Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 9ης Αυγούστου 1969, τρία άτομα εισέβαλαν στο σπίτι της ηθοποιού Σάρον Τέιτ (γυναίκα του Ρόμαν Πολάνσκι) στο Λος Άντζελες και δολοφόνησαν αυτήν, το αγέννητο παιδί της και τέσσερα ακόμα άτομα που την είχαν επισκεφτεί εκείνο το βράδυ. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι οι δολοφόνοι ήταν μέλη μιας αίρεσης που «διοικείται» από έναν χαρισματικό και κάπως περίεργο τύπο, ονόματι Τσαρλς Μάνσον.
Η αίρεση θα γίνει γνωστή ως η Οικογένεια Μάνσον και οι βάρβαρες πράξεις της αποκάλυψαν για πολλούς την σκοτεινή πλευρά της κουλτούρας των χίπις που είχε ανθίσει τη δεκαετία του 1960, με βάση της -φυσικά- την Καλιφόρνια. Τα εγκλήματά τους, στην ουσία, προανήγγειλαν το τέλος μιας εποχής και παρουσίασαν μια διαφορετική πτυχή του «αμερικανικού ονείρου», λιγότερο αθώα και σίγουρα πιο απρόβλεπτη, όπως ακριβώς είναι και σήμερα.
Πόσο καλά, όμως, γνωρίζουμε την ιστορία του; Ένα είναι σίγουρο, ο Τσαρλς Μάνσον υπήρχε και πριν το Once Upon a Time in Hollywood του Κουέντιν Ταραντίνο, αλλά αυτό το γνωρίζετε ήδη. Ακολουθούν 8 facts που ίσως δεν έχει πάρει το αφτί σας.
Γεννήθηκε χωρίς όνομα
Ο άντρας που όλοι γνώριζαν ως Τσαρλς Μάνσον ήταν στην πραγματικότητα καταχωρημένος στο πιστοποιητικό γέννησής του ως «No Name Maddox» και του δόθηκε το επώνυμο της 16χρονης μητέρας του.
Η μητέρα του τον πούλησε για ένα κουτάκι μπίρας
Ο Μάνσον έλεγε συχνά πως, όταν ήταν παιδί, η μητέρα του τον πούλησε κάποτε σε μια άλλη γυναίκα με αντάλλαγμα μια μπίρα. Επέστρεψε σπίτι του μία μέρα μετά και αυτό γιατί τον έψαξε θείος του.
Πέρασε τα πρώτα 20 του χρόνια στη φυλακή
Κλέφτης και μαστροπός. Ο Μάνσον έμπαινε και έβγαινε από τη φυλακή τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής του. Εκεί μάλιστα ανακάλυψε την Σαϊεντολογία αλλά και το βιβλίο «Πώς να κερδίσετε φίλους και να επηρεάσετε τους ανθρώπους» του Ντέιλ Κάρνεγκι. Όταν αποφυλακίστηκε, παρακάλεσε τις αρχές να μην τον αφήσουν να επιστρέψει στην κοινωνία, καθώς ένιωθε ότι δεν μπορούσε να ζήσει σε αυτή.
Η Οικογένεια Μάνσον ήταν σεξουαλική αίρεση
Κάποτε, η Οικογένεια μετρούσε σχεδόν 100 μέλη, τα οποία ήταν κυρίως νεαρές γυναίκες. Μερικές από αυτές, μάλιστα, ήταν μόλις 14 ετών. Ο Μάνσον, κατά τη διάρκεια των trip από τα LSD (μην ξεχνάτε την εποχή), επέμενε ότι ήταν η μετενσάρκωση του Ιησού Χριστού και ζητούσε από τα κορίτσια να κάνουν σεξ μαζί του.
Ροκ σταρ
Ο Mάνσον ήθελε να γίνει μουσικός και ανέπτυξε στενές σχέσεις μετον ιδρυτή των Beach Boys, Ντένις Γουίλσον, ο οποίος συμμετείχε και εκείνος σε διάφορες «συνεδρίες» με κύρια θεματική το σεξ. Όταν οι Beach Boys άλλαξαν τους στίχους σε ένα από τα τραγούδια του Μάνσον, το Cease to Exist, και το κυκλοφόρησαν ως Never Learn not to Love χωρίς να κάνουν καμία αναφορά σε εκείνον, έγινε ήταν έξαλλος. Ο Γουίλσον τότε κρύφτηκε, φοβούμενος για τη ζωή του. Και με το δίκιο του.
Ο Μάνσον είχε επίσης εμμονή με το The White Album των Beatles, ιδιαίτερα το τραγούδι Helter Skelter, το οποίο πίστευε ότι περιείχε υποσυνείδητα μηνύματα για έναν επερχόμενο φυλετικό πόλεμο στην Αμερική.
Η Τέιτ και οι φίλοι της δεν ήταν οι πραγματικοί στόχοι της Οικογένειας
Το υποτιθέμενο υποσυνείδητο μήνυμα στο The White Album ήταν ο λόγος που δολοφονήθηκαν οι Σάρον Τέιτ και οι φίλοι της. Ο Μάνσον έδωσε την οδηγία σε τρία από τα μέλη της Οικογένειας να πάνε στο σπίτι και να σκοτώσουν όλους όσους βρίσκονταν εκεί. Ο Μάνσον πίστευε ότι το σπίτι ανήκε σε ένα δισκογραφικό στέλεχος αλλά αυτό που δεν ήξερε, ήταν ότι το στέλεχος είχε νοικιάσει το ακίνητο στην Τέιτ και τον σύζυγό της, Ρόμαν Πολάνσκι, ο οποίος έλειπε τη στιγμή των δολοφονιών. Ατυχία.
Οι φόνοι
Ο Μάνσον δεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που οι ακόλουθοί του είχαν εκτελέσει την αποστολή τους στην κατοικία της Τέιτ και έτσι, το επόμενο βράδυ, έδωσε την εντολή να βρουν άλλα θύματα. Έφτασαν στο σπίτι του Λένο και της Ροζμαρί ΛαΜπιάνκα και δολοφόνησαν το ζευγάρι με… πιρούνια και μαχαίρια. Ο αρχηγός της Οικογένειας δεν συμμετείχε άμεσα στις δολοφονίες και διέταξε τα μέλη να γράψουν στον τοίχο «Helter Skelter» και «Death to pigs» χρησιμοποιώντας το αίμα των θυμάτων τους.
Δεν σκότωσε ποτέ κανέναν
Κι όμως! Η υπόθεση της Οικογένειας Manson ήταν μια από τις πιο γνωστές δίκες στην ιστορία των ΗΠΑ. Αν και ο ίδιος δεν σκότωσε κανέναν, καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του στις δολοφονίες. Όταν η Καλιφόρνια αργότερα κατάργησε τη θανατική ποινή, η ποινή του Μάνσον άλλαξε σε ισόβια κάθειρξη.