Η Ιταλίδα φωτογράφος Martina Cirese βρέθηκε στο Βερολίνο, ουσιαστικά, κυνηγώντας κάποιου είδους απελευθέρωση. Περιπλανώμενη σε κάποια, από τα πιο κατάλληλα για να πειραματιστεί κανείς με τα kinks του, clubs, η φωτογράφος εντρύφισε σε έννοιες και ιδέες όπως αποσύνδεση και σεξουαλικός πόθος. Σιγά σιγά, άρχισε να ενθουσιάζεται με την πολυσυντροφικότητα και την κουλτούρα του ηδονισμού. Εμπειρία, ταλέντο και επαγγελματισμός ήρθαν να ενωθούν στη σειρά “Silence Is Sexy”, που περιλαμβάνει μια συλλογή από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα στο 2015 και το 2016. 

Σε αυτή, γυμνά, εσωτερικοί χώροι, backrounds, αποτελούν τον χάρτη της προσωπικού της ταξιδιού ενηλικίωσης. Το 2017 η Martina εγκατέλειψε το Βερολίνο και μετακόμισε στο Παρίσι, συνεχίζοντας να τραβάει φωτογραφίες για το “Silence Is Sexy”. Η αλλαγή τοπίου, άλλαξε και το βλέμμα της πάνω στις εικόνες και από μια ωδή στο kink culture, η συλλογή άρχισε να αλλάζει «πυρήνα». Το ενδιαφέρον της μετατοπίστηκε από τη σεξουαλικότητα, στο ίδιο το ανθρώπινο σώμα, τα πορτρέτα και σε μια άσβεστη ανάγκη να εξερευνήσει το πεδίο των σχέσεων. 

“Με εξέπληξε η νυχτερινή ζωή του Βερολίνου, με το ηδονιστικό και Διονυσιακό παρτάρισμα, ανοιχτό σε όλους τους τύπους και τις ηλικίες: προσβάσιμο, φιλόξενο, εγκάρσιο. Η πρόκληση για εμένα ήταν να αφεθώ – να ανοίξω τον εαυτό μου σε συναντήσεις που αμφισβητούν την κοινωνική δομή από την οποία διαμορφώθηκα”, απαντά η ίδια στο i-D, μιλώντας για τα χρόνια της στο Βερολίνο και τις πρώτες της μεταμεσονύχτιες εμπειρίες εκεί. 

Οι φωτογραφίες της σειράς χαρακτηρίζονται από μια οικειότητα ωμή. Η φωτογράφος καταφέρνει να τη «φέρει» στο σετ, ακολουθώντας μια άτυπη ιεροτελεστία με όποιον ποζάρει στον φακό της. “Περνάω ώρες μιλώντας, πίνοντας και καπνίζοντας με τα υποκείμενά μου πριν αρχίζω να φωτογραφίζω. Ανοίγομαι πρώτα και μιλάω για τα πράγματα που με ελκύουν και με ενοχλούν περισσότερο. Πιέζω τον άλλο να αντιδράσει, να μου δώσει ιστορίες, να μοιραστεί όνειρα και πληγές. Όταν πια παίρνω τη φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου, δεν αποφασίζω τίποτα. Περιμένω τα γεγονότα να συμβούν, ψάχνω για μια ενστικτώδη ροή βασισμένη στη συμπλοκή μεταξύ σωμάτων”.

Η άφιξή της στο Βερολίνο συνέπεσε και μια κρίση στη μακροχρόνια σχέση που είχε εκείνη την περίοδο και, η οποία, όπως η ίδια λέει, είχε διαμορφώσει το συναισθηματικό, σχεσιακό και καλλιτεχνικό της σύμπαν ως εκείνη τη στιγμή. Κάπου ανάμεσα στο τέλος μια αποκλειστικής σχέσης και την αρχή μιας περιόδου που νέοι άνθρωποι άρχισαν να μπαίνουν στη ζωή της και να δημιουργούν τη δική τους επανάσταση μέσα της, εκείνη βίωσε αυτή την αντιβαλόμενη μορφή που μπορεί να πάρει η ερωτική επιθυμία. 

Οι περιπλανήσεις της στα sex clubs του Βερολίνου ήταν κάτι σαν διάβασμα αύρας. Δεν μπορούσε να τραβήξει φωτογραφίες. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να ζήσει τη στιγμή, να χαθεί σε συζητήσεις, συναντήσεις και χημείες, να αναπνεύσει την ατμόσφαιρα και να σεβαστεί τους κανόνες. «Σήμερα, υπάρχουν οι επίσημοι φωτογράφοι των club του Βερολίνου που ανεβάζουν τις φωτογραφίες στο Instagram, με το hashtag #kink… όλα είναι μανιπιουλάρονται για αν πουλήσουν και να καταναλωθούν», τονίζει η Martina.

Το 2020, η Martina με το “Silence Is Sexy” κέρδισε το βραβείο Jury’s Choice στον διαγωνισμό φωτογραφίας της Γαλλίας, Prix Virginia. Όχι άδικα. Στο τέλος της μέρας, sex, voyeurism και άφεση στη δύναμη των κλικς, μερικές φορές μας φέρνουν πιο κοντά σε ένστικτα που καλό είναι να «ταΐζουμε» σαν πλάσματα με αυτογνωσία.