«Εγώ Σμυρνιά γεννήθηκα κι έτσι είναι η Σμύρνη μου, φωνακλού και ναζιάρα και κοσμοπολίτισσα, γιομάτη νοστιμιές, χαρές, μουσικές». 18 λέξεις που συνοψίζουν το τι σημαίνει να έχεις στο αίμα σου και στη θύμισή σου κάτι από την σπουδαία αυτή πόλη. Και αν τα έχεις είναι κάτι που κουβαλά για πάντα, κάτι που ορίζει κάθε σου πράξη. Όπως συνέβη και με την συγκλονιστική ιστορία της Filio Williams, μιας ηλικιωμένης Ελληνοαμερικανίδας, η οποία  έσπευσε στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες.

Κανείς δεν γνώριζε την καταγωγή της κανείς δεν ήξερε ότι η Σμυρνιά γιαγιά της Φιλιώ Μπαλτατζή βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώθηκε από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. 

Η συγκλονιστική της ιστορία, όπως την εμπνεύστηκε η Μιμή Ντενίση και τη μετέφερε με μεγάλη επιτυχία στο θεατρικό σανίδι, ένωσε μέσα από τα νήματα της ιστορίας διαφορετικές γενιές γυναικών στο χώρο και το χρόνο. Παρόν και παρελθόν έγιναν ένα.

Πλέον έφτασε η στιγμή η μεγαλειώδης παράσταση να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από την Tanweer Productions, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενιση με τη συνεργασία του Martin Sherman. Η κινηματογραφική εκδοχή του «Σμύρνη μου αγαπημένη» είναι μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας. Ένα σπουδαίο κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, που φιλοδοξεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια και τη σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εφέ. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε: Λέσβο, Χίο, Αθήνα, Πειραιά και Φάληρο.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Tanweer, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκουμε τη Μιμή Ντενίση, τον Λεωνίδα Κακούρη, τον Burak Hakki, τον Κρατερός Κατσούλης, την Ταμίλλα Κουλίεβα, την Ντίνα Μιχαηλίδου και την Κατερίνα Γερονικολού, ενώ το λαμπερό καστ συμπληρώνεται από σπουδαίους ηθοποιούς, ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε τη Ναταλία Δραγούμη, τον Μιχάλη Μητρούση και τον Γιάννη Βογιατζή

Η αποστολή της ταινίας

Η Μυτιλήνη του 2015, όταν χιλιάδες απεγνωσμένοι άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές φτάνουν στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, με την Μυτιλήνη του 1922 όταν χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, γυναίκες, φτάνουν στα νησιά από την κατεστραμμένη Σμύρνη και την υπόλοιπη Μικρασία, δεν έχουν διαφορές. Άνθρωποι δίχως πατρίδα, που έχουν γλυτώσει από το θάνατο, τη βία και την ταπείνωση. Δεν έχουν δουλειά, φίλους. Μερικοί δεν έχουν πια ούτε όνομα. Έχουν διατρέξει κάθε λογής κινδύνους, για να φτάσουν στην Ελλάδα. Είναι ταλαιπωρημένοι, αβέβαιοι, μετέωροι.

Τραγωδίες σαν αυτή της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, παντελώς ξεχασμένες, αγνοημένες από το σημερινό διεθνές κοινό, συμβαίνουν ξανά και ξανά. Γιατί πάντα τα αίτια, τα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό παρασκήνιο μένουν στο σκοτάδι. Έτσι ύστερα από λίγο τα γεγονότα ξεχνιούνται και πολλές φορές δεν συμφέρει να συμπεριλαμβάνονται στην Επίσημη Ιστορία της εκάστοτε χώρας.

Αποστολή της ταινίας «Σμύρνη  μου αγαπημένη», δεν είναι να αναμοχλεύσει πάθη του παρελθόντος, αλλά να μιλήσει για ένα τεράστιο διεθνές πρόβλημα, το μεγαλύτερο ίσως σήμερα… Το προσφυγικό. Να θυμίσει πως ιστορίες σαν αυτή της σημερινής Συρίας, έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλιστα στους Έλληνες, που ίσως γι’ αυτό αγκαλιάζουν μ’ αγάπη και γενναιοδωρία τους σημερινούς πρόσφυγες.