Υπάρχει ένα πράγμα, ένα αγαθό, που σε κάνει να σηκώνεσαι πιο εύκολα από το κρεβάτι. Ναι, υπάρχει και το λένε «καφέ». Τουλάχιστον έτσι ξέραμε μέχρι σήμερα.

Για κάποιους από εμάς ο πρωινός καφές είναι ιεροτελεστία. Ξέρετε, μπορεί το πρωινό ξύπνημα να είναι βγαλμένο από την κόλαση, αλλά αν βγαίνεις εκεί έξω και δηλώνεις πως έχεις βρει τον τρόπο να το κάνεις ευχάριστο ή τέλος πάντων πιο εύκολο τότε μάλλον εννοείς το εξής: πρώτα πατάς το κουμπί της καφετιέρας και μετά πλένεις δόντια. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τουλάχιστον για εμάς.

Όσοι δεν ταυτίζονται λογικά έχουν ήδη βγει από το κείμενο, οπότε ας συνεχίσουμε εμείς, του ίδιου tribe. Προφανώς και έχουμε ξεκινήσει κάποιες μέρες μας χωρίς καφέ. Είτε για να τεστάρουμε αντοχές είτε γιατί πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε πτήσεις και πλοία και ως γνωστόν σε εκείνες τις περιπτώσεις ο χρόνος τρέχει ακόμα πιο γρήγορα. Εκείνα είναι και τα πρωινά που νιώθουμε την έλλειψη της καφεΐνης. Την έλλειψη της χαράς. Ίσως έναν ήπιο πονοκέφαλο που γνωρίζουμε καλά πως θα ενταθεί στην πορεία της μέρας.

Για εμάς αυτά τα πρωινά είναι μια τραγωδία και μαντέψτε, θα πρέπει και να τα αρνηθούμε. Από το πουθενά.

Πρόσφατη μελέτη της Cinch Home Services σε πάνω από 1.000 καταναλωτές καφέ στις ΗΠΑ, μπορεί να επιβεβαιώνει πως ο καφές έκανε πάνω από το 28% των ερωτηθέντων πιο παραγωγικούς στην εργασία τους, αλλά μαντέψτε: ο πρωινός μας καφές δεν παίρνει credits για αυτή την παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση του ιερού αυτού ροφήματος που λέγεται καφές, το πρωί, ακριβώς μετά το ξύπνημα, μπορεί να αμβλύνει τα φυσικά επίπεδα ενέργειας του σώματός μας. «Οι άνθρωποι πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί με σχεδόν δουλικό, εθιστικό τρόπο», ανέφερε ο ειδικός Ντάνιελ Πινκ και κοιτάμε αλλού. «Όμως είναι πολύ καλύτερα να αφήσουμε την κορτιζόλη μας [της ορμόνης που δίνει σήμα στο σώμα σας να είναι ξύπνιο] να κορυφωθεί, φυσικά, και όταν αρχίσει να μειώνεται να της δώσουμε ώθηση με την καφεΐνη», συνέχισε.

via GIPHY

Μετάφραση; Καλύτερα να αφήνουμε να περάσουν 60-90 λεπτά από το πρωινό μας ξύπνημα πριν πιούμε το πρώτο φλιτζάνι καφέ. Δεν είναι ότι είμαστε εθισμένοι, αλλά προτιμάμε να ξαναπέσουμε για ύπνο αυτά τα 60-90 λεπτά. Το ίδιο θα είναι, πιστέψτε μας.

Καφές με τα σωστά υλικά

Ο Μάικ Μπαλντεράμα, ειδικός σε θέματα καφέ, προτείνει να ψάχνουμε για καφέ που έχει καβουρδιστεί ελαφρώς. Αυτό γιατί οι κόκκοι του καφέ έχουν διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης ανάλογα με τον τρόπο ψησίματός τους. «Όσο πιο πολύ ψήνεις τον καφέ, τόσο περισσότερη καφεΐνη καίγεται», ανέφερε.

Στο μεταξύ, μελέτες στην Αγγλία και την Ιαπωνία έρχονται να διαλύσουν και άλλο μύθο στον οποίο είχαμε βολευτεί αγκαλιά με την άγνοιά μας. Μέχρι τώρα, μετά το μεσημεριανό γεύμα πιστεύαμε πως είχαμε δυο επιλογές: ή να πιούμε έναν καφέ ή να πέσουμε για έναν υπνάκο. Λάθος! Για να έχουμε περισσότερη ενέργεια, ιδανικά, θα πρέπει πρώτα να πιούμε τον καφέ και να κοιμηθούμε στα καπάκια.

Η επιστήμη πίσω από αυτή την τακτική είναι απλή: ο ύπνος μειώνει την ποσότητα της αδενοσίνης, της χημικής ουσίας που μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Η καφεΐνη βοηθά στον περιορισμό της αδενοσίνης στο σώμα μέσα σε περίπου 20 λεπτά. Με έναν γρήγορο υπνάκο, μειώνουμε την ποσότητα αδενοσίνης στο σύστημά μας και έτσι η καφεϊνη μειώνει λιγότερη ποσότητα της εν λόγω ουσίας, καθιστώντας την έτσι πιο αποτελεσματική, αναφέρει η Lifo.

Και τώρα απορούμε πώς τα κάναμε όλα λάθος μέχρι σήμερα.