Η Θάλεια Ματίκα και ο Τάσος Ιορδανίδης πρωταγωνιστούν στην πιο δική τους παράσταση. Έχοντας αναλάβει τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή του κειμένου, μετά από μια έκρηξη έμπνευσης μέσα στον εγκλεισμό της πανδημίας, οι δυο τους αποφάσισαν πως η σκηνή του Θεάτρου Άλφα θα χωρέσει τη σχέση τους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κυρίως φως στις πιο σκοτεινές, αλλά και φωτεινές συνάμα γωνίες των μακροχρόνιων ερωτικών σχέσεων. Η παράσταση είναι από εκείνες που κάθε πλάσμα που έχει επενδύσει για χρόνια στον έρωτα, αξίζει να δει και να ταυτιστεί. Στην τελική, κανείς δεν είπε πως όταν ο έρωτας δίνει τη σκυτάλη στην αγάπη, τα πράγματα είναι εύκολα. 

 

Ο Τάσος Ιορδανίδης και η Θάλεια Ματίκα μιλούν στο Provocateur και τη στήλη I FEEL ΛΩΒ και απαντούν στο αν τελικά ήταν εύκολο να συνεργάζονται θεατρικά, για το πώς το έργο τους μέσα σε όλα μιλά για την πατριαρχία και τα έμφυλα στερεότυπα, αλλά και για το πώς η απιστία έχει επαναπροσδιοριστεί στο σήμερα. 

 

*Στο backround, ας παίζει το I Want to Hold Your Hand των Beatles. 

 

Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το να ανεβαίνετε στη σκηνή ως ζευγάρι και να υποδύεστε το ζευγάρι, ενώ έχετε υπογράψει και το κείμενο και αναλάβει τη σκηνοθεσία; Μπορείτε να απαντήσετε και “καθόλου”.

Τάσος: Η διαδικασία της προετοιμασίας,των προβών και της παράστασης, για μένα είναι λυτρωτική. Μου είχε λείψει πολύ το θέατρο, αισθάνομαι πολύ όμορφα που έχουμε επιστρέψει στον “τόπο” της δουλειάς μας και χαίρομαι που έχω τη δυνατότητα να συνεργάζομαι με το βασικό συνεργάτη μου στη ζωή.Τη σύντροφό μου. Οι δυσκολίες πάντα υπάρχουν, τις βάζουμε εμείς οι ίδιοι, ώστε να μπορούμε να παρουσιάζουμε ένα αποτέλεσμα -ευελπιστούμε όσο πιο άρτιο γίνεται- αφού έχει κάπως δοκιμαστεί και έχει ξεπεράσει εμπόδια. Είναι τύχη αυτά τα εμπόδια να παλεύεις να τα ξεπεράσεις παρέα με τον πιο δικό σου άνθρωπο, γιατί ξέρεις ότι συναγωνιστής σου είναι ένας άνθρωπος που θέλει μόνο το καλύτερο για σένα.

Θάλεια: Θα μπορούσε να μας “μπλοκάρει”, πράγματι, το ότι η παράσταση είναι ένα δικό μας, πολύ προσωπικό δημιούργημα. Να είμαστε είτε πολύ επιεικείς, είτε πολύ αυστηροί με τους εαυτούς μας. Επειδή, όμως, μας συνδέει μία κοινή αντίληψη, μία κοινή αίσθηση των πραγμάτων, απενεχοποιηθήκαμε και δώσαμε βαρύτητα στην απόλαυση και τη χαρά που μας προκαλούσε η συγκεκριμένη ενασχόληση. Παίξαμε,παίζουμε και χαιρόμαστε το παιχνίδι.

Είστε τελικά καλή ομάδα;

Τάσος: Ναι. Σεβόμαστε πολύ ο ένας την αντίληψη και την αισθητική του άλλου.

Θάλεια: Όπως επίσης υπάρχει σεβασμός και στις αντίθετες απόψεις που μπορεί να έχουμε. Γεννιούνται καλλιτεχνικές συγκρούσεις που προσπαθούμε να τις χρησιμοποιούμε εποικοδομητικά.

Στο έργο γίνονται πολλές αναφορές τόσο στους έμφυλους ρόλους, όπως τους έχουμε διδαχθεί, όσο και σε όσα προσπαθούμε να αλλάξουμε σε αυτά τα έμφυλα διδάγματα. Η γυναίκα και σύζυγος είναι επαγγελματίας, καριερίστα, ο άνδρας και σύζυγος έχει κάνει ένα βήμα πίσω στην αρένα. Πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε τις κοινωνικές νόρμες για τα φύλα να αντιστρέφονται στη θέατρο;

Τάσος: Το θέατρο, πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, αν όχι πάντα, είναι ένας καθρέφτης της ζωής. Μιας ζωής, που για για κάποιους λόγους, στις διάφορες και διαφορετικά δομημένες κοινωνίες, κάποια πράγματα, κάποια πρότυπα έχουν “περάσει” και έχουν καταγραφεί στο σκληρό μας δίσκο, ως κανόνες. Η όποια θεατρική αναφορά, η όποια καλλιτεχνική απεικόνιση έρχεται για να μας επικοινωνήσει με συνειδήσεις και με υποσυνείδητα. Να μας κινητοποιήσει πνευματικά. Το θέμα είναι πώς και πόσο θα τα καταφέρει να μετατοπιστεί ο θεατής. Είτε ταυτιζόμενος, είτε παρατηρώντας από απόσταση.

