Κόντρα σε όλα τα “κλισέ” στα οποία τρακάρουν οι χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις, οι δημιουργοί ενός γερμανικού σποτ αρνήθηκαν να επικεντρωθούν στις ευχάριστες και cozy στιγμές. Η σκληρή αλήθεια είναι πως και η φετινή χριστουγεννιάτικη συνθήκη είναι καθορισμένη από την πανδημία, με μια νέα μετάλλαξη να έχει κάνει την εμφάνισή της, κάνοντάς μας να φλερτάρουμε εκ νέου με τον πανικό. Παρά λίγο.
Το γερμανικό brand Penny, στο φετινό του spot επικεντρώθηκε στο πώς η πανδημία επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τους εφήβους, που έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος όλων των εμπειριών που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν βιώσει, αν το “lockdown” δεν είχε μπει στην καθημερινότητα και τις ζωές μας, αν η “κοινωνική αποστασιοποίηση” δεν είχε ενσωματωθεί στον τρόπο που ζούμε και υπάρχουμε, αν η ζωή συνέβαινε σε τρεις διαστάσεις, με όλα τα αναμενόμενα συναισθήματα, όμορφα και άσχημα.
Στο σποτ αυτό μια μητέρα περιγράφει στον γιο της όλα της τα θέλω. Ποια είναι αυτά; Να τον χάσει ένα ολόκληρο βράδυ, χωρίς να ξέρει πού βρίσκεται και τελικά να τον φέρνει ο πατέρας του στο σπίτι, μεθυσμένο μετά από ένα ξέφρενο πάρτι. Να τον δει να ερωτεύεται και να φέρνει ένα κορίτσι στο σπίτι, που τελικά θα του ραγίσει την καρδιά και θα καταλήξει η ίδια η μητέρα να γίνεται ο αποδέκτης όλων των έντονων συναισθημάτων οργής που χαρακτηρίζουν μια εφηβεία που σέβεται τον εαυτό της. Να τον ετοιμάσει για ένα ταξίδι με τον καλύτερο φίλο του και ας της προκαλεί άγχος το ότι θα λείπει για καιρό, μακριά από το σπίτι του. Η μητέρα του σποτ, πρακτικά, νιώθει θλίψη για όλες τις εμπειρίες στις οποίες πάτησε ένα βίαιο, άτσαλο “skip” η πανδημία, στερώντας από τον γιο της τα ίδια του τα νιάτα.
“Εύχομαι για εσένα να πάρεις τη νεότητά σου πίσω”
Αυτή είναι η τελική της φράση. Αυτά είναι τα τελευταία λόγια της διαφήμισης, η οποία ολοκληρώνεται με το “It’s My Life”, σε ερμηνεία του πρωταγωνιστή του σποτ Julius Gause.
Η διαφήμιση έχει ήδη αγγίξει τις πιο καλά κρυμμένες χορδές των Γερμανών, έχοντας κερδίσει παράλληλα 4.1 εκατομμύρια views στο YouTube. Την ίδια στιγμή, τα μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού γίνονται όλο και πιο αυστηρά.
“Οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα, έχουν δείξει τα μεγαλύτερα ποσοστά μοναξιάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχουν βάλει στην άκρη τα ενδιαφέροντά τους ανιδιοτελώς, για να προστατεύσουν τους μεγαλύτερους από τις επιπτώσεις της πανδημίας”, ανέφερε ο Stefan Magel, chief operating officer της εταιρείας. “Είναι σημαντικό για εμάς να αναδείξουμε με αυτή τη χριστουγεννιάτικη ταινία και τη συνοδευτική καμπάνια πως οι νέοι άνθρωποι έχουν πληρώσει ένα μεγαλύτερο τίμημα για αυτό. Εκ μέρους όλων, θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για αυτό και να τους δώσουμε κάτι πίσω”.
Η διαφήμιση συνοδεύεται από έναν online διαγωνισμό, ο οποίος περιλαμβάνει 5.000 περιπέτειες και εμπειρίες που στοχεύουν στο να “επανορθώσουν” για όσα οι νέοι άνθρωποι έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μαζί με αυτό, η εταιρία προσφέρει έξι θέσεις πρακτικής μαζί με ένα διαμέρισμα, για να διαμείνουν μαζί όσοι τις κερδίσουν.
Το μόνο που μένει μετά από αυτή τη διαφήμιση είναι μια πικρή συνειδητοποίηση σε αυτή τη λυπηρή παύση της εξαργύρωσης της νεότητας και το ελληνικό κενό σε διαφημίσεις με κοινωνικό αντίκτυπο. Από εκείνες που δεν σε οδηγούν στο “skip” και το ζάπινγκ.