Να περπατάς στο κέντρο της πόλης και να νιώθεις ότι το ανακαλύπτεις για πρώτη φορά. Αυτό θα μπορούσε να ήταν και ένα από τα resolutions του 2022. Διότι, δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στους καταιγιστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας αναζητείς ένα καταφύγιο για να αποφορτιστείς, να κάνεις ένα διάλειμμα ή απλώς να χαζέψεις. Είναι η στιγμή που η σκέψη και η ανάσα σου χρειάζεται να ξαποστάσουν. Σε μια πόλη όμως που διαθέτει ελάχιστους ελεύθερους χώρους,  όπως συμβαίνει στην Αθήνα, πώς θα το καταφέρεις; Ειδικά όταν τα μικρά πάρκα, αυτές οι τόσο πολύτιμες για όλους μικρές οάσεις, είναι δυσεύρετα και τις περισσότερες φορές εγκαταλελειμμένα, βρώμικα, σκοτεινά και δίχως στοιχειώδεις υποδομές; Στο κάτω-κάτω, μια σύντομη στάση θέλεις να κάνεις κάτω από τη σκιά των δέντρων, όχι να πρωταγωνιστήσεις σε θρίλερ. Η NOVA σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προχώρησε στην υλοποίηση δύο βιοκλιματικών pocket parks σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές στην καρδιά της πόλης -είπαμε, καλά τα θρίλερ, αλλά μόνο όταν τα παρακολουθείς από τον καναπέ του σπιτιού σου στα κινηματογραφικά κανάλια της NOVA.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υιοθέτησε την πόλη σου», η NOVA μετέτρεψε δύο παραμελημένα κομμάτια γης στον Άγιο Αρτέμιο και στα Άνω Πατήσια σε πάρκα τσέπης και ανέλαβε τη συντήρησή τους για τους επόμενους έξι μήνες, δωρίζοντας σε κατοίκους και επισκέπτες των περιοχών αυτών μια πολύτιμη νησίδα πράσινου και έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο για χαλάρωση και κοινωνικοποίηση.

Η αρχή έγινε στο Colourful Islands Park στην περιοχή της Γούβας. Τα ζιζάνια και τα σκουπίδια έδωσαν τη θέση τους σε ένα μικρό, έξυπνα σχεδιασμένο πάρκο, έκτασης 190 τ.μ.., γεμάτο με μια πλούσια ποικιλία θάμνων και λουλουδιών (260 φυτά από 15 διαφορετικά είδη). Αυτό ναι, είναι το καταφύγιο που ψάχνεις τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα καθώς είναι εξοπλισμένο με φωτιστικά ηλιακής ενέργειας, τα οποία είναι απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον. Επιπλέον, ενισχύει και βελτιώνει την αστική βιοποικιλότητα τόσο με την άφθονη και ποικίλη ανθοφορία τους 9 μήνες το χρόνο όσο και με την προσέλκυση πουλιών και εντόμων.

Καλά τα λέμε, αλλά δες το κιόλας:

Η δεύτερη δωρεά της NOVA έδωσε ξανά ζωή σε ένα πρώην εγκαταλελειμμένο χώρο στα Άνω Πατήσια, στη γωνία Βιζυηνού και Καρκαβίτσα. Εδώ, η παρέμβαση περιελάμβανε τη φύτευση 350 φυτών, αλλά και την εγκατάσταση μονόζυγων ώστε να δίνεται η δυνατότητα της ήπιας άσκησης σε όσους το επιθυμούν. Η μεταμόρφωση αυτής της γκρίζας και παραμελημένης γωνιάς ήταν εξίσου εντυπωσιακή. Πλέον, ανάμεσα στους τσιμεντένιους όγκους της περιοχής, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν μια πράσινη ανάσα πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, ενώ για τους πιο βραδινούς τύπους ο χώρος θα φωτίζεται από ηλιακά πάνελ.

Ξέρω, ξέρω. Video or it didn’t happen. Ιδού λοιπόν:

Συνολικά, μέσα σε 30 ημέρες εργασιών υλοποιήθηκαν 2 πάρκα τσέπης και η πρωτεύουσα απέκτησε 420 τ.μ. «πράσινου» και 600 νέα φυτά. Την επόμενη φορά που θα περάσεις από τις αυτές τις γειτονίες της Αθήνας, θα έχεις δύο πολύ καλούς λόγους για να τις δεις με άλλο μάτι, να σου φανούν περισσότερο φιλικές.

Το δικό σου καταφύγιο θα είναι πλέον ένα πάρκο τσέπης.