Πιλάτες, βάρη, γιόγκα, aerial yoga, τρέξιμο, τένις, διάδρομο, ελλειπτικό. Όλοι κάτι κάνουμε. Γιατί; Άπειροι επειδή κοιτάζουμε τους άλλους και συγκρίνουμε τον εαυτό μας (και κυρίως το σώμα μας)  με εκείνους κι αν σε κάτι διαφέρουμε το θεωρούμε μειονέκτημα και προσπαθούμε να το διορθώσουμε. Κάποιοι  λίγοι επειδή απλά γουστάρουν την γυμναστική.

Στα social media οι περισσότεροι ποστάρουν γυμνασμένους κοιλιακούς, γλουτιαίους, δικεφάλους, τρικεφάλους, τετρακεφάλους, και τον τραπεζοειδή. Και φυσικά υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται άσχημα με το σώμα τους, το μισούν επειδή δεν είναι σαν αυτό που βλέπουν στους δημοφιλείς λογαριασμούς και α) είτε κάνουν τα πάντα για να το αποκτήσουν επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα βρουν το μυστικό της ευτυχίας και θα ζήσουν παραμυθένια ζωή ή β) νιώθουν μειονεκτικά και θλιμμένοι άρα και θυμωμένοι.

Αυτό που καλό είναι να αντιληφθούμε όλοι είναι το εξής: συγκρίνετε τους εαυτούς σας με ένα ανύπαρκτο σώμα. Οι φωτογραφίες και ακόμη και τα βίντεο είναι επεξεργασμένες. 

Η TikToker Jess Quinn είναι επιζώσα καρκίνου, μοντέλο, αθλήτρια και ακτιβίστρια για το κίνημα του body positivity.Λόγω ενός όγκου στο πόδι της, είχε μια επέμβαση που ονομάζεται rotationplasty,  όπου ένα τμήμα του άκρου αφαιρείται, ενώ το υπόλοιπο μέλος κάτω από το εμπλεκόμενο τμήμα περιστρέφεται και επανασυνδέεται. Έτσι, η 29χρονη γυναίκα ξέρει τι σημαίνει να είσαι διαφορετική και να μην ταιριάζεις στα δήθεν πρότυπα ομορφιάς. Μάντεψε; Η γυναίκα αυτή αγαπά τον εαυτό της ακριβώς όπως είναι.

Αλλά καταλαβαίνει ότι δεν ισχύει για όλους. Στην πραγματικότητα, σε ένα άλλο από τα βίντεό της, μοιράζεται κάποια στατιστικά στοιχεία που την σόκαραν. Βρήκε ότι το 91% των γυναικών είναι δυσαρεστημένες με το σώμα τους. Και πιστεύει ότι αυτό που συμβάλλει σε αυτό είναι τα σώματα που βλέπουν οι γυναίκες στις φωτογραφίες και δεν συνειδητοποιούν ότι είναι ψεύτικα και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική ζωή. Σύμφωνα με την Jess, αυτή η συμπεριφορά κάνει άλλες γυναίκες να αισθάνονται ανασφαλείς, να σκέφτονται συνεχώς τι συμβαίνει με το σώμα τους και να θέλουν πλαστική χειρουργική.

Τι λέει στο βίντεο που έγινε viral; “Συγκρίνουμε τους εαυτούς μας όλη την ημέρα με αυτό που βλέπουμε στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε περιοδικά, διαφημιστικές πινακίδες και στην τηλεόραση. Στη συνέχεια, κρίνουμε τους εαυτούς μας με βάση αυτή τη σύγκριση. Αν βλέπουμε κάτι που δεν υπάρχει πραγματικά όπως τότε συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με ένα πρότυπο ομορφιάς που δεν υπάρχει καν. Χειραγωγώντας ανθρώπους και εικόνες για να χωρέσουν σε ένα ιδανικό, ασκούμε μόνο περιττή πίεση στους άλλους”.

Σε εκείνους που έχουν μια απλή απάντηση να προτείνουν απλά επιλέγουν να μην συγκρίνουν, η γυναίκα έχει αυτό να πει: “Είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό. Μόνο το 8% ενός διαφημιστικού μηνύματος μιας μάρκας φτάνει στο συνειδητό μας ως διαφήμιση, τα υπόλοιπα μηνύματα τα  επανεπεξεργαζόμαστε στο υποσυνείδητό μας, έτσι τα πράγματα μας επηρεάζουν περισσότερο από ό, τι συνειδητοποιούμε. Αυτό το μήνυμα ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος που πρέπει να φαινόμαστε και ότι το να είμαστε «όμορφες» (όποια τάση και αν μοιάζει εκείνη τη στιγμή) είναι αυτό που είναι σημαντικό όταν αυτό δεν είναι και αληθινό. Πρέπει να συμβαδίσουμε με τις “τάσεις ομορφιάς”; Διάβασα κάποτε ένα άρθρο για έναν πλαστικό χειρουργό που έχει γυναίκες που φέρνουν την φιλτραρισμένη με Snapchat ​έκδοση του εαυτού τους και λένε, “Θέλω να μοιάζω έτσι μετά την επέμβασή μου” – απλά το βρίσκω τόσο σπαρακτικό που ο κόσμος μας είναι τόσο φιλτραρισμένος και χειραγωγημένος που συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τη δική μας φιλτραρισμένη έκδοση“.

To viral video: 

 

@jessicaemilyquinn #duet with @willard503 this is why we have body image issues. #bodyimage #insecure #foryou ♬ THICK AS THIEVES – Jack & Charly

 

 

@willard503 #Asspad #fauxcul #BELLESTREET #Victoria #Models #Show #fy #fyp ♬ THICK AS THIEVES – Jack & Charly