Θα σκότωνες ένα αθώο, μικρό, χαριτωμένο κουνελάκι για 100.000€; Ακόμα κι αν έχεις δηλώσει vegan; Θα απατούσες τον σύντροφό σου με κάποιον που γνώρισες πριν 48 ώρες για να μπεις σε ένα ριάλιτι; Το  Insiders είναι το πρώτο ισπανικό πρωτότυπο ριάλιτι σόου του Netflix, το οποίο πιθανότατα θα κερδίσει ένα διεθνές κοινό μετά την επιτυχία των ξενόγλωσσων σειρών της πλατφόρμας. Οι 12 διαγωνιζόμενοι του έχουν οδηγηθεί να πιστεύουν ότι κάνουν οντισιόν για να λάβουν μέρος σε μια σειρά τύπου Big Brother, αλλά πραγματικά, η σειρά ξεκίνησε όταν πάτησαν το πόδι τους στο πλατό.

https://twitter.com/bunnieky/status/1456695804832407552?ref_src=twsrc%5Etfw

Ενώ οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι βιντεοσκοπούνται μόνο σε ορισμένα δωμάτια, τα σαλόνια τους στην πραγματικότητα διαθέτουν 250 κρυμμένα μικρόφωνα και 70 κρυφές κάμερες.Στην πορεία, συναντούμε τα συνηθισμένα παιχνίδια της παραγωγής με το μυαλό των παικτών, συμπεριλαμβανομένου ενός γραφήματος που τους φέρνει αντιμέτωπους με αυτό που η εκπομπή θεωρεί “τέλειο διαγωνιζόμενο ριάλιτι σόου” (που αποφασίζεται, φυσικά, από ψεύτικο λογισμικό). Επιπλέον, οι παραγωγοί παίζουν άριστα το παιχνίδι “καλός μπάτσος, κακός μπάτσος” αλλά στην πραγματικότητα είναι ηθοποιοί. Δεν υπάρχουν παραγωγοί, είναι όλοι ηθοποιοί.

https://twitter.com/hashtag/insidersnetflix?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί τι ακριβώς πρέπει να κάνουν οι ηθοποιοί/συμμετέχοντες για να κερδίσουν (διακυβεύονται 100.000 ευρώ, αλλά αρχικά δεν είναι σαφές αν πρόκειται για διαγωνισμό δημοτικότητας ή για ένα παιχνίδι στο οποίο όποιος  το συνειδητοποιήσει βγαίνει κερδισμένος). Όταν μιλούν εκτός κάμερας, η συνηθισμένη «κακιά του ριάλιτι» υπερβαίνει τα όρια του να είναι διπρόσωπη. Τους βλέπετε να ζυγίζουν την αξία των συγκρούσεων και των διαφορετικών σχέσεων, να γελοιοποιούν αυτό που οι παραγωγοί και, τελικά, οι θεατές, πιστεύουν ότι κάνει για συναρπαστική τηλεθέαση.

https://twitter.com/hashtag/insiders?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Ως θεατές, γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο συνειδητοποιημένοι είναι οι διαγωνιζόμενοι και θα έκαναν τα πάντα για την ανθρωπολογική, στα όρια του Attenborough στην ζούγκλα με τα άγρια ζώα, παρακολούθηση ενός τσούρμου άγνωστων στο σπίτι  του Big Brother. Θα έκαναν τα πάντα για να γίνουν τηλεοπτικά προϊόντα. Το “Insiders” είναι μια πρωτότυπη σειρά του Netflix που ξεπερνά κατά πολύ τον κανόνα ενσωματώνοντας όχι μόνο δράμα, δάκρυα και ρομαντισμό, αλλά και παιχνίδια μυαλού και χειραγώγηση στην παραγωγή.

https://twitter.com/victorconestilo/status/1458670599060918277?ref_src=twsrc%5Etfw

Οι Insiders ξεκίνησαν στο Netflix στις 21 Οκτωβρίου 2021. Η σειρά, η οποία είναι πρωτότυπη του Netflix España, ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία και τις ΗΠΑ πριν προστεθεί ως τίτλος για τους θεατές του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ριάλιτι σόου μέσα σε ένα ριάλιτι σόου πιθανότατα θα σας εθίσει σχεδόν αμέσως καθώς οι διαγωνιζόμενοι της σειράς συμμετέχουν σε ένα πολύ ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα.

Το Insiders είναι ουσιαστικά μια τηλεοπτική σειρά ριάλιτι που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για τους ανθρώπους που συμμετέχουν. Τα μέλη του καστ είναι συχνά παραγωγοί, τροφοδοτώντας στο κοινό το σκηνοθετημένο δράμα που νομίζουν ότι θέλει. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό απέχει πολύ από αυτό που θέλουν πραγματικά πολλοί θεατές: αυθεντικότητα. Κι εδώ την βρίσκουν; Υπάρχει ένα τεράστιο στοιχείο μυστηρίου στο σόου, καθώς οι διαγωνιζόμενοι είναι λίγο πολύ στο σκοτάδι όσον αφορά το τι είναι πραγματικό και τι όχι. Παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τους θεατές να αναρωτηθούν πώς οι διαγωνιζόμενοι δεν το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι διαγωνιζόμενοι μπορεί να δουν να μπερδεύονται ρωτώντας αν οι κάμερες πραγματικά λειτουργούν στο σπίτι.

Υπάρχει κάτι τόσο εθιστικό και δυστοπικό στα ριάλιτι σόου, ειδικά το casting που ρίχνει ένα μάτσο καυτούς, αλαζονικούς εντελώς αγνώστους σε ένα σπίτι για να μείνουν μαζί. Με πολλά σενάρια της παραγωγής να τους χειραγωγούν προς επιθυμητές συμπεριφορές για νούμερα τηλεθέασης.

Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την αλήθεια από την κατασκευασμένη αλήθεια. ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ.