Το όνομά του είναι  «4660 Νηρέας», είναι αστεροειδής στο μέγεθος του Πύργου του Άιφελ, δηλαδή περίπου 330 μέτρα και κατευθύνεται προς τη Γη. Αυτές είναι οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε. Πάμε τώρα στα άλλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα περάσει από τον πλανήτη μας στις αρχές Δεκεμβρίου και όλα αυτά γιατί δεν έχουμε φράγκα να πάμε στο Παρίσι. Έτσι, μιας και τον Δεκέμβρη θα είναι όλα ωραία και στολισμένα στην Πόλη του Φωτός, θα έρθει αυτό σε εμάς. 

Σύμφωνα με την υπηρεσία ιχνηλάτησης της NASA, το μέγεθος του Νηρέα ή 1982 DB, όπως είναι η άλλη ονομασία του, είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό του Πύργου του Άιφελ και σχεδόν διπλάσιο από το Μνημείο Ουάσιγκτον. Καλά θα πάει αυτό. Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, λοιπόν, ο αστεροειδής θα περάσει από τον πλανήτη μας στις 11 Δεκεμβρίου, σε απόσταση περίπου 3,9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA (@nasa)

 

Πρέπει να ανησυχούμε; Όπως το πάρει κανείς. Οι ειδικοί τον έχουν ταξινομήσει ως «δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδή» λόγω του μεγέθους του αλλά θεωρείται πιθανό να απειλήσει τον πλανήτη μας. Βέβαια, γιατί από το 2019 και μετά δεν μας πάει και πολύ καλά, κρατάμε μικρό καλάθι. Πάντως, μία πρόσκρουση με έναν αστεροειδή τέτοιου μεγέθους, θα μπορούσε να είναι καταστροφική, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post».

Αυτό που κάνει τον Νηρέα να ξεχωρίζει από άλλους αστεροειδείς, δεν είναι το μέγεθός του ή η πιθανότητα να προκαλέσει πλανητική πρόσκρουση, αλλά η δυνατότητα για να τον εξερευνήσουμε. Όχι εμείς, η NASA. 

Προς το παρόν, πάντως, καμία αποστολή δεν είναι έτοιμη να εξερευνήσει τον Νηρέα, ωστόσο ο αστεροειδής είχε μπει στο στόχαστρο των ειδικών και παλιότερα. Όλα τα είχαμε, αυτό μας έλειπε θα πούμε εμείς. Μακριά και αγαπημένοι, Νηρέα, φύγε και μην ξαναγυρίσεις.