Πιάνεις στα χέρια σου το κινητό σου, πατάς το εικονίδιο του Facebook και ένας εικονικός κόσμος γεμάτος από πληροφορίες, χρήσιμες και μη, εμφανίζεται λίγα εκατοστά μακριά από τα μάτια σου, όσο η οθόνη φωτίζει το πρόσωπό σου και ο αντίχειράς σου ανεβοκατεβαίνει μηχανικά. Σκρόλινγκ, σκρόλινγκ, σκρόλινγκ, ατελείωτο και κάποιες φορές ανούσιο σκρόλινγκ που το μόνο που σου προσφέρει, είναι μερικά ακόμα λεπτά ανοσιότητας που με τη σειρά τους γιγαντώνουν την αναβλητικότητα που σε χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα.

Εντάξει, γνωρίζουμε ότι το ίντερνετ είναι σύμμαχος της ανθρωπότητας, αλλά χρειάζεται και ένα μέτρο, διαφορετικά παύει να είναι κουλ και μετατρέπεται σε έναν καθημερινό πονοκέφαλο -στην κυριολεξία. Εκτός βέβαια αν είστε από τα άτομα που κάνουν σωστή διαχείριση του χρόνου που αφιερώνουν στην σύγχρονη διαδικτυακή πραγματικότητα και είστε λίγο πιο επιλεκτικοί στο τι διαβάζετε. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε είστε κουλ και κάτι μας λέει ότι διαβάζετε με μανία μία συγκεκριμένη σελίδα η οποία φημίζεται για τις ουσιαστικές πληροφορίες που μοιράζεται με το κοινό της.

Μα καλά, πόσες φορές πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «κουλ» για να καταλάβετε ότι μιλήσαμε με την δημιουργό της σελίδας Οι εφευρέσεις είναι πολύ κουλ;

Πότε δημιουργήθηκε η σελίδα και ποια ήταν η αφορμή;

Η σελίδα φτιάχτηκε τον Ιούλιο του 2020, αλλά άρχισε να τρέχει κανονικά και με συνέπεια από τον Φεβρουάριο του 2021. Αρχικά γεια, είμαι το αρχιγεωγραφόπουλο, admin της σελίδας “Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ”. Βλέποντας τη δυναμική που μπορεί να έχει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, σε κάποια φάση (ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της γεωγραφίας) έφτιαξα άλλες δύο σελίδες – τις εφευρέσεις που είναι πολύ κουλ και τα ζώα που είναι πολύ κουλ άτομα. Ο δικός μου ρόλος στις δύο τελευταίες πλέον περιορίζεται στο να κάνω απλά διορθώσεις γιατί πλέον είμαστε ομάδα! Το περιεχόμενο στις εφευρέσεις το γράφει κυρίως ο Εφευρέηβερ, αλλά έχει βοήθεια και από τον Υπεύθυνο Ζώων. Η επιλογή των θεμάτων για αυτές τις σελίδες δεν ήταν ακριβώς τυχαία – μέσα από την ενασχόληση με την σελίδα της γεωγραφίας κατάλαβα ότι για να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο σήμερα καθώς και την θέση μας σε αυτόν, είναι σημαντικό να μελετήσουμε την ιστορία της τεχνολογίας που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στα πάντα, καθώς και να αγαπήσουμε τα πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη.

Υπήρξε άμεση ανταπόκριση του κόσμου ή έγινε σταδιακά; Τι είναι αυτό που τους «κέρδισε»;

Μπορώ να πω πως ναι, η σελίδα των εφευρέσεων “απογειώθηκε” σχεδόν αμέσως και νομίζω πως ο λόγος είναι το ότι δεν γράφουμε από την οπτική μιας αυθεντίας. Ο ενθουσιασμός του Εφευρέηβερ και της υπόλοιπης ομάδας αποτυπώνεται στα ποστς και μεταδίδεται στον κόσμο γιατί κι εμείς μαθαίνουμε όσο ψάχνουμε και γράφουμε! Επίσης, το περιεχόμενο της σελίδας είναι τέτοιο που προκαλεί απανωτές mindblowing συνειδητοποιήσεις γιατί ενώ θεωρητικά όλοι ξέρουμε ότι το τεχνολογικό μπαμ που μεταμόρφωσε τον κόσμο μας έγινε σχετικά πρόσφατα, στα σκάει αλλιώς το να μαθαίνεις για κάθε εφεύρεση ξεχωριστά και να αντιλαμβάνεσαι το ιστορικό/χρονολογικό πλαίσιο στο οποίο συνέβη.

