Σε γενικές γραμμές, η έννοια «συναίνεση» είναι απλή: μην κάνεις κάτι με ένα άτομο που δεν θέλει να κάνει αυτό το κάτι. Στα λόγια, ναι, η συναίνεση πάει κάπως έτσι, μέχρι να έρθεις σε αντιπαράθεση με κάποιον που επιμένει να μην το αντιλαμβάνεται. Πόσες φορές έχεις ακούσει πως η συναίνεση είναι το πιο ρευστό πράγμα στον κόσμο; Πώς πολλές φορές «οι γυναίκες άλλα λένε και άλλα εννοούν»; Πως «τα κορίτσια το παίζουν δύσκολα, γιατί περιμένουν από τους άλλους να τα διεκδικήσουν;». Και μετά έρχονται οι ταινίες. Οι σκηνές που αγόρι αρπάζει κορίτσι και το φιλάει σαν να μην υπάρχει αύριο, μετά από «όχι» και «δεν θέλω» τα οποία σεναριακά εξανεμίζονται και καταλήγουν στο να συνειδητοποιεί μετά από λίγα δευτερόλεπτα τι έχει συμβεί και να ανταποδίδει αμήχανα το φιλί. Ναι, δεν θα λέγαμε πως ο κινηματογράφος μας διδάσκει με επιμονή και υπομονή τη συναίνεση. Αλλά περίμενε ένα λεπτό. Υπάρχει και το “Hitch”.

Στην ταινία “Hitch” του 2005, τολμούμε να πούμε πως πήραμε έναν καλό ορισμό της συναίνεσης. ΟΚ, μαζί με λίγη ομοφοβία, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Ειδικά όταν μιλάμε για το 2005.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, υπάρχει μια σκηνή στην ταινία, στην οποία ο Will Smith διδάσκει τον Kevin James πώς να φιλήσει μια γυναίκα. Η σκηνή έχει ένα κάπως ομοφοβικό χιούμορ, αλλά μπορεί να αποτελέσει έναν καλό οδηγό σε ό,τι αφορά τη συναίνεση. Ο παρακάτω διάλογος, πρακτικά, κρύβει αρκετή σοφία:

– «Βλέπεις, αυτό κάνουν οι περισσότεροι άντρες. Βιάζονται να πάρουν αυτό το φιλί. Αλλά εσύ δεν είσαι οι περισσότεροι άντρες. Βλέπεις, το μυστικό για ένα φιλί είναι να κάνεις το 90% της διαδρομής, και μετά να περιμένεις».

– «Για πόσο;»

– «Για όσο χρειαστεί, μέχρι να κάνει εκείνη το άλλο 10%»

Αυτός ο κανόνας 90-10, ή ας τον πούμε κανόνα εν πάση περιπτώσει, είναι σημαντικός για να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε πως υπάρχει συναίνεση. Όχι, δεν λέμε να κάνει κάποιος το 90% της εκκίνησης της σεξουαλικής πράξης και μετά να «τσεκάρει» για το υπόλοιπο 10%, αλλά μπορεί να λειτουργήσει στο αν θα πάρει το φιλί ή όχι, αν θα βγει το ραντεβού εξαρχής ή όχι. Το να περιμένει το 10% της ανταπόκρισης είναι ένας καλός τρόπος να επιβεβαιώσει πως τα «θέλω» και ο ενθουσιασμός είναι αμφίδρομα.

Δεν είναι ψέμα. Οι ρομαντικές κομεντί μπορούν να λειτουργήσουν σαν μίνι μπούσουλας στις ερωτικές μας σχέσεις και το “Hitch”, τόσα χρόνια μετά, αξίζει αυτόν τον χαρακτηρισμό.