Θάλεια: Και οι ανθρώπινες σχέσεις, οι συντροφικές “συναντήσεις”, μας απασχολούσαν, μας απασχολούν και θα μας απασχολούν, έχω την αίσθηση, γιατί ακριβώς μεταβάλλονται συνεχώς οι νόρμες τους. Οι τέχνες έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν τους παλμούς που προκύπτουν απ´αυτές τις μεταβολές με όχημα τη συλλογική γνώση, αλλά και τις αντιστροφές των “γνωμικών” της.

Το έργο γράφτηκε στην καραντίνα, με αφορμή μια κοινή στιγμή σας. Τόσο καιρό μετά πώς νιώθετε να σας έχει επηρεάσει αυτή η υγειονομική περιπέτεια και ο εγκλεισμός; Αυτό το έργο είναι κάτι σαν καλλιτεχνικό ξέσπασμα έντασης;

Τάσος: Εγώ ακόμα -και πιστεύω και για πολύ καιρό ακόμα- επεξεργάζομαι τη φύση των ερεθισμάτων που έχω αποθηκεύσει όλο αυτό το διάστημα. Χρειάζομαι χρόνο αποκωδικοποίησης. Θα είμαι ειλικρινής. Δεν ξέρω,γιατί τώρα. Γιατί αυτό το έργο. Γιατί κάθησα και έγραψα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι μου βγήκε μία αβίαστη ανάγκη καταγραφής μιας πορείας. Μιας κοινής πορείας με τον πιο δικό μου άνθρωπο.

Θάλεια: Υπάρχουν κάποια bullet-points στις ζωές μας. Το αίσθημα της απόρριψης, της γέννησης, της απώλειας… Ο καθένας τα ιεραρχεί διαφορετικά και τα μετουσιώνει σε κάτι πολύ δικό του, πολύ προσωπικό. Εμείς απ´ό,τι φαίνεται είχαμε την ανάγκη να μετουσιώσουμε τα συναισθήματα -κοινά ή μη- που προέκυψαν μέσα από μια πρωτόγνωρα βίαια πραγματικότητα, σε ένα θεατρικό έργο για μία γυναίκα και έναν άντρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

Στην παράσταση, θίγεται το θέμα των κρίσεων πανικού από τον ρόλο του κ.Ιορδανίδη και με έναν τρόπο θίγεται και η καταπίεση της ίδιας της πατριαρχίας στους άντρες. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε σε εκείνη τη μερίδα αντρών που ακόμα πιστεύουν πως δεν είναι εντάξει να λυγίζουν;

Τάσος: Να λυγίζουν. Τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν την ευκαιρία να ξαναϊσιώσουν.

Θάλεια: Να εκφράζονται. Η έκφραση και η παραδοχή είναι προνόμια των δυνατών ανθρώπων.

Τι σημαίνει η απιστία στις σχέσεις το 2021; Μπορεί, τελικά, να έχουμε φτάσει στο σημείο του να συνειδητοποιούμε πως δεν σημαίνει και τίποτα απολύτως πέραν ενός σημαδιού πως κάτι πρέπει να συζητηθεί ή να ανανεωθεί μέσα στο ζευγάρι;

Τάσος: Όταν βρίσκεσαι έξω από το χορό μπορείς να πεις πολλά τραγούδια και να θεωρείς και να λες πολλά…

Θάλεια: Είναι μυστήριο το πώς αντιμετωπίζει κάποιος το αίσθημα που προκαλείται από την απιστία. Είναι θέμα timing, καταβολών…

Τάσος: Η αντιμετώπιση κάποιου ή κάποιας μπορεί να διαφέρει σε έναν άλλον κάποιον ή σε μία άλλη κάποια.

Θάλεια: Νομίζω ότι λειτουργείς ενστικτωδώς.

Τάσος: Συμφωνώ. Για αυτό και οι συμπεριφορές, οι αντιδράσεις και η μορφή της αποδοχής της πράξης, δε γίνεται να μπει σε καλούπια.

***

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΚΡΑΤΑΩ ΤΟ ΧΕΡΙ

Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00

Θέατρο Άλφα

Εισιτήρια στο Viva.gr