Η χειρονομία για την κακοποίηση είχε προταθεί πέρσι από το Ίδρυμα Γυναικών στον Καναδά και υιοθετήθηκε από όλο τον κόσμο, ώστε να μπορούν να βοηθηθούν άμεσα γυναίκες που ζητούσαν διακριτικά βοήθεια χωρίς να γίνουν αντιληπτές από τους κακοποιητές τους. Κάτι σαν τη μάσκα 19, που βοήθησε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, στην περίοδο της καραντίνας, που μπορεί να τις κράτησε ασφαλείς από την Covid-19, αλλά καθόλου ασφαλείς από τους βασανιστές τους. Η χειρονομία αυτή χρησιμοποιείται όταν θύμα και θύτης βρίσκονται στον ίδιο χώρο και το θύμα θέλει να επικοινωνήσει την κατάσταση σε κάποιο τρίτο ώστε να βοηθηθεί. Γίνεται ως εξής: πρώτα διπλώνεις τον αντίχειρα μέσα στην παλάμη και στη συνέχεια κλείνεις τα δάχτυλα πάνω από τον αντίχειρα, καλύπτωντάς τον.

Με τη συγκεκριμένη χειρονομία, μια 16χρονη αγνοούμενη στις ΗΠΑ, κατάφερε να σωθεί, μιας και ένας μοτοσικλετιστής αναγνώρισε τη χειρονομία.

Σύμφωνα με τον Guardian, στις 4 Νοεμβρίου η 16χρονη βρισκόταν μέσα σε ένα κινούμενο, ασημένιο Toyota. Ένας οδηγός μηχανής αντιλήφθηκε πως το κορίτσι χρειαζόταν βοήθεια, μιας και έκανε το σήμα αυτό με το χέρι της. Ο μοτοσικλετιστής κάλεσε την αστυνομία, λέγοντας πως η κοπέλα φαινόταν βαθιά προβληματισμένη και πως το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν το οδηγούσε ένας μεγαλύτερος άντρας. Οι αστυνομικοί της κομητείας Λόρερ έσπευσαν με υπηρεσιακό αυτοκίνητο στον δρόμο που βρισκόταν το κινούμενο όχημα και σταμάτησαν τον οδηγό για «τοπικό έλεγχο». Ο οδηγός προσπάθησε να βγει από τη λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας.

Ο έλεγχος αποκάλυψε πως οι γονείς της 16χρονης την είχαν δηλώσει αγνοούμενη από λίγες μέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με την κατάθεση της κοπέλας, εκείνη και ο άνδρας αυτός ταξίδευαν από τη Βόρεια Καρολίνα και το Τενεσί, ως το Κεντάκι και το Οχάιο. Πιθανότατα, προσπάθησε να τραβήξει την προσοχή και άλλων οδηγών, ΄ώστε να καλέσουν την άμεση δράση, μα μόλις ένας από αυτούς θορυβήθηκε, αναγνωρίζοντας το «σήμα» της.

0 61χρονος οδηγός συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη κράτηση της κοπέλας. Το όνομά του, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη, είναι Τζέιμς Χέρμπερτ Μπρικ και πλέον είναι κρατούμενος από την αστυνομία.