Δυστυχώς, είναι πλέον και επίσημο αν και κατά βάθος ήδη το γνωρίζαμε. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που βρίσκεται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στον «δείκτη συνωμοσιολογίας», όπως προκύπτει από μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη, σχετικά με τον ρόλο των social media στη διασπορά θεωριών συνωμοσίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Η μελέτη με επικεφαλής τον Έλληνα Γιάννη Θεοχάρη, κατατάσσει την Ελλάδα, μαζί με τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και το Ισραήλ, στις χώρες όπου ο «δείκτης συνωμοσιολογίας» βρίσκεται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σε αντίθεση με χώρες που βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο (Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία), ενώ τέσσερις βρίσκονται στον μέσο όρο (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία).
Από τις 17 χώρες που εξετάστηκαν με βάση τρεις συνωμοσιολογικές ερωτήσεις σχετικά με την Covid-19, έτσι ώστε να αξιολογηθεί ο βαθμός που είναι εξαπλωμένες αυτές οι πεποιθήσεις σε κάθε χώρα, η Ρουμανία ήταν με διαφορά «πρωταθλήτρια» συνωμοσιολογίας, η Πολωνία ήταν δεύτερη, η Ουγγαρία τρίτη και η Ελλάδα τέταρτη μαζί με το Ισραήλ. Στο τσακ και θα ανεβαίναμε στο βάθρο.
Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι το Twitter είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο είναι το πιο «ανθεκτικό» στις θεωρίες συνωμοσίας και στον ανορθολογισμό, τα οποία γνωρίζουν έκρηξη στα social media εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και τη δημιουργία των εμβολίων για την αντιμετώπιση της νόσου.
Τα social media έχουν μετατραπεί σε βασικά κανάλια παραπληροφόρησης, διάχυσης ψευδών ειδήσεων και πόλωσης, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, όταν ο κορονοϊός και τα εμβόλια συνδέθηκαν με κάθε είδους εξωφρενικές απόψεις (από ψευδο-επιστημονικές έως τελείως αντι-επιστημονικές), καθώς και με ποικίλες συνωμοσιολογικές θεωρίες. Οι Θεματοφύλακες του Συντάγματος είναι ένα τρανό παράδειγμα. Ωστόσο, το μέσο που… αντιστέκεται φαίνεται πως είναι το Twitter οπότε, από εδώ και πέρα, ίσως θα ήταν φρόνιμο να περνάς περισσότερο χρόνο εκεί.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