Μετά από σχεδόν δυο χρόνια πανδημίας, από το καλοκαίρι και έπειτα, αρχίσαμε δειλά στην αρχή, βουτηγμένοι στην απόλαυση στην πορεία, να θυμόμαστε πώς βγαίναμε πριν. Όταν λέω πριν, εννοώντας πριν αρχίσουμε να ζούμε σαν να είμαστε σε κάποιο επεισόδιο του Black Mirror. Τα ποτά, οι θέσεις στα bar, τα events, το στρίμωγμα, το όρθιο, τα ποτά, το hangover. Μετά τη χειμερία νάρκη, η νυχτερινή μας ζωή δέχτηκε ένα άτυπο, πολυαναμενόμενο φιλί της ζωής, που ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Η πανδημία, ωστόσο, κατάφερε να μας κάνει να καταλάβουμε με τον σκληρό τρόπο, το κλασικό κλισέ, πως “τίποτα δεν είναι δεδομένο”. Ούτε το ποτό, ούτε το στέκι. Κάπως έτσι, η ανάγκη να κάνουμε την κάθε μας έξοδο να μετράει είναι εδώ, είναι υπαρκτή και έχει τη λύση της.
Σε όποιον η λέξη “μπαρότσαρκα” είναι οικεία, ας σηκώσει το χέρι του. Αφενός για να μη νιώθω μόνη σε αυτό, αφετέρου γιατί θα χρειαστεί να κατεβάσει μια εφαρμογή που μετατρέπει αυτό το πέρασμα απο μπαρ σε μπαρ “για να δει τι παίζει” σε μια ψηφιακή εμπειρία. Με λίγα λόγια, στο Hyype – Real Time City Guide, μπορείς μέσα από glimpses (κάτι σαν τα stories του Instagram) να δεις τι ακριβώς συμβαίνει στο ή στα bar που είχες στο μυαλό σου για το κάθε βράδυ.
Το απλό και ταυτόχρονα φιλόδοξο αυτό όραμα ανήκει στον Ιάσονα και τον Φίλιππο Ρόβη. Ενδέχεται να τους ξέρεις σαν Rovis Brothers και να έχεις ακούσει τις μουσικές τους σε κάποιο event της αθηναϊκής νύχτας. Οι δυο τους, μαζί με τον Κωνσταντίνο, τον Άκη, τον Νίκο και έναν advisor τρέχουν την εφαρμογή που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έρχεται να αναβαθμίσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις εξόδους μας, δουλεύοντας remotely. Αγαπώντας βαθιά το αθηναϊκό nightlife, αλλά και με εις βάθος γνώση του πώς λειτουργούν τα μπαρ και τα κλαμπ στον πλανήτη Ελλάδα, ο Φίλιππος και ο Ιάσων, ξεκίνησαν από ένα Instagram account στο οποίο ανέβαζαν στόρις με live στιγμές από μπαρ και κατέληξαν να χτίζουν ολόκληρο business plan για μια φιλόδοξη εφαρμογή.
Ο Ιάσων τονίζει πως ο στόχος του Hyype δεν είναι μόνο να κάνεις την κάθε έξοδο να αξίζει, αλλά και να “γλιτώσεις από το FOMO”. Ναι, εδώ δεν σώζεται μόνο χρόνος από το πέρασμα από μαγαζί σε μαγαζί, αλλά και αυτό μυστήριο του τι θα γινόταν “αν”. Κάτι σαν σωτηρία για όλες εκείνες τις φορές που τελικά ήσουν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή ή έμεινες σπίτι για να γλιτώσεις από αυτά και έμαθες από τους φίλους σου πως έζησαν την πιο ωραία βραδιά της ζωής τους. Χωρίς εσένα.
Στο community του Hyype μπορεί ο κάθε χρήστης να δει βίντεο από επιλεγμένα μαγαζιά και να πιάσει το vibe. Τον κόσμο που έχει και τη μουσική που παίζει. Τα βίντεο αυτά, που στο σύμπαν του Hyype ονομάζονται glimpses, μένουν ενεργά για λίγες ώρες και επανεμφανίζονται την επόμενη εβδομάδα την ίδια ώρα. “Η καινοτομία στην ιδέα είναι ότι την Παρασκευή το απόγευμα μπορείς να δεις βίντεο από την προηγούμενη Παρασκευή”, αναφέρει ο Ιάσων. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια: η κάμερα του Hyype δεν δίνει την επιλογή της selfie. Το λες και κάτι σαν ανιδιοτελή βοήθεια σε φιλόδοξα party animals. Έχοντας πει αυτό, έρχομαι να το αναιρέσω, λέγοντας πως το Hyype δεν είναι μια εφαρμογή που στοχεύει στο clubbing και μόνο. Στην πραγματικότητα, είναι εξίσου χρήσιμη και στους κουρασμένους Millennials εκεί έξω, που ψάχνουν μια ήσυχη urban γωνία να πιουν ένα ποτό μετά τη δουλειά.
Ο Φίλιππος και ο Ιάσων μου εξηγούν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των “πιστών” του Hyype είναι άτομα 23-30 ετών. “Οι φοιτητές ακολουθούν περισσότερο τους πέντε-έξι γνωστούς τους και βγαίνουν πολύ συχνά. Οι μεγαλύτεροι, που έχουν ήδη κατεβάσει το Hyype, δουλεύουν, αλλά έχουν ακόμα όρεξη να βγουν και να εξερευνήσουν την Αθήνα”, μου εξηγούν.
Τους ρωτάω πώς έχουν εκείνοι δει την εξέλιξη στο πώς αντιμετωπίζουμε τις εξόδους μετά τα lockdown και τον φόβο του κορωνοϊού. “Υπάρχει τεράστια διαφορά σε σχέση με τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο που είδαμε μια μεγάλη έξαρση στις εξόδους”, μου λέει ο Ιάσονας. “Πλέον η κατάσταση είναι πιο ομαλή. Στην αρχή υπήρχε αυτό το ‘ας βγούμε τώρα που μπορούμε΄, αλλά τώρα σιγά σιγά εξομαλύνεται”. Κάπου εδώ αρχίζεις να θυμάσαι τα πρώτα αμήχανα ποτά μετά το δεύτερο, παρατεταμένο lockdown; Ναι, κι εγώ.
Τα σχέδια των παιδιών για το Hyype δεν περιορίζονται στα ελληνικά σύνορα. “Δεν είναι μια ιδέα φερμένη από το εξωτερικό, οπότε ο στόχος είναι ξεκάθαρα αυτός. Να το λανσάρουμε και έξω. Το πρώτο μας λανσάρισμα, το οποίο θα γινόταν πριν την πανδημία, και αναβλήθηκε, θα γινόταν στο Τελ Αβίβ. Η υγειονομική περιπέτεια μας έδωσε χρόνο να βελτιώσουμε την ιδέα και τώρα σιγά σιγά θα τη λανσάρουμε και έξω”, αναφέρει ο Φίλιππος.
Σε άλλα νέα, σήμερα είναι Παρασκευή, μια καλή μέρα να κατεβάσεις το Hyype και να το αφήσεις να σε οδηγήσει στο κατάλληλο bar απόψε. Κατέβασέ το εδώ.