Γνωρίζατε ότι 34.000.000 κουτιά φαρμάκων λήγουν ή πετιούνται κάθε χρόνο; Πού πάνε όλα αυτά τα φάρμακα; Η ερώτηση είναι ρητορική. Σίγουρα, πάντως, δεν χρησιμοποιούνται από τα άτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό και να ασπαστούμε την νοοτροπία της δωρεάς και της επαναχρησιμοποίησής τους; Η ερώτηση είναι ξανά ρητορική.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το φάρμακο δεν είναι ένα απλό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό που συμβάλλει στην διασφάλιση της υγείας του καθενός. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι οι συνάνθρωποί μας την ίδια πρόσβαση σε αυτά είτε γιατί κοστίζουν ακριβά είτε γιατί δεν μπορούν να τα βρουν. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 1.900.000 άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας στη χώρα μας. Η δωρεά, λοιπόν, στον σύγχρονο αλλά άνισο κόσμο που ζούμε, είναι επιτακτική και η αποτελεσματική διαχείριση του περισσεύματος φαρμάκων είναι μια ουσιαστική λύση.

Ο βασικός λόγος που δεν αξιοποιείται ένα αχρησιμοποίητο φάρμακο, οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση. Ναι, υπάρχει τρόπος να δωρίσει κάποιος τα φάρμακα που έμειναν στο ντουλάπι λόγω του θανάτου κάποιου από το οικείο περιβάλλον, την αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής ή την αγορά παραπάνω φαρμάκων από τα αναγκαία. Το τελευταίο ίσως και να το έχετε ακούσει ξανά καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που αγόραζαν ενστικτωδώς ό,τι έβρισκαν μπροστά τους στο ξεκίνημα της πανδημίας.

Μιας και αναφέραμε τη λέξη «πανδημία». Τα χρόνια αυτά και τα όσα έχουμε βιώσει, κατέδειξαν μεταξύ άλλων τα κενά και τις αδυναμίες της φαρμακοβιομηχανίας να ανταποκριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στην παγκόσμια ζήτηση. Έτσι, η δωρεά φαρμάκων συμβάλλει καίρια στην αντιμετώπιση εποχικών ελλείψεων αλλά κυρίως, υποστηρίζει συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στα φάρμακα και κατ’ επέκταση στην Υγεία. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας αυτά τα άτομα; Με ένα κλικ εδώ.

Μέσα από το έργο «Ανοίγοντας την πρόσβαση στο φάρμακο και την υγεία για όλους» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, έχουν ήδη αναδειχθεί όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντική η δωρεά φαρμάκων. Η απόδειξη όλων αυτών των λόγων όμως, είναι οι άνθρωποι που ολοκλήρωσαν μια δωρεά ή οι άνθρωποι που ωφελήθηκαν από αυτή και μοιράζονται την ιστορία τους μαζί μας. Η ιστορία ενός ανθρώπου και τα βιώματά του, άλλωστε, μπορούν να γίνουν ο μοχλός που θα ενεργοποιήσει πολλούς άλλους ακόμα.

Ο Μιχάλης Κ., από τον Οκτώβριο του 2017 και κάθε μήνα, επισκέπτεται το Κοινωνικό Φαρμακείο Ταύρου. «Παίρνω φάρμακα για την καρδιά. Είναι άμεση ανάγκη δηλαδή, θεραπεία μόνιμη. Δεν είναι για ένα μήνα ή για 15 μέρες και τέλος. Έχω κάνει bybass. Είμαι 55 χρονών και επτά χρόνια άνεργος. Δούλευα σε οικοδομές. Τώρα που έχω και 67% αναπηρία λόγω της καρδιάς είναι πολύ δύσκολο να με ξαναπάρει κανείς. Οι άνθρωποι εδώ είναι εξυπηρετικότατοι. Δεν το περίμενα να βγάλω άκρη στο κοινωνικό φαρμακείο. Μέχρι και τηλέφωνο με παίρνουν αν βρεθεί το φάρμακο. Παλιά βασανιζόμουν να βρω τα φάρμακα που είχα ανάγκη. Έχω σωθεί. Παίρνω 5 κουτιά. Κάποια στιγμή μπορεί να λείπει κάτι, δεν έχω την απαίτηση να τα έχουν όλα. Δεν γίνεται. Κοινωνικό φαρμακείο είναι. Ότι τους φέρουν οι άνθρωποι μου δίνουν».

