Ο James Patterson στο βιβλίο «Οι τελευταίες μέρες του Τζον Λένον» μας βάζει στο μυαλό του δολοφόνου, του παραληρηματικού Τσάμπαν. Μια μυθιστορηματική βιογραφία του Τζον Λένον που μοιάζει με true crime story.

Ο Τζον Λένον πυροβολήθηκε πέντε φορές στην πλάτη από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν. Επέστρεφε στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη μετά από μια ηχογράφηση. Ήταν αργά το βράδυ. Ήταν μόλις 40 ετών. Τέσσερις σφαίρες βρήκαν το στόχο τους. Ο 25χρονος Τσάπμαν παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος, έβγαλε το παλτό του και περίμενε την αστυνομία να τον συλλάβει.

Το παιδί του Λίβερπουλ, ο Τζόν Λένον του Αμβούργου ξεδιπλώνεται σελίδα σελίδα. Μέχρι την καριέρα που τον έκανε super star στις ΗΠΑ.  Τον ακολουθεί μετά τη διάλυση των Beatles, μας τον δείχνει παντρεμένο με τη Yoko Ono. Τα κεφάλαια δεν είναι ποτέ πάνω από πέντε, δέκα σελίδες. Και ο διάλογος θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας. . Ήταν κλητήρας στο Fillmore East ( θρυλικό λαϊβάδικο), είδε ζωντανά τον Τζίμι Χέντριξ και τους The Doors. Πληρωνόταν για να το κάνει. Ζούσε το όνειρό του. Πήγε στο Woodstock. Έμενε λίγα τετράγωνα μακριά από το σημείο δολοφονίας του Λένον. Πήγε και τον έκλαψε στο μνημείο που στήθηκε στο Central Park. Είχε προσωπική σχέση με το γεγονός.

Ο Λένον ίσως ήταν ο πρώτος μουσικός που πέτυχε αυτό το επίπεδο φήμης, δημοφιλίας, αναγνωσιμότητας που αψήφησε την ταξινόμησή του και, βέβαια, το θάνατο. Ήταν η καλύτερη μπάντα που υπήρχε. Και ίσως, αξεπέραστη. Πίστευαν ότι δεν μπορεί να τους αγγίξει ούτε ο θάνατος. Ο Τσάπμαν τους λάτρευε αλλά τους μισούσε. Τους μισούσε περισσότερο. Προφανώς. Ένιωθε ότι ο Λένον τον πρόδωσε και τον παραπλανούσε. Παράτησε τη δουλειά του, επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο για τη Νέα Υόρκη κουβαλώντας στις αποσκευές του ένα όπλο και σφαίρες.  Είχε πλησιάσει τον Λένον νωρίτερα την ίδια ημέρα ζητώντας του αυτόγραφο. Ο Τσάπμαν ομολόγησε, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, ότι  ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην δολοφονία ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, καθώς ένιωθε πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος.

Θα διαβάσετε αποκλειστικές συνεντεύξεις με φίλους και συνεργάτες του Λένον (ναι, και του Πωλ ΜακΚάρτνεϋ). Αυτό το βιβλίο είναι μια αληθινή ιστορία για δυο πρόσωπα που έγιναν αθάνατα.  Ο ένας έγραψε τα πιο όμορφα τραγούδια. Ο άλλος με πέντε πατήματα της σκανδάλης άλλαξε την ιστορία της μουσικής.

Ακόμη και σήμερα, άνθρωποι γύρω στα 70 και τα 80, θυμούνται που ήταν και τι έκαναν όταν έμαθαν το θάνατο του Τζον Λένον.

Info: Οι τελευταίες μέρες του Τζον Λένον, James Patterson (μετάφραση Μάνος Βιτεντζάκης), Εκδόσεις Δίχτυ.