Οι φίλοι με λένε λάτρη της αλήθειας -και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την αρετή της ειλικρίνειας, αλλά και με τις προτιμήσεις μου σε τηλεοπτικό και κινηματογραφικό περιεχόμενο. Εξηγούμαι. Όταν εκείνοι τις γιορτές οργανώνουν μαραθώνιους με επικές ταινίες Fantasy (λέγε με Lord of the Rings) ή κάνουν binge watching σε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες (ναι, μην τα ξαναλέμε, το Die Hard ΕΙΝΑΙ χριστουγεννιάτικη ταινία), εγώ προτιμώ να μαθαίνω κάτι νέο. Κάτι που όντως συνέβη. Κάτι καθοριστικό για την έκβαση της ανθρώπινης ιστορίας. Ναι, στις ταινίες και σειρές τεκμηρίωσης αναφέρομαι ή αλλιώς στα ντοκιμαντέρ. Πιθανόν να το έχεις προσέξει και εσύ ότι πλέον το συγκριμένο είδος γνωρίζει μια τρομερή άνθηση. Οι παραγωγές είναι εντυπωσιακές και αν το μυαλό σου πηγαίνει σε μια ατέλειωτη διαδοχή πλάνων με ομιλούσες κεφαλές και σχεδόν άνευρη παρουσίαση, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσεις. Πλέον τα ντοκιμαντέρ είναι συναρπαστικά, γεμάτα σασπένς και ενδελεχείς αναλύσεις που παρουσιάζονται με τρόπο καθηλωτικό. Βρίσκονται σε μια νέα εποχή, όπως δηλαδή και η EON φέρνει τη νέα εποχή στο τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Στη νέα πλατφόρμα EON της ΝΟVA θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε ντοκιμαντέρ, αλλά και ειδικά θεματικά κανάλια με ειδίκευση στην ιστορία, την άγρια φύση, στα ταξίδια, όλα με κορυφαίας ποιότητας περιεχόμενο. Ανυπομονώ να φτιάξω μια ζεστή κούπα Christmas Tea, να τσεκάρω τη watch list μου που έχω τη δυνατότητα να φτιάξω στο ατομικό μου προφίλ στην πλατφόρμα της EON και να βυθιστώ στον καναπέ, ανακαλύπτοντας και μαθαίνοντας μέσα από υπέροχες αφηγήσεις κρυμμένα μυστικά και σπουδαίες προσωπικότητες. Μάλιστα, επειδή η EON «διαβάζει» τις επιλογές και τις προτιμήσεις μου μού κάνει εξατομικευμένες προτάσεις για θέαση, οι οποίες ταιριάζουν με τις αναζητήσεις μου, κι έτσι δεν ανησυχώ να μου ξέφυγε κάποια σειρά ή ταινία. Η EON φροντίζει να μου υπενθυμίζει όσα μου αρέσει να παρακολουθώ.

The Hot ZoneAnthrax

Αρχή  με τον δεύτερο κύκλο της σειράς The Hot Zone, ο οποίος μας γυρίζει περίπου 20 χρόνια πριν, στο 2001, και ακολουθεί τις παράλληλες ιστορίες του Matthew Ryker (Daniel Dae Kim) και του Δρ. Bruce Ivins (Tony Goldwyn). Σε περίπτωση που δεν θυμάσαι, είναι η εποχή όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες κλονίστηκαν από μια άνευ προηγουμένου τρομοκρατική ενέργεια. Φάκελοι που περιείχαν άνθρακα, στάλθηκαν σε ανυποψίαστα θύματα στη Φλόριντα, την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το επιστημονικό θρίλερ «The Hot Zone: Anthrax» στο National Geographic θα στα θυμίσει όλα αναλυτικά. Ο Ryker, ένας πράκτορας του FBI με ειδικότητα στη μικροβιολογία, μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ρισκάρει την καριέρα του για να πείσει τους ανωτέρους του για το αδιανόητο γεγονός ότι oι Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται ξανά επίθεση. Ο Ivins, ένας λαμπρός μικροβιολόγος, εμπλέκεται στο κυνήγι αναζήτησης του δολοφόνου του άνθρακα, συνεργάζεται στενά με το FBI για να ανακαλύψει ποιος βρίσκεται πίσω από τα γράμματα, ενώ η συνεχώς αυξανόμενη αστάθεια του χαρακτήρα του σε συνδυασμό με την παράνοια που επικρατεί, ανοίγουν το δρόμο για ανησυχητικές αποκαλύψεις. Αν και έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τότε, υπάρχουν πολλές αθέατες και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Το καλύτερο το κράτησα για το τέλος, στη θέση του συμπαραγωγού και showrunner βρίσκουμε τον Ridley Scott. Και αν έχασες τα πρώτα επεισόδια, μην ανησυχείς. Με τη λειτουργία της ΕΟΝ για catch up 7 ημερών δεν θα χάσεις ούτε λεπτό. Γυρίζεις πίσω το χρόνο μέχρι και 7 ημέρες και παρακολουθείς το αγαπημένο σου τηλεοπτικό πρόγραμμα. Μπορείς να ξεκινήσεις από την αρχή, να γυρίσεις προς τα πίσω ή να το διακόψεις και να συνεχίσεις την παρακολούθηση αργότερα.

