Κάποιοι λένε ότι οι γάτες είναι σαν τους ανθρώπους. Όπως και να’ χει, ακόμα και έτσι να είναι, θα ήταν καλύτερο να κρατάτε μια πισινή. Γιατί; Γιατί μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μέσο όμορφα γατάκια μας, είναι πολύ πιθανό να έχουν πραγματικές ψυχοπαθητικές τάσεις.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το Πανεπιστήμιο John Moores, ερεύνησαν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων για να αξιολογήσουν το επίπεδο ψυχοπάθειας των γατών τους, όπως ορίζεται από τα ανθρώπινα ψυχολογικά πρότυπα. Δεν πήγε και πολύ καλά αυτό.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Δεκεμβρίου του Journal of Research in Personality, αποκάλυψαν ότι οι περισσότερες γάτες εμπίπτουν κάπου στο φάσμα της ψυχοπάθειας, δηλαδή, στην «τριαρχική» έννοια της ψυχοπάθειας, η οποία χρησιμοποιεί τα επίπεδα τόλμης, κακίας και απαγόρευσης για την μέτρηση της ψυχιατρικής διαταραχής στους ανθρώπους.

via GIPHY

Η έρευνα με 46 ερωτήσεις, η οποία περιλαμβάνει επί του παρόντος 549 συμμετέχοντες, ζήτησε από τους ιδιοκτήτες γατών να αξιολογήσουν εάν η γάτα τους «βασανίζει το θήραμά τους αντί να το σκοτώνει αμέσως», αν «η γάτα κυριαρχεί σε γάτες της γειτονιάς (π.χ. τις κυνηγάει και τσακώνεται μαζί τους)», αν «δεν αποθαρρύνεται από την τιμωρία, δηλαδή αν θα επαναλάβει ή όχι συμπεριφορές για τις οποίες τις έχουν επιπλήξει» και αν «φωνάζει δυνατά (π.χ. νιαουρίσματα, ουρλιαχτά) χωρίς προφανή λόγο»

«Οι γάτες μας και οι διαφορές στην προσωπικότητά τους μας ενέπνευσαν να ξεκινήσουμε αυτήν την έρευνα», είπε η ερευνήτρια Rebecca Evans. «Προσωπικά, με ενδιαφέρει επίσης πώς οι αντιλήψεις του ιδιοκτήτη για την ψυχοπάθεια στη γάτα τους μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση γάτας-ιδιοκτήτη. Ο γάτος μου βρίσκεται σχετικά ψηλά στην κλίμακα απελευθέρωσης, που σημαίνει ότι μπορεί να φωνάζει αρκετά δυνατά, να αναζητά την εγγύτητα και να είναι ενθουσιώδης!»

Η συνάδελφος της Evans, Minna Lyons, παραδέχτηκε ότι η «τολμηρή» γάτα της, ο Axel, είναι γνωστός για τις αρπαχτές που κάνει από την ιδιοκτησία των γειτόνων της και αυτό είναι ένα σημάδι ψυχοπάθειας των αιλουροειδών. Το γεγονός ότι πολλές γάτες θα πέφτουν κάπου στο φάσμα της ψυχοπάθειας μπορεί να αποδοθεί στη ζωώδη φύση τους, είπαν οι ερευνητές.

«Είναι πιθανό όλες οι γάτες να έχουν ένα στοιχείο ψυχοπάθειας καθώς κάποτε θα ήταν χρήσιμο για τους προγόνους τους όσον αφορά την απόκτηση πόρων, για παράδειγμα, τροφή, κυριαρχία και ευκαιρίες ζευγαρώματος», είπε η Evans.