Πόση ώρα αφιερώνετε καθημερινά; Μιλάμε για μια σελίδα με 65+ χιλιάδες ακόλουθους, οπότε φαντάζομαι έχει γίνει αρκετή δουλειά.

Ουφ, εξαρτάται! Υπάρχουν μέρες που μπορεί να βγουν 3 ποστ σε 1 ώρα και άλλες που μπορεί να βγει 1 ποστ σε 10 ώρες :p Όμως το κάθε άτομο στην ομάδα δουλεύει διαφορετικά και μόνο τα 2 από τα 4 ασχολούμαστε φουλ τάιμ με τις σελίδες – κάποιοι δεν γράφουν κάθε μέρα, αλλά μπορεί πχ να αφιερώνουν μια (αλλά ολόκληρη) μέρα της εβδομάδας για να γράψουν πολλά ποστ μαζεμένα, ή λίγες ώρες κάθε μέρα κι ό,τι βγει. Εγώ πάνω κάτω κάθε μέρα, όλη μέρα. Μπορεί να μην μετράει άμεσα ως ενασχόληση με τη σελίδα, αλλά φροντίζουμε να διαβάζουμε και σχετικά βιβλία που θα μας δίνουν έμπνευση για ποστ στον ελεύθερο μας χρόνο, αλλά και να κάνουμε συζητήσεις με άτομα που ασχολούνται (πχ με ανθρώπους που ασχολούνται με κατοχύρωση πατεντών, νέες τεχνολογίες, κλπ!)

Η έμπνευση για ένα ποστ μπορεί να έρθει μέσα από μία απλή στιγμή; Π.χ. κρατάω ένα στυλό, ας κάνω μια έρευνα για το πότε δημιουργήθηκε το στυλό;

Ακριβώς! Αφήνουμε τις απορίες μας να μας κατευθύνουν γιατί αλλιώς θα είχαμε να κάνουμε με μια εντελώς χαοτική θεματολογία! Όμως δεν αρκεί απλά να κοιτάς γύρω σου γιατί σε κάποιο διάστημα θα στερέψουν οι ιδέες – κάποιες φορές θέλει φαντασία και προσέγγιση από άλλες οπτικές και σε άλλα πλαίσια που μάλιστα θα ανοίξουν και μια συζήτηση. Για παράδειγμα έρευνα και συζήτηση γύρω από τις πιο παρεξηγημένες εφευρέσεις της ιστορίας, ή τις τοπ εφευρέσεις ανά κλάδο, κλπ!

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η η μεγαλύτερη εφεύρεση ever και γιατί.

Αχ δύσκολο να απαντηθεί γιατί στην ιστορία και την εξέλιξη των εφευρέσεων όλα είναι μια αλυσίδα! Για παράδειγμα, διάφορες φαινομενικά ταπεινές και βαρετές εφευρέσεις έστρωσαν το δρόμο για άλλες πολύ υπεραουάου εφευρέσεις που έχουν αλλάξει τη ζωή μας, άρα ίσως να ήταν άδικο να πω πχ “το αυτοκίνητο” αντί για τη βίδα ή τον τροχό. Πως ακριβώς ορίζεται το πιο “σημαντικό”; Οπότε λέω να το πάω ξεκάθαρα υποκειμενικά και να πω ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες, γιατί αν μπω δε θα σταματήσω να μιλάω ποτέ. Θεωρώ ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη τι έχουμε κάνει, κι είναι ακόμη σχετικά αρχή.

Η πιο κουλή εφεύρεση που έχετε διαβάσει ποτέ;

Ανά διαστήματα πετύχαινα διάφορες “εφευρέσεις” που με έκαναν να σκέφτομαι “ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΠΟΙΑΝΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΗΡΘΕ;” και άρχισα να παρατηρώ πως σχεδόν όλες όσες ανήκαν σε αυτή την κατηγορία ήταν Ιαπωνικές! Για παράδειγμα παπούτσια με μικρές ομπρελίτσες μπροστά για να μη βρέχονται ή πλαστικό χέρι για να “κρατάς” ακίνητο κάτι που κόβεις με μαχαίρι – Τελικά ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΙΝΗΜΑ!  Αυτές οι φαινομενικά άχρηστες και αστείες εφευρέσεις (παπούτσια με ομπρέλες, ανεμιστήρες εγκατεστημένοι σε ξυλάκια, ρούχα μωρών που σφουγγαρίζουν τα πάτωμα, κτλ) έχουν όνομα και λέγονται Chindogu! Το Chindogu, είναι κάτι σαν ένα κίνημα, που ήταν μόδα στην Ιαπωνία και απέκτησε και ολόκληρη κοινότητα τη δεκαετία του 90’, με “εφευρέτη” τον Κέντζι Καγουακάμι! Η κυριολεκτική μετάφραση της λέξης είναι “άχρηστο εργαλείο”! Κατά τον Κέντζι όμως, Chindogu σημαίνει “παράξενο εργαλείο” και πρόκειται για μια τέχνη κατά την οποία δημιουργείται ένα αντικείμενο που είναι περισσότερο παράλογο παρά χρήσιμο! Ο λόγος που το ξεκίνησε ο Κέντζι όλο αυτό ήταν σαν μια κοροϊδία προς τον καπιταλισμό καθώς σιχαινόταν τον υλισμό και το ότι τα πάντα μετατρέπονταν σε εμπόρευμα!

Πάμε στα πιο δύσκολα: σαν αναγνώστες, επιζητούμε την επιφανειακή γνώση, την πιο εύκολη; Δηλαδή, είμαστε ΟΚ με το να διαβάζουμε την περίληψη σε μία εικόνα και να αφήνουμε στην άκρη τις λεπτομέρειες;

Δεν μ’αρέσει να γενικεύω γιατί είναι διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίον “καταναλώνει” περιεχόμενο ο καθένας. Κάποια άτομα μένουν στο επιφανειακό, στην “περίληψη” που λες, κάποια άλλα όμως βρίσκουν αυτού του είδους περιεχόμενο ως έναυσμα για ψάξιμο ή για μοίρασμα των δικών τους γνώσεων! Σίγουρα τα σόσιαλ μίντια είναι ένα περιβάλλον που βασίζεται στην γρήγορη πληροφορία, στο σκρολ, στην εναλλαγή θεμάτων κάθε μισό δευτερόλεπτο, οπότε μαντεύω πως η πλειονότητα του κόσμου μένει στην επιφανειακή ανάγνωση. Ακόμη κι έτσι όμως, ένα bit νέας πληροφορίας αποθηκεύεται κάπου στο κεφάλι! Ίσως κάποια στιγμή και σε κάποιο επίπεδο να αποδειχθεί χρήσιμη αυτή η “επιφανειακή” ανάγνωση!

Μία εφεύρεση που θα θέλατε να είναι δική σας και μία που δεν θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς αυτή.

Μια εφεύρεση που θα ήθελα πολύ είναι ένα πλυντήριο πιάτων (πού θα μου πάει, θα το αποκτήσω!!!) και μια εφεύρεση που χωρίς αυτήν δε θα μπορούσα να ζήσω είναι το κινητό μου! Δεν ξέρω αν το έχεις αντιληφθεί, αλλά τα κινητά που έχουν γίνει κυριολεκτικότατα μια προέκταση του χεριού μας, κατά μία έννοια μας έχουν μετατρέψει σε cyborgs που μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν, να πλοηγηθούν, να παραγγείλουν τροφή, να μάθουν νέα πράγματα, να βοηθήσουν άλλα άτομα, να απαθανατίσουν στιγμές, να, να, να… χωρίς το κινητό μου νιώθω τρομερή ανασφάλεια! Βέβαια δε σου κρύβω, ότι ώρες ώρες ζηλεύω λιγάκι την αδερφή μου, τον μόνο ενήλικο άνθρωπο που γνωρίζω που δεν έχει – κι ούτε είχε ποτέ – κινητό!