ρόλο και αν έχεις. Πέραν αυτού, είναι συνήθως φωτογραφίες που πρέπει να  βγουν και για αυτό είναι κάπως τυποποιημένες, κλισέ και δίχως φαντασία. Μια ματιά στις κορνίζες με φω τογραφίες νεονύμφων θα σε πείσει. Με άλλα λόγια, σε αυτές τις φωτογραφίες ισχύει το ίδιο με της playlists για το πάρτι του γάμου. Στις περισσότερες περιπώσεις ξέρεις από πριν τι θα ακούσεις και με ποια σειρά.

Κι όμως, για έναν φωτογράφο ο γάμος αποτελεί αφορμή για σπουδαίο υλικό. Δεν είναι πολλές οι περιστάσεις όπου μπορείς να βρεις σε τόσο μικρό χωρό τόσους πολλούς ανθρώπους που εκδηλώνουν αυθεντικά τα συναισθήματά τους. Πιθανόν για το λόγο αυτό, το fotografos de boda (Φωτογράφοι γάμων), ένας φορέας που δραστηριοποείται κυρίως στην Ισπανία, καθώς και σε πολλές ισπανόφωνες χώρες, αλλά και σε Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και ΗΠΑ, απονέμει κάθε χρόνο τα δικά του βραβεία, τιμώντας εκείνους τους φωτογράφους που κατάφεραν μέσα από τα κλικ να απαθανατίσουν με τρόπο ξεχωριστό την έκπληξη, την τρυφερότητα αλλά και τα ευτράπελα ενός γάμου.

Οι γάμοι άλλωστε είναι μία στιγμή στη ζωή μας, όπως άλλες. Δεν μας ολοκληρώνουν, δεν αποτελούν τον προορισμό μας και άλλα τέτοια. Για να μην αναφερθούμε στα προβλήματα που έχει ως θεσμός. Αυτό που έχει αξία είναι να δούμε πώς οι άνθρωποι διασκεδάζουν, αγαπούν, ερωτεύονται. Πώς ζουν. Και μεταξύ μας, αυτά είναι που μας έχουν λείψει εδώ και δύο περίπου χρόνια. Οι παρακάτω φωτογραφίες θα θριμματίσουν όλα τα κλισέ που πιθανόν να έχεις στο μυαλό σου σχετικά με το τι είναι μια φωτογραφία γάμου.

Το πέπλο – David Copado

Τα μάτια του πατέρα – Eduardo Blanco

Όσο ετοιμάζεται η νύφη… κλικ – Jonathan Martin

Άνευ όρων αγάπη – Marc Prades

Ώρα για πάρτι – Perdro Alvarez

Μινιμαλισμός – Andre Torres

100% συναίσθημα – Ismael Sanchez

Ωρα για φαγητό – Elena Galan

Γεια! – Jose Ignacio Ruiz

Αγκαλιά – Ado Maldonado

Πόσο χαριτωμένο είναι αυτλο το σκυλάκι – Aleberto Ramirez

Σκία ή φως; – Fran Oriz

Παίζοντας με τα παπούτσια της νύφης – Jorge Elisburu

Shit Happens – David Almajano

Σήμερα θα παρτάρω – Jordi Tudela