Από τους ήχους στην επιφάνεια του Άρη έως τη λήψη εικόνων βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. Οι εκπληκτικές αποστολές της NASA δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν. Τώρα, η διαστημική υπηρεσία κυκλοφόρησε ακόμα ένα συγκλονιστικό υλικό για να μας εντυπωσιάσει (ή να μας τρομάξει). Εδώ και λίγες ημέρες, περιφέρεται ελεύθερο στο διαδίκτυο ένα ηχητικό κλιπ από το «φεγγάρι» του Δία, τον δορυφόρο Γανυμήδη.
Το ηχητικό κλιπ διάρκειας 50 δευτερολέπτων από την αποστολή Juno της NASA στον Δία τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, δημιουργήθηκε από δεδομένα που καταγράφηκαν κατά την πλησιέστερη προσέγγιση του διαστημικού σκάφους στον Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι του πλανήτη. Στο βίντεο αλλάζουν οι συχνότητες καθώς το Juno μετακινείται από μία περιοχή της μαγνητόσφαιρας του Γανυμήδη σε άλλη, περνώντας από την πλευρά της νύχτας στην πλευρά της ημέρας, με τις συχνότητες να κυμαίνονται από 10 έως 50 kHz.
Ο Γανυμήδης ή Δίας III, είναι ο πιο ογκώδης, φωτεινός και μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία αλλά και του Ηλιακού συστήματος, με διάμετρο 5.268 χιλιόμετρα. Είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον πλανήτη Ερμή και τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα ενώ είναι ο μοναδικός δορυφόρος που έχει τη δική του μαγνητόσφαιρα.
Ο ήχος -ένας απόκοσμος και κάπως τρομακτικός ήχος- προέρχεται από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιώντας το Juno’s Waves, το οποίο συντονίζεται σε ηλεκτρονικά και μαγνητικά ραδιοκύματα που ανιχνεύονται στη μαγνητόσφαιρα του Δία, δηλαδή το σύμπλεγμα φορτισμένων σωματιδίων που τον περιβάλλουν.