Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ζητά από τον κύριο Βακάκη των Jumbo να τοποθετηθεί για την εργασιακή ηθική του. Στις 9 Φεβρουαρίου του 2021 είχε δημοσιευτεί στη σελίδα του σωματείου τους κείμενο για τον εκβιασμό της επιχείρησης απέναντι στους εργαζόμενους που (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους) μετά την επιλογή της να μην ανοίξει τα καταστήματα της εταιρίας εκείνο το διάστημα, καλούσε τους εργαζόμενους «να επιλέξουν» αν θα κάνουν χρήση μέρους της αδείας τους ή θα μπουν σε αναστολή, δηλαδή αν θα χάσουν μέρος του μισθού τους ή της άδειας τους.
Τον Ιούνιο του 2021, έγινε καταγγελία από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ότι στα Jumbo απολύθηκε εργαζόμενη μητέρα, με δικαστικό κλητήρα και ενώ βρισκόταν με αναρρωτική στο σπίτι της. Και σήμερα, αναρτήθηκε δελτίο τύπου στη σελίδα τους: Ο νέος εσωτερικός κανονισμός εργασίας του Jumbo- όπως καταγγέλλει ο ΣΕΑ- διαλύει εντελώς τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Τον αποκαλούν ο mr. 7ημερο – 12ωρο. Μιλούν για εργασιακή γαλέρα, άθλιες ατομικές συμβάσεις εργασίας και κάνουν λόγο για δεκάδες καταγγελίες. Σύμφωνα με τις 26 σελίδες του εσωτερικού κανονισμού εργασίας των Jumbo, αφαιρείται το διάλλειμα ακόμα και την αλλαγή ρούχων, και προβλέπεται μείωση κατά το ¼ του μισθού ως πρόστιμο για «παραβάσεις» και επιτρέπεται το φακέλωμα εργαζομένων, καταναλωτών και προμηθευτών. Καλησπέρα στα Big Data.Το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία. Αποτέλεσμα αυτής της καταγγελίας ήταν να τρεντάρει το hashtag #cancel_Jumbo στοTwitter.
Είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι για την αφαίμαξη των εργαζομένων. Γιατί θέλουμε να στολίζουμε το σπίτι μας με κινέζικα πλαστικά που καταστρέφουν τον πλανήτη και κοστίζουν 0,49 σεντς. Ξεχνάμε ποιος δουλεύει εκεί με μισθό πείνας. Κι ας είμαστε κι εμείς χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι. Δεν είναι λάθος να ζητάς ένα παιχνίδι για το παιδί σου σε μια οικονομική τιμή. Λάθος είναι να μην ζητάς από τον κολοσσό , τον επιχειηματία που βγάζει κέρδος στις πλάτες σου να σέβεται τα δικαιώματα των υπαλλήλων του και να τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους με δικαιώματα και όχι ως αναλώσιμα κινέζικα προϊόντα.