Δεν πιστεύω να νομίζατε πως θα κάναμε κανονικότατα, ανέμελα Χριστούγεννα, όσο η μετάλλαξη Όμικρον έχει αναγκάσει άλλες χώρες να φλερτάρουν με καθολικό lockdown. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά από τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προχώρησε σε ανακοίνωση νέων μέτρων, που θα ισχύσουν πριν από τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα θα ισχύσουν σε δυο στάδια: το ένα από αύριο και το άλλο από τις 3 Ιανουαρίου 2022 και μετά.

Συγκεκριμένα, από αύριο, παραμονή, κιόλας με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας στις γιορτές και κυρίως η μετάλλαξη Όμικρον, θα ισχύσουν τα παρακάτω:

  • Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει και στα κέντρα διασκέδασης και τα γυμναστήρια. Στην εστίαση, μέχρι να πάει κανείς στο τραπέζι του.
  • Στα σούπερ μάρκετ υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μάσκα υψηλής προστασίας.
  • Ακυρώνονται όλες οι υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις
  • Υποχρεωτική η διενέργεια τεστ για όσους εισέρχονται στη χώρα, τη 2η και την 4η μέρα από την άφιξή τους.
  • Ισχυρή σύσταση για test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Νέο πακέτο μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου 2022

Από τις 3 Ιανουαρίου 2022 και μετά η επιτροπή έχει εισηγηθεί νέα μέτρα. Θα αφορούν τη διασκέδαση, σε επίπεδο ωραρίων, τις αθλητικές εκδηλώσεις, την τηλεργασία και μέτρα που θα αφορούν μη αναγκαίες δραστηριότητες. Η ανακοίνωση των μέτρων αυτών θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου, όταν η επιτροπή θα έχει περισσότερα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, στις ανακοινώσεις του κ.Πλεύρη έγινε σαφές πως το lockdown δεν είναι στο τραπέζι.