Τι έλειπε από τη ζωή μας; Η αποστολή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στη Σελήνη. Γιατί προφανώς δεν είχαμε ήδη αρκετά άγχη, τώρα θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα πανικοβληθούμε με καμία έκρηξη κατά τη μεταφορά. 

Τώρα θα αναρωτιέσαι ποια είναι η σκοπιμότητα αυτού του μεγαλεπίβουλου πλάνου. Από ό,τι φαίνεται, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ζητούν προτάσεις για τη δημιουργία συστήματος πυρηνικής ενέργειας που θα τροφοδοτεί τις μελλοντικές βάσεις στη Σελήνη. Ο Σεμπάστιαν Κορμπισιέρο, επικεφαλής του προγράμματος στο Εθνικό Εργαστήριο του Άινταχο, δήλωσε πως αυτό είναι το επόμενο βήμα σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος. 
 
Στο μεταξύ, αν όλα πάνε καλά, και η μεταφορά γίνει επιτυχώς, πυρηνικοί αντιδραστήρες θα μπορούσαν να σταλούν στον Άρη για να προσφέρουν αδιάλειπτη παροχή ενέργειας. Σύμφωνα με τον Κορμπισιέρο πάντα. 

Οι προτάσεις αφορούν την κατασκευή αντιδραστήρα ουρανίου που θα συναρμολογηθεί στη Γη και θα εκτοξευτεί στη Σελήνη. Το σύστημα θα πρέπει να ζυγίζει το πολύ 6 τόνους και να χωρά σε έναν κύλινδρο με διάμετρο 4 μέτρα και μήκος 6 μέτρα. Επιπλέον, θα πρέπει να προσφέρει ισχύ τουλάχιστον 40 kilowatt για δέκα χρόνια και να μπορεί να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται με ασφάλεια χωρίς να είναι απαραίτητη η ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, θα πρέπει ακόμα να περιλαμβάνουν σύστημα μετατροπής της θερμικής ενέργειας σε ηλεκτρική, σύστημα ψύξης και σύστημα διανομής ενέργειας.

Η NASA έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με το Εθνικό Εργαστήριο του Άινταχο, το οποίο μεταξύ άλλων βοήθησε στην ανάπτυξη της θερμοηλεκτρικής γεννήτριας που τροφοδοτεί το ρομπότ Perseverance στον Άρη. Η γεννήτρια παράγει ρεύμα από τη θερμότητα που απελευθερώνει η διάσπαση μιας μικρής ποσότητας πλουτωνίου-238.

Την ίδια στιγμή, η NASA και η SpaceX σε συνεργασία, ετοιμάζονται να διαλύσουν ένα διαστημόπλοιο πάνω σε έναν αστεροειδή. Το νέο αυτό project έχει στόχο, λέει ο Έλον, να αλλάξει τη σχέση μας με το ηλιακό μας σύστημα, αλλά και να βοηθήσει στην… πλανητική μας άμυνα. Προγραμματισμένο να εκτοξευθεί με τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX αργότερα μέσα στον μήνα, το διαστημόπλοιο Double Asteroid Redirection Test (or DART) της NASA, θα προσκρουστεί με έναν αστεροειδή και θα αποτελέσει κομμάτι ενός ζωτικής σημασίας πειράματος για το μέλλον του αμυντικού μας συστήματος. «Η NASA θα συντρίψει σκόπιμα το διαστημικό σκάφος DART σε έναν αστεροειδή για να δει εάν αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξει την πορεία του, σε περίπτωση που ανακαλυφθεί στο μέλλον ένας απειλητικός για τη Γη αστεροειδής», μαθαινουμε και σταματήστε γιατί θέλουμε να κατέβουμε.