Ο Πάπας και ο Χίτλερ

Και από τα άδυτα του αμερικανικού κράτους πάμε στα άδυτα της παπικής εκκλησίας. Τι κυκλώνουμε από το πρόγραμμα της NOVA; Μα φυσικά το ντοκιμαντέρ του Viasat History «Ο Πάπας και ο Χίτλερ», όπου έρχονται στο φως αποκαλύψεις για μερικά από τα πλέον αντιφατικά έγγραφα της πρόσφατης ιστορίας του Βατικανού, τα αρχεία της θητείας του Πίου ΙΒ.  Ύστερα από πρωτοβουλία του πάπα Φραγκίσκου το 2020, η πρόσβαση σε αυτά τα σπάνια τεκμήρια παραχωρήθηκε σε ιστορικούς ακαδημαϊκούς και ερευνητές, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να εξηγήσουν για ποιο λόγο ο Πίος ΙΒ, αν και ανέβηκε στο θρόνο το 1939, σιώπησε σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

Μιλώντας για γεγονότα που διαμόρφωσαν την παγκόσμια ιστορία, δεν γίνεται να προσπεράσουμε την επέτειο των 80 ετών από την επίθεση της αεροπορίας της τότε ιαπωνικής αυτοκρατορίας στον αμερικανικό στόλο που έχει αγκυροβολήσει στο Περλ Χάρμπορ. Το National Geographic μέσα από το ντοκιμαντέρ «Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ» καταγράφει το ντροπιαστικό χτύπημα που δέχθηκαν στον πυρήνα τους οι ΗΠΑ, αλλά και η αμυντική στρατηγική τους. Η επίθεση αυτή σηματοδότησε μια κρίσιμη καμπή. Την επόμενη κιόλας μέρα οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν επισήμως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οδηγώντας τη σύγκρουση σε εντελώς νέο και αναμφίβολα παγκόσμιο επίπεδο. Και επειδή γιορτές είναι, όλο και και κάποιος φίλος θα σου τηλεφωνήσει για να κάνετε catch up ή όλο και κάποια απρόσμενη επίσκεψη θα προκύψει, στην EON μπορείς να διακόψεις ακόμα και τη ροή του live προγράμματος για να μη χάσεις στιγμή.

Ισπανική γρίπη: αόρατος εχθρός

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως αν παρακολουθείς συστηματικά ιστορικά ντοκιμαντέρ τότε γνωρίζεις ότι για να κατανοήσεις καλύτερα το σήμερα οφείλεις να ανατρέξεις στο παρελθόν και στα εργαλεία ερμηνείας που προσφέρει. Αυτή είναι η περίπτωση του 60λεπτου ντοκιμαντέρ «Ισπανική γρίπη: αόρατος εχθρός», το οποίο προβάλλεται στο Viasat History. Σε τι οφειλόταν η φονική πανδημία που έπληξε για δύο χρόνια την Ευρώπη το 1918 και ονομάστηκε λανθασμένα «ισπανική γρίπη»; Πώς αντιμετωπίστηκε και τι διδάσκει για το σήμερα; Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η ταινία και να προσφέρει μια εξήγηση στο πώς μια ιδιαίτερα μολυσματική γρίπη μετατράπηκε σε μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες καταστροφές του 21ου αιώνα.

Φέτος, γνώρισε τη νέα εποχή στην τηλεόραση και απόλαυσε τα κορυφαία ντοκιμαντέρ στο είδος τους μέσα απο τις εξελιγμένες λειτουργίες της EON, αλλά και περισσότερες από 2300 ταινίες και επεισόδια σειρών, πάνω από 3000 αγώνες και πρεμιέρες από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο. Αν αυτό δεν είναι Χριστούγεννα, τότε τι είναι;