Οι νέοι άνθρωποι ονειρεύονται μια καριέρα που θα αγαπούν, μια επιτυχημένη καριέρα είναι ο στόχος ζωής τους. Κι επειδή η επιτυχία έρχεται με σκληρή δουλειά και τεράστια εμπειρία ένα από τα βασικά ζητούμενα τους είναι να πληρώνονται καλά. Για να έχουν κίνητρα να είναι αποδοτικοί κι ανταγωνιστικοί. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει εύκολα. Δεν σημαίνει ότι οι millennials που είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες έχουν υψηλές απολαβές.

Η TikToker @millennialmoneywitch αποφάσισε να κάνει ένα βίντεο όταν δημοσιογράφος την ρώτησε «ποια προνόμια αναζητούν οι millennials στο χώρο εργασίας». Το βίντεο εννοείται ότι έγινε viral με πάνω από ένα εκατομμύριο views «είπε τα προφανή». Οι εργαζόμενοι millennials δεν θέλουν pizza party αλλά καλύτερες αμοιβές και παροχές.

H Jessie DaSilva είναι  επαγγελματική σύμβουλος και ξεκινάει λέγοντας σου ότι το να μισείς τη δουλειά σου είναι φυσιολογικό. Βέβαια, για την ίδια αυτό είναι κάτι που αλλάζει, είναι λίγο-πολύ μια στάση απέναντι στην εργασία την οποία “έχουμε μάθει” να αναπαράγουμε (σίγουρα δεν έχει εργαστει στην Ελλάδα, όπως σίογουρα δεν κάνει παρέα με τον Σάββα Πούμπουρα γιατί προφανώς δεν βρίσκει κάτι καλό στην απλήρωτη εργασία). Η γυναίκα αυτή εξηγεί στους εργοδότες ότι το να δίνουν στους υπαλλήλους τους δωρεάν τοστ με αβοκάντο και δωμάτια για να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι αρκετό. Η αμοιβή είναι το πιο σημαντικό. Τι να τις κάνεις τις αίθουσες διαλλειμάτων αν δεν βγαίνει ο μήνας σου;

Δεν μπορείς να πληρώνεις το βασικό μισθό σε άτομα που έχουν δυο μεταπτυχιακά. Πρέπει να έχεις προνοήσει για προνόμια που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των υπαλλήλων σου. Γιατί το στρες και το burnout από τις εργασιακές απαιτήσεις τους προκαλεί άγχος. Πρέπει να τους δίνεις τη δυνατότητα να παρακολουθούν σεμινάρια  και να τους δίνεις προαγωγές. Εργαζόμενοι ηλικίας μεταξύ 25 και 40 έχουν ανάγκη να παίρνουν άδειες και να πηγαίνουν διακοπές.

Η πανδημία βοήθησε αρκετό κόσμο να κάνει μια συνειδητή επιλογή σχετικά με την επαγγελματική του καριέρα. Δεν θα επιλέξει εύκολα κάποιος μια δουλειά με χαμηλές αποδοχές. Θέλουν: μισθό υψηλότερο από τον κατώτατο, αύξηση μέσα στον πρώτο χρόνο εργασίας, ασφάλισηπληρωμένες άδειες και γονικές άδειες μετ’ αποδοχών.

Για πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

1. Αμοιβές αρκετά πάνω από τον βασικό μισθό..

2. Ετήσια αύξηση 5%. Οι στόχοι της χρονιάς πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να δίνουν τη δυνατότητα για επιπλέον αυξήσεις.

3. Παροχές και προνομία σχετικά με την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων. Το άγχος έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ζωή και την καριέρα των εργαζόμενων. Μία εξ αυτών, ότι καθυστερούν να κάνουν οικογένεια.

4. Τουλάχιστον άδεια 4 εβδομάδων.

5. Αναρρωτική άδεια χωρίς στιγματισμό για ψυχικές παθήσεις

6. Γονεϊκή άδεια μετ’ απόδοχών, προκειμένου να διευκολυθούν οι οικογένειες με δύο εργαζόμενους γονείς που δεν έχουν κάποια βοήθεια με το παιδί.

7. Διαρκής εκπαίδευση και επιμόρφωση με συμμετοχή σε σεμινάρια κτλ. στο χρόνο της εργασία τους -όχι όταν λείπουν σε άδεια.

8. Προαγωγές και εύκολες μετακινήσεις ανάμεσα σε τμήματα.

Ωραία παιδιά όλα αυτά, και ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή του εξωτερικού μοιάζει τόσο θελκτικη.

 

Η πανδημία βοήθησε αρκετό κόσμο να κάνει μια συνειδητή επιλογή σχετικά με την επαγγελματική του καριέρα. Δεν θα επιλέξει εύκολα κάποιος μια δουλειά με χαμηλές αποδοχές. Θέλουν: μισθό υψηλότερο από τον κατώτατο, αύξηση μέσα στον πρώτο χρόνο εργασίας, ασφάλισηπληρωμένες άδειες και γονικές άδειες μετ’ αποδοχών.