Η κα. Ασπασία, 65 ετών έχει αρκετά σοβαρές ασθένειες όπως και ο σύζυγός της. Με τη δωρεά φαρμάκων επωφελήθηκε διότι, όπως η ίδια λέει, «στην οικογένεια μόνο ο σύζυγος εργάζεται, εγώ και τα δυο παιδιά μας είμαστε άνεργοι, οπότε είναι πολύ δύσκολο να πληρώνουμε τη συμμετοχή στο φαρμακείο που μπορεί να φτάσει τα 80€ με 100€ το μήνα και αυτά μόνο για τα δικά του φάρμακα. Παρά τα προβλήματα υγείας του, εργάζεται γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, χρέη από παντού. Μπορεί, δεν μπορεί, πρέπει να δουλέψει».

Αυτές είναι οι ιστορίες δύο ατόμων που κατάλαβαν από πρώτο χέρι τη σημασία της αλληλεγγύης, της καθαρής σκέψης και φυσικά της δωρεάς φαρμάκων στις μέρες μας. Τι έχει να πει όμως η άλλη πλευρά, τα άτομα που μπήκαν στη διαδικασία να δωρίσουν φάρμακα; Σύμφωνα με την Εύη Π., «τα φάρμακα που σε εμάς είναι άχρηστα μπορεί να σώσουν μια ζωή. Ας μην είμαστε εγωιστές ας μπούμε στην θέση αυτών που τα χρειάζονται. Η ζωή έχει πολλά γυρίσματα αν δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο σκέψου αυτό… Ίσως κάποια μέρα εσύ ή ένας δικός σου άνθρωπος να βρεθεί στη δεινή θέση αυτών που δεν έχουν τα κατάλληλα φάρμακα να σώσουν τη ζωή τους».

Η δωρεά φαρμάκων αν και θα έπρεπε, δεν είναι αυτονόητη. Πέρα από πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς, είναι και θέμα κοινής λογικής: διαθέτω κάτι χρήσιμο, που το έχω πληρώσει και εγώ και ο ασφαλιστικός μου φορέας και πλέον δεν το χρειάζομαι. Είναι παράλογο να το πετάμε, από τη στιγμή που είναι ακόμα λειτουργικό και απαραίτητο σε κάποιον άλλο. Ανθρωπιστικά, ιατρικά, οικονομικά, κοινωνικά, οικολογικά, από όποια πλευρά κι αν το δει κάποιος, η δωρεά είναι ο μόνος λογικός τρόπος διαχείρισης των φαρμάκων που μας περισσεύουν.

Με το ίδιο σκεπτικό, ο Ευάγγελος Σ. έκανε τη δική του δωρεά. «Αφορμή για τη δωρεά φαρμάκων αποτέλεσε η απώλεια της πολυαγαπημένης μου μητέρας Αθήνας Σ. Είμαι σίγουρος ότι κι εκείνη (όπως κι εγώ) μιας και διαπνεόταν από φιλάνθρωπα αισθήματα δε θα ήθελε να καταλήξουν σε κάποιο κάδο απορριμμάτων τη στιγμή που τόσοι συνάνθρωποί μας στερούνται ακόμα και τα πιο απλά φάρμακα. Με την πράξη μου αυτή ένιωσα απέραντη ηθική και ψυχική ικανοποίηση καθώς έγινα αρωγός σε μια προσπάθεια που χαρίζει το πιο πολύτιμο αγαθό, την ΥΓΕΙΑ! Εύχομαι αφενός η μητέρα μου να είναι υπερήφανη γι’ αυτή μου την πράξη κι αφετέρου το παράδειγμά μου να παρακινήσει κι άλλους να πράξουν ανάλογα!».

Ας γράψουμε όλοι μαζί τη δική μας ιστορία με την δωρεά φαρμάκων ώστε να ακολουθήσουν περισσότερες ιστορίες όπως του Μιχάλη Κ. και της κας Ασπασίας. Όσο μπορούμε βοηθάμε, όσο αντέχουμε υποστηρίζουμε. Είναι τύχη να έχεις κάτι που άλλος δεν μπορεί.

Η καμπάνια αποτελεί δράση του έργου “Ανοίγοντας την Πρόσβαση στην Υγεία και το Φάρμακο για Όλους”. 

Το έργο “Ανοίγοντας την Πρόσβαση στην Υγεία και το Φάρμακο για Όλους” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τους Γιατρούς του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΓτΚ Ελλάδας) και εταίρους το GIVMED και το the Press Project (TPP). Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.