Το πιο αηδιαστικό binge watching του 2021. Μάλλον είχαμε πάθει ανηδονία από την καραντίνα των δύο εβδομάδων (κακό αστείο) και θέλαμε με κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης (σπίτια μας) να δούμε καλοκαιρινά φασώματα. Δεν ξέρουμε πολλούς εκεί έξω που θέλουν να πάρουν μέρος σε ριάλιτι. Θεωρητικά είναι μια κίνηση απόγνωσης για χρεωμένους τραγουδιστές και μικρής εμβέλειας ινφλουέ των μέσω κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά με τόσα ριάλιτι έχει γίνει επάγγελμα ο διαγωνιζόμενος. Αρκεί να έχει κορμάρα κι άσπρα δόντια σαν μασέλα τραγουδιστή που διαφημίζει μπέργκερ.

https://t.co/dNvFVuGnWs

Δεν σοκαριστήκαμε με τα αργά πλάνα σε γυναικείους γλουτούς και τα διαβάσματα της κάμερας στους κοιλιακούς των νέων γυμνασμένων ανδρών. Τα έχουμε ξαναδεί σε ριάλιτι με μπικίνι σε εξωτικές παραλίες. Ούτε την πατήσαμε με το ψευτοεκπαιδευτικό προφίλ. Hello, έχουμε δει και το Love is Blind. Ξέραμε ότι οι παίκτες θα είναι περσόνες του Instagram με τρέσες και λαδωμένα στέρνα. Τους πατάμε και καρδούλες αν τους ακολουθούμε στις ελληνικές ινσταγκραμμικές εκδοχές τους. Κι αυτοί ζουν καλύτερα με τα χορηγούμενα ποσταρίσματα.

https://twitter.com/hashtag/toohottohandle?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Με την ανατροπή κάτι νιώσαμε, με την απαγόρευση να αγγίζονται, να φιλιούνται, να μην έχουν σεξουαλικές επαφές και να αυτοϊκανοποιούνται. Τι τους μαντρώσατε τότε σε έπαυλη βγαλμένη από υπερπαραγωγή ερωτικής ταινίας; Κι αν παραβιάσουν τους κανόνες τρώνε και πρόστιμο χρηματικό και μειώνεται το έπαθλο των 100 χιλιάδων ευρώ. Όσο μεγαλύτερο το αμαρτωλό παράπτωμα, τόσο μεγαλύτερη η χρηματική τιμωρία. Κι όλα αυτά για να βιώσουν μια συναισθηματική επαφή με το μέσα τους και να κάνουν εποικοδομητικές σχέσεις. Σε λιγότερο από ένα μήνα. Είναι τόσο ενοχλητικό που γίνεται επιθυμητό.

Είναι τόσο τραγικά γελοίο όλο αυτό που δεν μπορείς να λειτουργήσεις ως νοήμων θεατής απέναντί του. Σε τραβάει στο σύμπαν του και κολλάς εκεί στην κινούμενη άμμο του σουρεαλισμού του. Σε καταπίνει. Είναι φρικτή τηλεόραση.

Αλλά, ψάχνοντας να καταλάβεις αυτό το κοινωνικό πείραμα αντιλαμβάνεσαι το εξής. Υπάρχει μια κάμερα που ξεδιάντροπα συλλέγει δεδομένα και τους παρακολουθεί διαρκώς. Κι εμείς ως θεατές το απολαμβάνουμε. Το επικροτούμε και πιθανότατα δεν θα έχουμε πρόβλημα όταν μας επιβληθεί στην πραγματικότητά μας. Ή μήπως είμαστε ήδη υπό καθεστώς παρακολούθησης. Δεν είμαι ψεκασμένη, το ορκίζομαι.

Και όλος αυτός ο πουριτανισμός της αποχής ενώ στην ουσία το σενάριο σκηνοθετούσε το σεξ μεταξύ των συμμετεχόντων είναι σαν το νεοσυντηρητισμός της παγκόσμιας κοινωνίας. Στην επιφάνεια, είμαστε ηθικά ανώτερα όντα, ουμανιστές και αλληλέγγυοι ενώ στην πραγματικότητα επιλέγουμε –επί χρήμασι- πουλάνε την αξιοπρέπειά τους και καταλήγουν να μισιούνται. Μην απελπίζεστε για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ρόλο παίζουν ο συμμετέχοντες για ένα χρηματικό ποσό. Τα επεισόδια φυσικά είναι σύντομα. Τα καταβροχθίσαμε σαν το junk food. Νιώθεις σιχαμένα μετά. Αλλά ήταν αυτό που είχες ανάγκη, γνωρίζοντας ότι δεν πρέπει.