Η δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, του 35ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 22 Νοεμβρίου 1963, παραμένει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα. Ο πυροβολισμός στο Ντάλας του Τέξας μπροστά σε χιλιάδες θεατές, καταγράφηκε  από τις τηλεοπτικές κάμερες, εκτός φυσικά από τον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου των ατόμων που βρέθηκαν λίγα μέτρα μακριά. Ωστόσο, παρά τα όσα έχουν γραφτεί, τα πολλά ντοκιμαντέρ, τα άπειρα βιβλία και τις επίσημες ανακοινώσεις, στο μυαλό των περισσότερων Αμερικανών, η δολοφονία Κένεντι εξακολουθεί να περιβάλλεται από μία αύρα μυστηρίου.

Ο φερόμενος ως δολοφόνος του Προέδρου Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, πυροβολήθηκε ο ίδιος και σκοτώθηκε, δύο ημέρες αργότερα, πάλι μπροστά στις κάμερες. Μα τι γίνεται σε αυτή τη χώρα; Το γιατί ο Όσβαλντ πυροβόλησε τον Κένεντι και τραυμάτισε τον κυβερνήτη του Τέξας, Τζον Κόναλλι, δεν έχει απαντηθεί. Το αν ενήργησε μόνος του ή ήταν μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας, πάλι δεν έχει απαντηθεί. Ή μάλλον, έχει απαντηθεί, αλλά ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού λαού, αρνείται να το πιστέψει.

Πλέον, το διαδίκτυο έχει γίνει γόνιμο έδαφος για εικασίες και καταγγελίες για εμπλοκή της μαφίας, των Ρώσων, των Κουβανών, ακόμη και του αντιπροέδρου Λίντον Τζόνσον, που διαδέχθηκε τον Κένεντι. Ας κάνουμε στην άκρη τις συνωμοσίες, όμως και ας κάνουμε φίλη μας την πραγματικότητα με 4 facts που μάλλον δεν γνωρίζεις για την δολοφονία του JFK.

Ο Όσβαλντ δεν συνελήφθη γιατί σκότωσε τον JFK

Στην πραγματικότητα συνελήφθη επειδή πυροβόλησε θανάσιμα έναν αστυνομικό, 45 λεπτά μετά τη δολοφονία του Κένεντι. Αρνήθηκε ότι τους σκότωσε και καθώς μεταφέρθηκε στη φυλακή της κομητείας δύο μέρες αργότερα, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον Τζακ Ρούμπι, που «έτρεχε» ένα νυχτερινό κέντρο στο Ντάλας.

Το να δολοφονείς τον πρόεδρο της χώρας δεν ήταν ομοσπονδιακό έγκλημα το 1963

Παρά τις δολοφονίες τριών προέδρων των ΗΠΑ (Αβραάμ Λίνκολν,Τζέιμς Γκάρφιλντ και Γουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ) η δολοφονία ή η απόπειρα να βλάψεις έναν πρόεδρο, δεν ήταν ομοσπονδιακό αδίκημα μέχρι το 1965, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Κένεντι.

Τα κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους για τέσσερις ημέρες

Στις 22 Νοεμβρίου 1963, στις 12:40 μ.μ., μόλις 10 λεπτά μετά τον πυροβολισμό του Προέδρου Κένεντι, το CBS μετέδωσε το πρώτο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τον πυροβολισμό. Μετά από αυτό, και τα τρία τηλεοπτικά δίκτυα (CBS, NBC και ABC) διέκοψαν το κανονικό τους πρόγραμμα για να καλύψουν τη δολοφονία για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Η δολοφονία του JFK ήταν το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό γεγονός στην τηλεόραση μέχρι την κάλυψη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001. Λογικό.

Ο Όσβλαντ είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τον επικριτή του Κένεντι

Οκτώ μήνες πριν ο Όσβαλντ δολοφονήσει τον JFK, προσπάθησε να σκοτώσει έναν αντικομμουνιστή, πρώην στρατηγό του αμερικανικού στρατού, τον Έντγουιν Γουόκερ. Μετά την παραίτησή του από τον αμερικανικό στρατό το 1961, ο Γουόκερ έγινε φανατικός επικριτής της κυβέρνησης Κένεντι και εναντιώθηκε ενεργά στην κίνηση για την  φυλετική ενσωμάτωση των σχολείων στο Νότο. Η Επιτροπή Γουόρεν, που ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της δολοφονίας του Κένεντι το 1963, διαπίστωσε ότι ο Όσβαλντ είχε προσπαθήσει να πυροβολήσει και να σκοτώσει τον Γουόκερ ενώ ο απόστρατος στρατηγός βρισκόταν μέσα στο σπίτι του. Ο Γουόκερ υπέστη ελαφρά τραύματα από θραύσματα σφαίρας.