Ονομάζεται «3361 Ορφέας», είναι αστεροειδής, ανήκει στην κατηγορία «Απόλλων», έχει πλάτος 300 μέτρων και θα περάσει μια βόλτα από τον πλανήτη μας την Κυριακή, 21 Νοεμβρίου. Σήμερα δηλαδή, όσο εμείς πίνουμε τον απογευματινό μας καφέ ή ένα ποτό, θέλοντας να ξεχάσουμε ότι αύριο επιστρέφουμε στη δουλειά. Α, ναι, ξεχάσαμε να αναφέρουμε ότι ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 18.000 μιλίων την ώρα και ότι βρίσκεται στη λίστα «Close Aproach» της NASA, η οποία θα τον παρακολουθεί καθώς περνάει και θα κάνει τον σταυρό της να μην έρθει πιο κοντά γιατί όχι, στην πραγματικότητα αυτός ο αστεροειδής δεν θέλει να μας μυρίσει ούτε να παίξει.
Η NASA έχει τον φίλο μας τον Ορφέα στην κατηγορία με «Αντικείμενα κοντά στη Γη» μαζί με τους κομήτες που βρίσκονται σε απόσταση 120 εκατομμυρίων μιλίων από τον πλανήτη μας και «ωθούνται από τη βαρυτική έλξη κοντινών πλανητών και που τους επιτρέπει να εισέλθουν στη ‘γειτονιά’ της Γης».
αΥπάρχει όμως και ένα καλό νέο. Ευτυχώς, δεν φαίνεται ότι θα πάμε στα ειδικά διαμορφωμένα καταφύγια για το τέλος του κόσμου, αφού ο Ορφέας θα περάσει σε απόσταση περίπου 3,5 εκατομμυρίων μιλίων από δίπλα μας. Κάθε «διαστημικός βράχος» μεγαλύτερος από 100 μέτρα ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 4,65 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, ταξινομείται ως δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής.
Ο συγκεκριμένος αστεροειδής ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από ερευνητές στο Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο στη Χιλή, πριν από περίπου 39 χρόνια, στις 24 Απριλίου 1982 και τώρα ήρθε η στιγμή για να κάνει την εμφάνισή του και από τα μέρη μας (είχε κάνει άλλες τρεις: 1937, 1978, 1982). Μακριά και αγαπημένοι.
Ανά πάσα στιγμή, οι επιστήμονες παρακολουθούν χιλιάδες NEO, ελέγχοντας συνεχώς αν κάποιοι βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για την ανθρωπότητα.